Futás vagy lazulás? Avagy mitől fut a nyúl…

 

Kis hajnali futás

Örök dilemma, sportoljak vagy ne? Délutánra a nap nagy része eltelt,  a fejed tele munkahelyi élményekkel, munkával, kollégákkal történt eseményekkel, beszélgetések, viták, számítások, táblázatot, megbeszélések.

Irány haza, közben vásárlás némi vacsorának valót, esetleg gyors ügyintézés postán, hivatalban, már amelyik ilyenkor még nyitva tart.

Szóval vagy hazaérsz közvetlen munka, suli után, vagy kis kitérővel, és akkor most jönne a mozgás. Aha.

De kedv az nincs. Az egész napi munka után oly jól esne egy kis pihentető főzés, vagy egy kis netezés, fel kellene hívni a barátnőt is, havert, s nem árt néha tudni, mi is van anyuval, apuval, tesóval.  De meg mintha lenne valami jó kis műsor a tévében is. Ugye, ismerősek ezek a gondolatok?

Olyan jó hazaérni, a Te otthonod, a Te kis várad, ahol biztonságban vagy, felteheted a lábad az asztalra, eheted a chipset, a csokit, senki sem látja, és egyébként sem kell beszámolnod arról senkinek, mit teszel. Szóval igazán kellemes otthon lenni, vagy a barátokkal/barátnőkkel beülni a város kávézójába, vagy egy Balaton parti büfébe.

Mindez olyan, mint a méz, magával húz, beletapadsz, észre sem veszed és benne is élsz. Kit érdekel a sportos alak? Az, hogy nem tudsz elfutni az utca végére? Az, hogy a vízzel teli öntözőkannából az öt literest választod a virágok öntözéséhez, azt is félig töltöd, azt aztán tutira fel tudod emelni! Ja, hogy kéthetente fújod az orrod, hogy nálad nincs influenza szezon, mert igazából vagy köhögsz, vagy lázas vagy, de az meg pont jó lesz a hiányzáshoz a suliban, nemde? Ismerlek ám! Közelről. Én is így éltem több, mint  30 évig. De tudod mit, én épp ezt untam meg. Eljött a nap, tényleg az a bizonyos nap. Amikor a lépcső tizenegyedik fokára felérve már kapkodtam a levegőt.

Újabb és újabb nadrágokat kellett vennem, mert lepattant a gomb. Kilók? Volt vagy 89 belőle!

A pizza? Aha, nagyon jó dolog. A hamburger? Mártogatni a ketchupba a sült krumplit. Közben meg jókat dumálni, nevetni a haverokkal, barátnőkkel. Buli, italok számolatlanul. A benne levő cukor is. Nem érdekel? Engem sem. Addig a napig. 2007 augusztus 21.

Jött a másik véglet. Az edzőtermekben eltöltött órák.  Egész jó kis délutáni program. Mennek is le a kilók, rendesen, de izzadás is jár vele, nem kevés. Meg jön az itt fáj, ott fáj. Mondom, jön a másik véglet. Az edzünk éjjel nappal verzió. Gyorsan lefogysz, az tuti. Az erődből is.

Aztán fejlődsz. Először csak lélekben. Mert ha akarod, ha nem, a sport hatni fog a lelkedre is, a gondolkodásodra, az egész életed átformálja, átalakítja. Amikor már kitekintesz az ablakon az időjárást szemlélve, hogy ma vajon terep- vagy teremedzés lesz?   Életmód. Sportos életmód.

Futóedzés

Amikor a napod abból áll, hogy a mozgás épp úgy része, mint a reggeli fogmosás. Beilleszted a napodba. Az életedbe.

Amikor megérzed, hogy már nem csak divatból lépsz be az edzőterembe. Amikor már nem csak követed az edző utasításait, hanem Te magad is utána olvasol, érdeklődsz, figyelsz,  példákat keresel. Amíg Te magad is példává válsz! Lehet, hogy csak önmagad számára.

Igenis nyűg beilleszteni napi egy órát vagy többet, mert futni kell, kerékpározni kell. Szívesebben maradnál otthon, főleg, amikor kint fúj a szél, de egy mosogatás is hívogatóbb tud lenni, mint egy izzasztó, izomfájdító óra.

Aztán persze meg kell küzdeni a családdal is. Nem biztos, hogy Veled tartanak. Ott van a gyerek is. Kire bízod, amíg Te önmegvalósítasz? Amikor tudod, hogy vacsorát kellene készíteni?

Nem könnyű. Mert ki kell tartanod. Mert örömmel kell végezni. De megoldod.

Önmagadért.

Most lehet, nem tartod fontosnak. Mert ugyan hogyan segíthet Neked a céljaid elérésében az, ha naponta avagy kétnaponta lemész a Balaton-partra és futsz, vagy a közeli focipálya körül rohangálsz pár kört, vagy elmész az edzőterembe spinningre, aerobikra, hot ironra? Hétvégén bringára pattansz és a szabad három-négy órádat tekerésre szánod kerti grill parti vagy mozi helyett?

Segít ez valamiben, meg egyáltalán mire jó? ? Igen, segít és jó valamire.

Mert szüksége van Rád a családnak, a gyerekednek, a barátodnak, anyádnak, apádnak. Mert voltál a másik oldalon, és ezért tudod, oda többé vissza nem akarsz kerülni. Mert látod, hogy körülötted az emberek különféle betegségtől szenvednek, magas vérnyomás, túlsúly, cukorbetegség, rák, keringési bajok, sok-sok szörnyűség, amiben Te nem akarsz szenvedni. Stresszes a munkahelyed, sok a munka de egy esti futás vagy egy óra az edzőteremben újra lendületet ad!

Idő kell rá, pénz, kedv s még valami. Belső tudatosság, hogy amit nehéz küzdés árán elértél, nem hagyod elveszni.

 

Futás

Mozogj, sportolj étkezz egészségesen minden nap!