maratonKlasszikus táv újra, klasszikusok újratöltve. Belépő a maratonok világába. Egy életmód, egy élmény kezdő lépései, a klasszikus versenytáv 7032 méter.

 

Utolsó felkészülési edzés a 10. Intersport Balaton Maraton előtt, amikor a kora reggeli nedves, párás de kellemes hőmérsékleten megkezdjük a futást a Balaton partján. images

Klasszikus zenéink, Alexis Jordan:

Egy év telt el, itt kezdtük a versenyszezont, Siófokon, azon a ködös, hideg novemberi szombat délután.

365 nap eltelt, Leoni Thomas:

A klasszikus távval, a maratonok legkisebb távjával, a hatoddal, a 7032 méterrel. Ez a belépő versenyszám, Siófokon épp egy kör. Nem pályakör, ami 1600 méter, hanem pontosan a maratonoknak megfelelően 7 kilométer. Éppen ezért, amint azt már megtanultuk, a versenyre való felkészülésként épp ezt a távolságot futjuk le. Majd a 10 kilométerek felett, a félmaraton, maraton esetében váltunk át a kilométergyűjtésekre, azaz nem egyben futjuk a távokat, hanem összeadódva, részenként.

De most még  a klasszikus távra edzünk. A megszokott bringaúton futunk párhuzamosan a vízparttal, majd a két települést összekötő fákkal szegélyezett úton. A tempó egyenletes, flow élmény, a bemelegedés a hűvös idő miatt csak 3 kilométer után jelentkezik. Ezt követően már nyújtsd meg lépteidet, nem nagy sebességgel, de élénken haladj.

Ködös reggelek, hűvös délutánok

Ködös reggelek, hűvös délutánok

A pulzusmérő a kezdeti 155-160 bpm-ről visszaáll a megszokott 135-140-re, megnyugtatóan kellemes érték ez. Egyenletes a légvétel és ebben a hűvös időben törekedj arra, hogy lehetőleg orron át vedd és azon is fújd ki a levegőt. Ha szükséges, viselj vékony sálat és azon keresztül fújd ki a levegőt,  a hideg levegő szájon át való belégzését igyekezz elkerülni a téli időszakban.

Azt már csak ismétlésként, hogy az edzés előtt alaposan bemelegítünk, a külső alacsony hőmérséklet miatt nehezebben melegszenek be izmaink. Az edzés végeztével a nyújtás után rögtön át kell öltözni, majd mielőbb forró fürdőt venni, esetleg szaunázz is.

A falevelek nagy része lehullott már, avar és az állatok által feltúrt erdei föld illata érződik. Két dombmenetünk is van, majd a 10 kilométeres fordítótávja előtt visszaindulunk. Szükségtelen többlettávot futni, inkább a pihent, de edzett izmok biztosítsák számunkra a biztos versenyeredményt.

A versenyen egy kör a klasszikus táv, ez már a hatodmaraton. Futhatsz két kört is délelőtt, ez már ugye 14 kilométer, a mi délutáni távunkkal már félmaratonnál tartasz. Vasárnap pedig négy kör egyben, 21 kilométer, így a két nap alatt összeszedhető a 42 kilométer, a Maraton…

Szombat este ünneplünk, egy fergeteges diszkóval a futószezon zárásaként a sportolótársaiddal. Egy év a versenyszezonban, egy év fejlődése, megannyi edzése, felkészülése.

A legjobb úton haladsz, ez a helyes irány- Move in the right Direction

A versenyszezon végére értünk, lábunkban megannyi kilométer, napi edzések, spinning, Hot Iron, kora ébredések, késői futások.

love runMinden benne van ebben az elmúlt évben, ami Te vagy, ami a sport, az egészség és fittség élménye, a sok hasonló érdeklődésű ember barátsága. Pihenj kicsit meg, örülj az eredményeidnek, jövőre pedig  új távok várnak meghódításra, mert ott van Benned a következő klasszikus már, a harmadmaraton! 🙂