coldA délután hamar sötét éjszakába fordul, még meg sem szokjuk napfelkelte után a fényt, máris  sötétben tapogatózunk. Szentjánosbogarakként bújnak elő a kivilágított, fényvisszaverő-mellényes sportolók az utcákon, holdvilágos futamra benevezve.

A sötétség átvette az uralmat néhány hónapra. A tavaszra várhatunk, s közben készülünk az ünnepekre. Mire a munka, vagy iskolai nap véget ér, hiába a kora délutáni órák, más megvilágításban kell nézni a dolgainkat. Lámpafényesben.

Köd s néha  az eget uraló Hold is rátesz egy lapáttal, dermesztő hideget borít ránk, korán sötétedő időszakban vagyunk. Néha metsző szél, bőr alá bújó hideg, brr, s menjünk ki futni? Húz vissza a meleg lakás.

 

De Igen! Télen is futhatsz kültéren, de készülj fel ruházattal és bemelegítéssel. Az alapos átmozgatás után mielőbb indulj el a kijelölt útvonaladon, s menet közben sem állunk meg!

A látni és látszani elvet követve legalább egy fényvisszaverős karszalag legyen rajtad, persze a legjobb, ha villogó fénnyel szereled fel magadat. Fejre, bokára tudod pánttal rögzíteni (fejlámpa), vagy léteznek már  ledeket magában foglaló karszalagok, amelyeket felkarra tudsz rögzíteni.

 

Este, rossz látási viszonyok között megvilágított útszakaszokon fuss, lehet ez egy sportpálya, vagy sétány, a futó- és bicajos utak településen kívül nincsenek kivilágítva, óvatosan közlekedj! Nem csak emberek, de éjszakai állatok, kutya, macska, róka, stb is előfordulhat útközben, mint felbukkanó tereptárgy, lehetőleg társakkal, vagy például kutyával menj sötétben futóedzésre!

A téli, hideg  időszakban ügyelj a réteges öltözködésre, és aranyszabályként, edzés végeztével, mielőbb cseréld le az átizzadt ruhákat, zuhanyozz le és vegyél száraz ruhát fel. A sapka viselése kiemelten fontos, hiszen a fejbőrön keresztül is hőleadás van! A kezekre kerüljön kesztyű, észre sem veszed és enyhe fagyásos tünetek jelentkeznek az ujjakon, itt nincs elegendő zsír sem pedig izom, ami melegítene, ez igaz a lábakra is. Télen használj termo talpbetétet, de legalább vastagabb zoknit húzz a lábadra.

Igyál  edzés után egy bögre meleg teát, akár egy pohár forralt bort is, igazodva a közelgő ünnepek hangulatához.

IMG_20141215_090645

Sokszor csak 0 Celsius fok a kinti hőmérséklet, a szabadtéri edzéseknél legyél előrelátó, öltözködj rétegesen

 

 

 

 

 

 

night2

Könnyű láthatósági mellény, ne hagyd otthon ha a szabadban tervezed az edzéseket

 

Látni és látszani itt is fontos: fejlámpa, fényvisszaverő dzseki, karszalag nagyon fontos az esti edzésekhez!

Látni és látszani  fontos: fejlámpa, fényvisszaverő dzseki, karszalag az esti edzésekhez!

 

 

 

 

 

 

A tél a felkészülés ideje is, hiszen az alapozást, a megfelelő fizikai szintű tavaszi versenyzéshez ebben a hideg, fagyos, szeles és sötét időszakban kell megszerezni. Bizony most kell, hogy az ágy alól előszedjük azt a motivációt! Azt a bizonyosat…

20151212_085142

Kesztyű, sapka, réteges öltözék a téli szabadban való sportoláshoz. S egy kis technikai segítség: futóóra az edzéseink kontrollálásához

 Nagyon fontos a regenerációs időszak betartása. Ez a következő évi szezon alapozása is egyúttal! Menjünk el szaunába,  túrázzunk a havas erdőben, a hegyekben, töltsünk elegendő időt a családdal, barátokkal.

imagesVéget ért a futószezon, lezárult az éves versenyidőszak. Az elkövetkező néhány hét szóljon a pihenésről, lehet lazábbra venni az edzéseket, időt szakítani a sportfelszerelés átnézésére, s feljavítani-átnézni magunkat is. Azonban jól tudjuk, a versenyező-sportoló megpihen, de nem áll meg! Az ünnepek után  újra (futó)útnak indulunk!