runSzél viszi messze a fellegeket, így szikrázó napsütés, bőven 22 Celsius feletti hőmérséklet, lágyan fújdogáló szellő. Ideális futóidő. Rajtoljunk hát el!

 

Debrecen, IV. Rotary Futófesztivál. Épp eléggé távol van a helyszín a Balatontól, annyira, hogy már az odajutás is kihívást jelent. Az első a tíz kilométeres versenyek sorában ebben az évben, ez már nem felkészülés, ez már versenytempó a javából.

rotaryfutofeszt_FB_avatar-01

Maga a táv  pontosan 10, 548 kilométer, két kör a debreceni sportközpontban, az  Atlétikai Stadionban, valamint a Nagyerdő illetve a DVSC stadion és környékén, Debrecen kellemes erdős helyszínein. A futóverseny nemzetközi, sok ország és persze hazai futók ezrei, igen ezrei álltak rajthoz, Monspart Sarolta Fővédnök támogatása mellett.

Az épülő új DVSC Stadion

Az épülő új DVSC Stadion

Odaérkezés előző nap, így a több, mint 350 kilométer utazás, vezetés után kipihenten lehet másnap rajthoz állni. Este könnyű vacsora jöhet! Azt hiszem a  legtöbben  étkezni ilyenkor nem vagy csak keveset tudunk, a verseny izgalmának hatása. Igyekezz szénhidrátot, halat, húst, zöldséget választani, mellőzd az új és szokatlan ételek kipróbálást. Én zöldséges tésztát választottam sajttal megszórva.

Sport Hotel - a szállás - közvetlenül az atlétikai központban

Sport Hotel – a szállás – közvetlenül az atlétikai központban

Érdemes a verseny előtt, főképp ha ismeretlen a helyszín számodra, előzetesen legalább részben bejárni, így a verseny napján már ismerősek lesznek a kanyarok, utcák, megnyugtatólag fog hatni, ha tudod, hány kanyar, egyenes szakasz van még hátra.

A verseny napján korán kelünk, a ragyogó napsütés jelzi, meleg napunk, így nehéz verseny lesz. Könnyű reggeli, ami lehet tojás (fehérje), zöldség, pékárú, felvágott, sajt, virsli. Fogyassz sok folyadékot, narancslevet például, ami a vitaminpótlásban is szerepet játszik. A legfontosabb a folyadékháztartásod feltöltése, a hidratáció, hiszen az ételbeli (azaz energiát adó) hiányosságokat tudod futás közben pótolni szőlőcukorral, müzlivel, banánnal,de a folyadékot nem.. Márpedig a folyadék lesz a legnagyobb mértékben hatással a teljesítményedre, s hiába a jó kondíció, az étkezés helyessége, ha a dehidratáció miatt elúszik a versenyed.

Ezt megelőzve már a verseny hetében fogyassz napi 2-3 liter folyadékot, verseny előtti napon és aznap pedig izotóniás sportitalt, ilyen például Gatorade, Powerade, vagy pezsgőtablettás vizet. Ezek tartalmaznak B vitamint, Magnéziumot, elektrolitokat, sókat, amelyek részben az izomműködéshez szükségesek, idegvédők és hidratációt elősegítők.

Aztán jöhet maga a verseny..szokásos bemelegítés közösen a többi futóval, edzők-prezenterek irányításával, ráhangolódsz a futásra. Aztán  GPS bekapcsol, zene nem (versenyen nem használunk, inkább magadra figyelj, koncentrálj, persze a hosszútávon futóknak jól jön a hosszú órákon át, döntsd el, Neked mi a jobb), majd elhangzik a rajtot jelző dudaszó és megindulunk.

Rajt előtti pillanatok

Rajt előtti pillanatok

Egy kör lazán, nagy a tömeg, esélytelen előrerohanni, de várjuk is meg ezzel a második szakaszt. A meleg negatív hatása hamar érződik, a frissítőállomások edénybe kihelyezett vizét magamra locsolom hűtésként. A tempó gyors, visz a tömeg, meg közben az elrajtoltatott maratoni futók is gyors tempóban elhúznak mellettem, ami  engem is versenyzésre, így gyorsabb tempóra ösztönöz.

Finoman, de tempósan, versenymódban dolgozunk:

Második kör, számolok már vissza, melyik legyen az az útvonal-szakasz, ahol már sprintre váltok. A meleg azonban nehézség, meg az első kör szintideje, ami mutatja,  csak az első tízben leszek benne. Így lazább tempóra kapcsolok, keresek egy tigrist magamnak, és az Ő lábnyomába érve  örömfutásba kezdek.

Mindig vannak kis-tigrisek, akik a Te tempódat futják, ha fáradsz, lassíthatsz és a lassabb tigrisek tempóját megfutva megnyugtatod pulzusod, aztán idővel újra gyorsíthatsz. Kövess bátran másokat!

A tigris szeme..Benned mi van? Hozd ki a legjobbat!

Nem minden nap fut az ember Debrecenben, sem pedig több ezer futóval együtt, mintegy hatezren álltak rajthoz! Aztán még a  fantasztikus környezet is emeli az élményt. Fut a profi, fut a 60-70 éves bácsika, a kerekesszékes is megteszi a távot, és Te is. Közben elém kerül egy fiatal hölgy, aki félreáll, megáll, én pedig ösztönösen lassítok, megfogom egy pillanatra a karját és mondom:ne állj, meg gyere tovább, mindjárt beérünk! Mosoly a válasz és újra futni kezd! Igen..nem csak magadért futsz.

A sport, a sportoló másokért is küzd. Akiknek nehezebb, akik nem lehetnek ott, Te példa vagy másoknak! Akik nem tudnak úgy futni mint Te, és ne feledd, Te is ott kezdted, ahol az, aki megáll..soha ne add fel!

Csak az nem nyer, aki el sem indul, mindenki más hős, a saját maga hőse.

A versenyszellem velem van és az szőlőcukrot felhasználva energetizálóként az utolsó másfél-két kilométeren a befutást választom, és sprinttelve futok át a célkapu kijelzője alatt.

2014-03-30 12.09.35 10, 5 kilométer 58:25 perc, 5:32 ezrek, kategóriában 8., összesítésben 31. helyezés. Lehet még jobb, van mit javítani, de a legfontosabb az elindulás és a beérkezés, a kettő között pedig az egyik legcsodálatosabb érzés, a sport élménye, a FUTÁS. Szél visz messzire, igen, ha a saját utadat járod!