StinatzA nyár még bőrt  égető hőséggel teli nappalokat hoz, de a reggelek már párásak, hűvösek. Elindulunk az ősz felé, a nyári hónapokban kellően megpihenve, élményekkel feltöltődve újra felhúzzuk a mezeket, lábra sportcipő kerül. Rögtön az elején negyedszerre is irány az Alpok!

 

Az osztrák település Stájerország és Burgenland határán, erdőkkel, harsányzöld legelőkkel borított völgyben fekszik. Már 22. alkalommal rendezik meg ezt a korántsem könnyű pályával bíró futóversenyt.

Látszólag könnyed emelkedők tarkítják az útvonalat, amely 4,225 kilométeres távot jelent, kinek egyszer, kinek ötször megtéve ezt és minden egyes kör végén győzelemittasan átfuthatunk a diadalívek alatt, azaz a célkapuk alatt.

Ezt a versenyt, amit szerencsére nem a nappali hőségben, hanem az éjszaka hűvösében, csillagok és fáklyák fénye mellett rendeznek meg, sokan az őszi szezon felkészítő-versenyének szánják.

Az állandó fel- és le szakaszok erősen igénybe-veszik a tüdőt, a comb- és vádli izmait. Kevés sík szakasz van, az is rövid, ahol kissé stabilizálható a pulzusszint. Így aztán aki a félmaratont itt bevállalja, jól teszi, ha eleve dimbes-dombos vagy éppen lépcsőzős edzésekkel készül fel.

Az útvonalat a sötétedés kezdetétől megvilágító fáklyák fénye, a lépten-nyomon felállított alkalmi DJ pultokból szóló zene, valamint a házaik elé fröccsel, sonkával, kolbásszal kitelepült helyiket hangos és lelkes biztatása teszi élménydússá, ami igencsak jól jön a futónak a sokadik körében.

20150808_181235

A fiatalok mellett nagy számban futják a távokat a nyugdíjaskorúak is, sokszor alaposan le is hagyva a fiatal korosztály tagjait. Ja persze,  aki eleve hegyvidéken tud edzeni, komoly előnnyel indul itt.

Igen, edzés nélkül is le lehet tudni akár 10 kilométeres távot is, azonban az élmény közel sem lesz olyan, mintha alaposan felkészültél volna.

A célterületre beérve, letudva a versenytávot, ajánlott mielőbb pótolni

index a szervezet úgymond metabolikus kapuja a testmozgás befejezésétől számított kb.  30 percig van nyitva!) a folyadékveszteséget, a szénhidrátfeltöltésre a finom kalácsok, a banán, vagy éppen a lekváros fánk errefelé megszokott.

 

 

 

A nyújtás jobb ha nem marad el, különben rövid idő elteltével betonmerevségűre állnak be az izmok, melyeket csakis alapos és szakszerű nyújtással lehet regenerálni.

Persze segítenek ebben a különféle gyógykrémek, vagy éppen a masszázs is, a lényeg a célba-érés öröme után ne feledkezzünk meg erről sem!

stretching-gyakorlatok

Nyújtsuk le alaposan izmainkat egy-egy verseny után is

A forró zuhanyozás és átöltözés után jól jön egy kiadós alvás, a verseny másnapját pedig regenerációval töltsük.

A következő nap már fokozatosan visszatérhetünk az edzésekhez, ajánlott futás helyett úszással vagy kerékpározással kezdeni.

reg1A negyedik is meg volt, címvédéssel zárva a versenyt. Ha  önmagunkhoz viszonyítva ismét teljesítettük az időeredményt, vagy közel azonosan, jogos a vállveregetés. Szükséges a teljesítményünk elismerése is, tanuljuk meg értékelni azt!