fallabda 007A teremsportok ezen típusa még mindig kevésbé népszerű, bár egyre több helyen találkozunk klubokkal és versenyeket is rendeznek ebben a sportágban. Fallabdázni fogunk!

A  játékhoz használatos labda, mint a puskagolyó, olyan sebességgel ütődik vissza a falról, egy perc alatt is megszámolhatatlanul sokszor, újra és újra, hatalmas erővel. Visszaütöd majd kezdőik minden elölről.

Ha nem figyelsz, valóban golyózáporban találod magad, mert ha  nem vagy elég ügyes és gyors, a partnered fogja adogatni a te labdáidat is, te pedig csak kapkodod a fejed és menekülsz a labda elől.

Ricochet-pálya

Ricochet-pálya

Nézzük akkor egy kicsit részletesebben. A játékot teremben űzik, két ember, aki egymás mellett áll, szemben egy fallal. Ez tehát már lényeges különbség a teniszhez képest. Persze a labda is eltérő, az ütők is,  némi hasonlatosságot mutatnak a másik sporttal.

A legfontosabb a gyorsaság lesz valamint az erő-állóképességed. Igen fontos figyelembe venned, hogy a játék  gyors irányváltoztatásokkal jár, tökéletesen ép, sérülésmentes boka- és térdszalagokkal szabad játszani. A nyíró irányú lépések megterhelik a szalagokat, könnyen lehet bokaficam egy-egy rossz lépés eredménye.

Bemutató video kedvcsinálónak:

 

Az ütések mozdulatai hasonlóak a teniszben megszokotthoz, tehát akinek van ilyen irányú előképzettsége, az előnyben van.

Öltözék:könnyű terem-öltözék, világos talpú cipő

Öltözék:könnyű terem-öltözék, világos talpú cipő

A játék 60 perces, vannak kezdő-adogató szabályok és még néhány. Ilyen például hová lehet ütni, ez általában a szemközti- és oldalfalakon felfestett piros vonalak közé eső terület.

 

 

Aztán létezik a kezdő, adogató ütés szabálya, melyet a felfestett négyzetből kell elütnöd úgy, hogy ez az első adogató, kezdő ütés a padlón felfestett vonal mögé essen. Aztán már lehet futkosni a labda után.

Ha az adogató, kezdő ütés szabályos volt, már csak felváltva hol te, hol pedig a partnered kell, hogy a labdát visszaüsse.

A labda visszapattanási sebessége, valamint a gyorsaságát, a labdán feltüntetett színes pont jelzi. A leggyengébb, tehát lassabban visszapattanó labda, amit kezdők használnak, a kék és piros. Következik a fehér pontos, majd a sárga egy pontos már középhaladó, míg a két sárga pontos labda már a profi szintű.

 

Fogadó- és ütőhelyzetben a játékosok

Fogadó- és ütőhelyzetben a játékosok

Az amerikai és angol fallabda némileg eltérő. Az amerikai az úgynevezett Ricochet típusú fallabda (squash) , lényegesen kisebb teremben, alacsonyabb mennyezetű teremben játsszák és a labdák sem tömör gumik, mint az angolnál, hanem kék-lila-fekete lyukacsosak szintén a tudásszinthez igazodva.

Aki szeretné elkezdeni ezt a nagyon dinamikus és nagyon átmozgató sportot, kezdje a Ricpchettel. Itt megtanulja az alapokat, rutint szerez és aztán jöhet a nagypálya!

Idő kell ahhoz, hogy élményt nyújtson ez a sport, mint a legtöbb esetében. Legalább 60 perc folyamatos futásról van szó, miközben nagy erővel vissza kell ütnöd a labdát, jó állóképességgel, jól felépített izomzattal kell rendelkezned. Szünet nincs, csak amíg az el nem talált labdát felveszed és ismét nem kezdesz adogatni, illetve visszaütni partnerednek a labdát.

labda

 

Garantált, hogy a játék kezdése utáni 10 percben érezni fogod, hogy mozogsz, 20 perc után csavarni lehet majd az izzadtságot a pólódból. Rendkívül jól fejleszt ez a sport, nagy örömed lesz benne!

 

Öltözékként egy shortot és egy trikót vagy sportpólót válassz, valamint világos talpú (hogy ne húzz csíkot a padlóra a cipőtalppal) sportcipőt, amely szilárdan tarja a bokádat és kellően rugalmas talppal rendelkezik.

Folyadék legyen nálad, az edzés végén pedig fogyassz szénhidrátot, nagyon igénybe fogja venni energiatartalékaidat a fallabda. Olyasmi, mint a spinning, ott is folyik a víz rólad rendesen, az is komoly erő-állóképességet eredményez, ott is gyorsan növelni fogod a mozgással a tüdőkapacitásod és garantáltan érezni fogod, hogy edzésen voltál..

Próbáld ki, irány a legközelebbi fallabda-terem! A legtöbb helyen ütőt és labdát is tudsz kérni. Kérd meg barátodat, ismerősödet tartson veled, ha pedig már elsajátítottad az alapokat, keress hozzád hasonló szinten játszó partnert.

Sziluett Balatonalmádi

Sziluett Balatonalmádi