imagesAkkor fuss, amikor jól esik. A szakadó eső ebbe vajon beleértendő? Tüdőgyulladás, egyéb nyavalyák, majd délutánonként felkészítő edzések, életmódbeli változások sora.  Görbe tükör a félmaraton árnyékában, így indult  az idei  futószezon márciusban. Mostanra pedig már lassan itt a vége. Megszállottság. Futó a neved.

A szezonindító verseny, a szomszédos Ausztria hegyei között, már a messzi távolba veszik, a márciusi nyárban lefutott táv a település utcáin fix időpont a futónaptárban. Aztán következtek  a terepfutásos  hazai versenyek, szőlőhegyen, parkerdőben, némelyik az áprilisi télben, másik meg vitorlázóknak inkább kedvező viharos hátszélben. Képtelenség eligazodni a klímaváltozás okozta időjárási körülmények között.

aid1343690-728px-Train-for-a-Half-Marathon-Step-2

A folytatásban aztán következett egy  fantasztikus  bringás (kis) Kör,   a Balaton keleti medencéje körül. A sportosra sikerült idő, 4 óra 30 perc, egész jónak mondható, tudván, hogy mindez MTB nyergében megtéve zajlott. A futóedzéseket színesítve a bicajos túrákkal, az egész testet átmozgathatod. A kerékpározás mindig jó választás keresztedzésekhez.

Állóképesség, izomzat, fejlett keringési rendszer, edzett szív és tüdő. Mindezt rendszeres edzéssel érheted el.

Állóképesség, izomzat, fejlett keringési rendszer, edzett szív és tüdő. Mindezt rendszeres edzéssel érheted el.

  • Ha már jól mennek a rövidtávok,  emelhetünk a téten, jöhetnek a hosszútávú versenyek is,  10,5 km azaz negyedmaraton, s aztán a félmaraton is
  • Evés közben jön meg az étvágy,  menet közben kap el a lendület, szóval meg ne állj, ha érzed az erőt és az ihletet

Szinte észrevétlenül, nagyon hamar eljött a  szezonzáró verseny. A szintén osztrák félig-terepes negyedmaratoni verseny után idehaza, a fővárosban, megszokott záróakkordként jöhetett a 12 km teljesítése az EU-futás kereti között.

A Margitszigetet megkerülve, a nyári hőséget idéző 25 Celsius fokban s persze aszfalton, komoly, embert s futót próbáló feladat volt. De legalábbis jó lecke, hogy kellőképpen hidratálj meleg időjárásban. Ilyenkor azonnal kiderül, az étkezés másodlagos, a folyadékpótlás pedig lényeges elem.

dr

A félmaraton lehet egy könnyed nyáresti futóparty is akár.  A mentális tréning főként, amire ajánlott odafigyelni. A kb. két órányi futás, főleg ha körpályán zajlik, erős koncentrációt igényel a futótól. Ha a motiváció csökken,  valamiféle titkos, saját receptünk alapján, újra tettre azaz futásra készre kell hozni magunkat. Ilyen segítség lehet  a jól összeállított zenei lista az mp3 lejátszón. A drukkolók támogatása is aranyat ér, bár az esti versenyeken nem túl sokat látunk belőlük…

Nem árt hát készülni, de a legfontosabb, hogy  futást futással illik edzeni. Jöhet mellé a súlyzózás az izmok karbantartásáért, a hát erősítésért,  az úszás, bringázás ugyan ilyen jó, hisz mindezek a tüdőkapacitás fejlesztéséért is fontosak.

hot

A súlyzós edzések hátizmot erősítenek, növelik az izomtömeget a zsírtömeggel szemben

A csoportos edzések motiválnak

A csoportos edzések motiválnak, a szabadban is elvégezheted edzés előtt és utána is

 

 

 

 

 

 

 

Ha már meghatároztál egy célt, tarts ki, akkor is, ha közben akadályok kerülnek eléd. Lehet, hogy egy-egy eredmény nem a legjobb lesz, de ha teljesíted a nehézségek ellenére is, akkor tiéd a világ. Az önbecsülésed növekszik, a kitartás és állhatatosság mellett. Ezek pedig fontos tulajdonságok az élet más területére is.

 

Ne bosszankodjon olyanon, mint a délutáni eső, hiszen sokszor olyan nehézségekkel is meg kell küzdeni, amelyekre nem voltál felkészülve. Ha összegubancolódik a zenejátszód zsinórja a megoldás: használj sportfülhallgatót, vagy bluetooth-os szerkezetet. Ha begörcsölnek az izmaid, a kétségbeesés nem segít, gondold inkább át, hogyan tudnád ezt orvosolni? Például legyen nálad mindig szőlőcukor, azonnali CH-és energiapótlást, vércukorszint-stabilizálást eredményez.

Szénhidrátpótlás edzés közben is, megelőzi az izmok begörcsölését

Szénhidrátpótlás edzés közben is, megelőzi az izmok begörcsölését

 untitledHa célba-értél, ne feledkezz meg azokról, akik  kiálltak melletted. Oszd meg velük az örömödet, vond be őket is abba a világba, amelyben számodra annyi energiát és örömet ad. Talán legközelebb barátaid, családtagjaid is Veled tartanak. Akkor is ha néha görbe az a tükör.