Running_from_the_strom_by_Priya_AishiaViharfelhők az égen, szél zúg a fák felett, ám az esti időjárás kellemes, langyos, nekivágunk hát az edzésnek, esti pillanatkép.

Sötét, esővel telített felhők közelednek a Bakony nyúlványai felől. A szél egész nap viharos erővel fújt, alig lehetett haladni nem csak gyalogosan, de még az autó is megérezte erejét. A nap mégis erővel telve, estére kellemes, szinte nyárias hőmérséklettel sütött, nincs hát akadálya egy esti futóedzésnek.

Vihar készülődik:sötét felhők, ragyogó napsütés

Vihar készülődik:sötét felhők, ragyogó napsütés

A helyszín a Gulya-domb, ideális terepfutáshoz, kíméletes lábainkhoz, és még a tüdőnket is kitisztítjuk a futáshoz szükséges mély alhasi légzéssel.

Rövid, de dinamikus bemelegítéssel kezdünk, majd első szakaszunk másfél kilométeres, ami a futásra való testi, szellemi-mentális ráhangolódást segíti. Szokjuk az erős, viharos szelet, szerencsére hideg nincs, de jó lesz szedni a lábunkat. Részben a nem épp biztató sötét fellegek miatt – nem lenne jó elázni- másrészt az igencsak rövidülő nappalok miatt. Nagyon korán, már 6 óra felé sötétedni kezd, ha pedig erdőben futsz, házak között, még előbb bekövetkezik a szürkület. A fák közé már nem süt be ilyenkor a nap.

 

Így tehát a bemelegítő kör után rögtön keresztülvágunk az erdőn egyenest a Betekints völgy felé vesszük az irányt, fantasztikus látvány a friss üde zöld színben játszó völgy!

Óvatosan tempózva a kutyások közelében a várkapunál megfordulunk és visszaindulunk a Laczkó-forrás irányába.

2013-09-23 18.05.34

Ide a völgy aljába már bizony nem süt be a nap, igyekezni kell felérni a dombtetőre, a külső, murvás és egyben komoly kaptatós úton.

Felsétálsz vagy felfutsz?

Leküzdve a terepet, immár sík szakaszon haladva kiérünk a betonos útra, itt már lefelé visz az út és egy gyors sprintet beiktatva vissza is érünk a parkolóba.

Közel öt kilométert mutatott a GPS, így még egy szakaszt hozzátettem, a bemelegítő kör távját. Mára ennyi fért bele, bizony komoly tervezést igényel az edzés megszervezése, ha csak nem futsz fejlámpával és a település utcáin.

A hétvégék lesznek az igazán alkalmasak egy hosszabb edzésre, így hétköznap rövidebbeket iktatunk be, de amíg kedvező az időjárás, folytasd a futóedzéseket a szabadban. S az esti pillanatok felejthetetlen élményt adnak, a sporteredményen túl.