morning runKorán reggel ébredsz, hajnali 5 óra, éjszakai sötétség fogad az ablakon túl. Az asztali lámpa fénye meleget áraszt, őrültség, de lábad kidugod a paplan alól, ébresztő, indul a daráló!

Tejes kávé a mikróban felmelegítve, közben felrángatod a varrás nélküli sportzoknit, kávéd megiszod. Aláöltözék, sporttrikó, ablakon kinézve pedig sejted, jól jön a kesztyű is. Az álmosság erősen hat, nem találod a megszokott, téli,  meleg, belül bolyhos anyagú  futónadrágod, felveszed a teremben használatost. Polár, meleg felsőt húzol a trikóra, mellény is jön, GPS-tok a telefonnak, füles a zenejátszódba, cipő a lábra és már indulsz is a hajnali hosszú útra.

Utcán, tereken futsz, vagy irány a Balaton-part?

Szembe jön velem az országúton egy munkagép, szórja az utat, ami csúszós a hajnali páralecsapódás miatt.

A futóóra  felvétele a sietségben elmaradt, mindegy, úgy sem futok olyan gyorsan, hogy besípolna. Csak lazán, nyugodtan!

 

A kenyeres autók is úton vannak már, ezen túl azonban néma csend fogad és sötét és hideg. Daráló.

 

Bemelegítés, a megszokott egy szám, úgy 3 perc erejéig, majd indulás. Sötétség, némaság, de futsz. Hajnali negyed 6 van. Fényvisszaverő csíkok a ruhádon, karodon, téged látnak. Fejlámpa elmaradt, te nem látsz. Nem baj, lábad már ismeri a megszokott terepet, bár valahogy mintha sötétebb lenne a megszokottnál is…ja, a szemed még mindig résnyire van nyitva…de a zene már ritmust váltott, lépteid követik a dinamikus tempót, és gyorsulsz.

 

Ahol lehet, kerülöd az aszfaltcsíkot, kíméled a lábízületeid, az Achilles-ínt, így a bringa út menti füves részre irányítod lépteid. Kemény. A felső réteg már fagyott, bukdácsolsz  a megfagyott buckákon, de futsz.

A település végén, az utolsó lámpánál visszafordulsz. A vízpart ott lapul valahol a csendben, a túlpart ezernyi apró kis fénypontját visszatükrözi. Élmény a futás itt, már rég nem érzed a hideget, az álmosság is tovatűnt.  Aztán az utolsó száz méterek, hajnali ötös letudva.

Harangszó kúszik be a füledbe az MP3ból áradó zene mellé, immár 6 óra. Még mindig hajnal van, de Te meghosszabbítottad a napod, beletöltöttél többet. Rövid nyújtás, statikus, 20 mp-ig tartó kitartással gyakorlatonként, majd a hazaút. Gyors, forró vizes zuhanyozás, ismét kávé, s mintha kicseréltek volna!  Könnyű szénhidrátos reggeli, egy pohár forró kakaó, s indulhatsz a munkahelyre!

Te már tettél magadért, nem  keveset. Frissen, fitten,  a sport, az edzés letudásával érsz be munkahelyedre, s kollégáid értetlenkedve nézik kicsattanó jó kedvedet, széles mosolyod, energikus lépteid. Na igen, láttak volna hajnali 5-kor…

Megéri..a daráló, igen. A belső ösztönöd, ami tudod, hogy jó irányba viszi lépteid, még e korai órán is. Persze minden nap nehéz megtenni. De azért időnként felkelsz, s elindulsz, mert a hajnal első fényeiben felderengő Bakony sziluettje, a sötétből a fénybe átmenő égbolt látványa a jutalom. S az egészséged, a hited, a kitartásod. Hajnali 5 óra, ébresztő!