rainyVasárnap kora reggel van, mégis a felkelés mellett döntesz.  Marasztaló az ágy melegsége, és még az eső is esik, szemerkél csendesen. A legjobb letudni az edzést, aztán jöhet a megérdemelt pihenés az egész heti hajtás után.

Szürke felhők az égen, átszűrődik némi napfény, de tény: esik Pillantás a hőmérőre, 11 Celsius fok, túlzottan beöltözni nem, viszont fejre sapka, az kell.  Futás közben energiát termelsz a mozgással,  emeled a testhődet, így a hőérzeted átlagosan 5-10 fokkal növekedni fog. Ha tehát a külső hőmérséklet 11 Celsius fok és nincs szél (a szél csökkenti a hőérzetet), akkor bemelegedés után már 16-21 Celsiusnak fogod érezni. A túlöltözés inkább számít hátránynak, mint az alulöltözés. Többek között nem megoldható a felesleges ruházat elhelyezése  edzés közben. Inkább a kezdeti kissé hidegebb érzet elviselése, a későbbi már kellemes hőérzetért.

Akkor lépjünk….érezd az esőt, ez csak körülmény, nem akadály! Tempó: egyenletes, laza, dinamikus bemelegítő futás

Persze a sapka is felkerül, GPS indít, s már teszem is lábam futólépésben egyiket a másik jután a Balaton parti bringaúton.

A települést elhagyva  a már levelesedő fák fölém boruló koronájának védelme alatt haladva, igyekszem beleolvadni a tájba, és a hajnali  csendet kihasználva, csak a futásra figyelni. A szemerkélő eső ellenére zajosan csivitelnek a madarak, repkednek a fák ágai között. Hirtelen előttem az úton megpillantom: egy szürke nyuszi ül szoborrá válva. Én legalább annyira meglepődtem mint a tapsifüles, aki hátsó lábaira állt,  rám-nézett, majd ugrott vagy kettőt, aztán a biztonságos erdőbe szökkenve eltűnt szemem elől.

Igen, ilyen is előfordul, amiért már el is feledem a hajnali ébredést, az esőt és futok tovább vidáman.

Ezt ha meghallod a lejátszódról, biztosan lendületre kapcsolsz és mosolyogva növeled a lépésszámot:

Szemből feltűnik egy futótárs, Ő bizony már visszafelé tart. Mosoly, intünk egymásnak, majd egy „hajrá”-t is kapok biztatásként. Hm, talán Ő is jól tudja, aki vasárnap kora reggel esőben futóedzésen van, nos az megérdemel egy segítő, kitartást segítő szót…Avagy ennyire elgyötörtnek látszom, az előző napi tripla erősítőedzések miatt? Na igen, danceaerobik, highenergy és egy kis zónaedzés…mindezt levezetve jógával, 4 x 45 perc közös edzés a fővárosban a Sportiroda szervezésében. Crossedzésként kitűnő választás.

 

Mire a fordítótávhoz érek már sikeresen eláztam, az esőkabát nem lett volna felesleges ruharéteg, de mostanra már mindegy.

Persze mire visszaértem a kiindulópontomhoz el is állt az égi áldás, és lassan, de biztosan kisütött a nap is.

Most már, így 9 kilométerrel a hátam mögött, jöhet valóban a vasárnap, esik vagy sem, hétköznap vagy ünnep, jöhet a sport, a mozgás! 🙂sp