windA délután estébe fordult, az egész napi munka vagy tanulás után jól fog esni az edzés. Szó szerint jól esik, az eső is, a hátszél pedig a legjobb futótárs, indulhatunk!

 

A versenyek a szezonban minden hétvégére tartogatnak kihívást, hol a domborzat, hol pedig az időjárás tesz próbára bennünket. Az állóképességünket a napi szintű edzésekkel fejlesztjük, szinten tartjuk. A Hot Iron és az erősítő edzések izomtömegünket növelik, szálkásítanak, és persze a növekvő izmaink egyre több energiát is képesek tárolni. Így tapasztaljuk, hétről-hétre jobban tudunk teljesíteni, szinte észrevétlenül. hot

Számolj csak! Minden, ami nem pusztít el, az még élettel telibbé tesz 🙂

 

A futóedzéseink legyenek váltakozva hol laza kocogások, de egy óránál, vagy 10 kilométernél hosszabbak, vagy pedig technikásak, gyorsítók és futótechnika-fejlesztők. Ezeken a kezdő- és zárókilométerek laza tempója mellett, az edzés magját a fartelek, iramjátékok teszik ki. Vagy távot futsz, mondjuk 200-400 métert gyorsan, versenytempóban, vagy időt mondjuk 1 vagy 2-3 percet.

Mindezt nézzük a gyakorlatban, irány a Balaton-part!

Ismét szél, de még milyen, eddig csak híradóban láttunk ciklont, most élőben is megtapasztaljuk Yvette mit tud. Kellő hátszelet biztosítani a futáshoz. 🙂

A megoldás a viszonylag szélvédett helyen való edzés, házak között, a közvetlen vízparti futás most szinte lehetetlen,  az 50 vagy akár 100 km/h szél az már erős, de még mennyire!

Letört ágak jelzik a szélvihart

Letört ágak jelzik a szélvihart

balaton616_fill_616x306

Szerencsére még a vihar kezdőnapján sikerült letudnom a 10 kilométeres futást, a kellemesen meleg esti órákban. Szinte szélcsendes helyen, a bringaút fákkal, bokrokkal védett útján futva ideális volt. Gyors bemelegítés megszokott mozdulatsorral, majd futás!

A pulzusod tartsd alacsony tartományban, kocogó futásnál 150 bpm alatti értéken, figyelj arra, ha felmegy, korrigáld: lassíts le, vagy dőlj hátra, tartsd egyenesen a hátad. Mély, alhasi légvétel, 4 ütemre beszívod,  8 ütemre kifújod a levegőt.

A jól ismert flow élmény hamar jelentkezik, a fordítótávnál, szinte sajnálom, hogy az éjszaka közelsége hosszabb távot nem enged.

Zene gyors, tempód egyenletes, dinamikus, a hátszél az pedig  hátszél 🙂 Érezhetően tol hátulról, de  tartok a nyílt tereptől, ott biztosan nem lesz ilyen sima a menet. Előbb-utóbb meg kell fordulni és a hátszél szemből fújó lesz. Így is volt!

 

A vízpartra kiérve, elhagyva a fák nyújtotta szélvédelmet  tombolt a vihar. Szerencsére csak szél, de az  elemi erővel. Futni nemigen lehetett, csak nagyon apró léptekkel, irány gyorsan a fasor védelme!

Az utolsó 500 méter volt a kihívás! A szememből a könny folyt, de nem az erőlködéstől…túlélés, ez van benned  és valahogy elérsz a kiindulási pontig.

runJónak mondható 10 kilométerre az 56 perces idő,  fotózásokkal együtt, nem csak a jó formának köszönhető, hiszen hátszéllel könnyű. Neked is!