Hol is hagytuk abba az előző részben? Cipő, alsó- és felsőruházat, kulcsok, zenejátszó. Karosszéria rendben, most jössz Te, a motor, a futó motorja. Haladjunk tovább.

Tekintsük kiindulópontnak, hogy Te már vagy egyfajta edzettségi szinten. Mit értek ezalatt? Jársz mondjuk súlyzós, úgynevezett Hot Iron órákra vagy aerobikra, spinningre, teremben gépeken edzel, de legalábbis évközben párszor felülsz a kerékpárodra, s életedben  legalább egy-két kilométert lefutottál a focipálya körül.

Vagyis van fogalmad arról, mi is az a mozgás, mi is az, hogy sportolj. Ez azt feltételezi, van bizonyos mennyiségű és fejlettségű izmod, amire alapozva elkezdjük a futást. Ez bizony szükséges, enélkül nem fog menni.

Ha túlsúlyod van (BMI index 25 felett van) előbb ezt le kell adnod más sporttal, a futást ebben az esetben a séta és a kocogás tegye ki kezdetben. Várd meg, amíg a testsúlyod a normális tartomány felé közeledik. A többletsúly jelentősen terhelné az egyébként is nagy igénybevételnek kitett ízületeidet, a térdet, bokát, csípőt. Te is megtanulsz futni, de más módszerrel. s ne feledd, a teknős is célba ér, nem csak a nyúl!

A lényeg, hogy kezdj el mozogni rendszeresen és igen minden nap! Úszás, kocogás, edzőteremben gépeken, végezz cross-edzéseket azaz 20 perc a futópadon, de csak gyors séta, majd 20 perc a lépcsőzőgépen, s ismét 20 perc az ellipszis tréneren (sífutó-gép).

Térjünk vissza a futáshoz, most a testtartást gyakoroljuk.

Nézd meg, s jól jegyezd meg ezt a képet:

 

 

 

 

Az  ideális testtartást mutatja futás közben. Tökéletesen egyenes, enyhén előredőlő laza testtartás, fejed előre néz (20 méter tudod…) karok oldalt nem kalimpálsz semerre velük. A laza izomzat, illetve annak megtapasztalása, hogy ez mit is jelent, időbe fog telni, de garantáltan megtanulható.

Tehát állsz az távod elején. Igen. Állni, tudod hogyan kell? Egyenesen! Jó, ha magaddal viszel valakit az elején, ne a kutyádat, inkább a párodat, barátot, szülőt, aki figyeli a testtartásodat. A legtöbb ember nem tud egyenesen állni, márpedig futni is egyenes tartással kell. Ennek begyakorlására kitűnő edzés a Hot Iron, a súlyemelés, mert egyenes háttal, tartással szabad csak a súlyokat emelned, nehogy sérülj.

Szóval egyenesen állsz. Emeld, emelgesd a lábad egyhelyben hátra, úgy, hogy behajlítod térdtől lefelé, szinte teljesen vízszintesig,  sarokemelés. Az alsó lábszárad 90 fokos szöget zár be a talajjal, nem hegyesszöget! Karok a tested mellett, könyökben behajlítva, alkarod nagy része hátul, semmiképp sem jön előre a tested elé! S lazaság, tudod, semmi görcs az izmaidban, nem feszítesz rá sehol.

Most  kezdj el előre dőlni addig, amíg már lépned kell egyet, nehogy orra bukj. Laza bokatartás, karok oldalt, előredőlés egyenes testtartással, amíg már lépned kell!Ez a mai házi feladat, gyakorold, be kérlek!

Egészen jól állunk már a tanulásban: felszerelést átnéztük, fel vannak töltve a zenék a lejátszódra, a lépés ritmusáról is beszéltünk, most pedig a helyes testtartásról. Jól haladunk! 🙂

Futásra készen