trainingAz időjárás változékonysága átgondolásra késztet az edzések öltözékére vonatkozóan. Nézzük meg most a válaszokat alaposan, a mit is vegyek fel kérdésre. Öltözködj, de okosan a sportban is!

 

Gondolom már egyre kevesebben vállalják be a frissítő hajnali edzéseket, a nap egyre később emeli fel a fejét, munka vagy iskola előtt már nehezen megoldható az edzés.

Ködös reggelek, egyre később kelő nap jellemzi az őszt

Ködös reggelek, egyre később kelő nap jellemzi az őszt

Így marad a hétvégi, reggeli utáni sport vagy hétközben, munka után.  Szél, szemerkélő eső, hűvös idő előfordulhat, készülni kell rá, a hideg izmok és az edzés utáni kiizzadt állapot egyaránt kerülendő.

Tapasztalom, hogy sokan még mindig inkább túlöltöznek a szabadtéri edzéseknél, futásnál. Vállald be az edzés kezdetén még érezhető fázást, mozgás közben hőt termelsz, körülbelül 6-8 Celsius fokkal emeled a hőmérsékleted.

Futó vagy kerékpáros rövid ujjú felső és short az edzésekhez, a hőmérséklethez igazítsd a sportruházatod, a jó teljesítményhez ez is kell

Futó vagy kerékpáros rövid ujjú felső és short az edzésekhez ha kellemes az időjárás

Tehát ezt mindenképp add hozzá az aktuális időjáráshoz! Ha tehát 12-17 Celsius van kint, közel 20 Celsius fokra fűtöd fel magad. Ez pedig már nem kevés, szükségtelen túlzottan beöltözni.

3/4-es futónadrág és rövid ujjú felső  a futóedzéshez, ha kellemes az időjárás

3/4-es futónadrág és rövid ujjú felső a futóedzéshez

Azért még süt a nap is, így nyílt terepen érezhető a napsugarak melege, ami növeli a komfortérzetedet. Elegendő a ¾-es futónadrág, de kellemes időben még a short is. Felsőtestre rövid ujjú edzőpóló megfelel, ha szükséges és fázósabb vagy, viselj alatta trikót, ami derékrészen védi a veséidet, melegen tart.

Ennél több ruházat nem szükséges még ebben a kellemes őszi időben. Megfelelő a trikó+szélálló dzseki kombináció is.

 

Szélálló dzseki, hosszú szárú futónadrág, sapka szemerkélő esőben, szélben ezeket viseld

Szélálló dzseki, hosszú szárú futónadrág, sapka, szemerkélő esőben, szélben ezeket viseld

Láttam futókat garbó-mellény öltözékben, ami rendkívül megnehezíti az amúgy sem könnyű kezdeti lépéseket. Kezdők sportolóknál tapasztalom ezt az öltözéket, ami bizony szükségtelen és megterhelő. a jó teljesítmény, a kellemes futóélmény útjában áll.  A túlzott ruhamennyiség miatt jobban felmelegszel, mint azt a sport igényelné, ami negatívan hat a teljesítményedre.

Könnyed öltözék, ez a szabály télen, nyáron, egész évben!

Alapfelszerelés futáshoz:hosszú szárú nadrág, 3/4-es szárú nadrág, trikó, hosszujjú felső, bélelt hosszú ujjú felső (polár), eső/szélálló dzseki

Alapfelszerelés futáshoz: futócipő, hosszú szárú futónadrág, 3/4-es szárú nadrág, trikó, hosszú ujjú felső hűvös időben, bélelt hosszú ujjú felső hidegben(polár), eső/szélálló dzseki

A bemelegítő  tartson most már hosszabban, amíg érzed, hogy a derékrészen, lapockák között (felső háti szakaszon) melegszel, megizzadsz kissé. Ez jelzi, és persze az emelkedett pulzusszám is, hogy kellően felmelegedtél, indulhat az edzés.

A hűvösebb időjárásban végzett edzés befejezése után, a nyújtást-levezetést megtartva, mielőbb cserélj ruhát . Igyekezz mielőbb hazajutni vagy vissza az autódig, és meleg helyre érni. Zuhanyozás, ruhacsere alapvető edzések után. De a száraz ruha a legfontosabb, főleg őszi, téli hidegebb időszakban.

A  megfázás, meghűlés nem sport közben következik be és még csak nem is azért, mert hiányosan öltöztél fel. A sportoláskor használt, vizes felszerelést mielőbb le kell cserélned.

A rétegesebb és egyúttal melegebb, bélelt öltözék majd 10 Celsius fok alatt, hűvös északi szélben kerüljön elő. Persze a bringán már nem javaslom a nyári mezeket, kivéve, ha napközben még 18-20 Celsius fok körüli hőmérsékletet sikerül kifognod. A menetszél ilyentájt már kellemetlen lehet, és ugye bicajozás közben kevésbé melegszel fel, mint futáskor. A testhőd nem tudja ellensúlyozni eléggé a külső, hűvösebb hőmérsékletet, ezért bicajon már jöhet a hosszúnadrágos mez. Öltözék, de okosan…