runwLassan, de biztosan közeledik a tavasz. A felkészülési időszakban vagyunk,  még közelinek tűnnek az ünnepek, de minden héttel közelebb kerülünk a versenyszezon kezdéséig. Jön a kikelet, mi pedig készülünk az újabb év kihívásaira.

 

Elindulnak a nevezések is, miközben az edzések is egyre sűrűbben követik egymást. Ugyan a január még szintentartó időszak, azaz hosszúkat futunk időben vagy távban, alacsony pulzusszinten. Ha az időjárás engedi, már tekerhetsz a szabadban is. Kezdjük el a felzárkózást spinning és Hot Iron edzésekkel, hogy a tüdőkapacitásunk és az izomtömegünk, állóképességünk is fejlődjön.

Ez is teremsport, izomfejlesztés, erőnlét: Hot Iron

Ez is teremsport, izomfejlesztés, erőnlét: Hot Iron

Átlagosan  5-15 kilométert futunk lazán, kocogósan, beiktatva egy-egy nap  frissítő, izomlazító masszázst, úszást egyéb teremedzést és szaunázást is. Nem csak a fizikai kondíciónak kell jónak lenni, a szervezetednek is jó formában kell ahhoz maradni, hogy hosszabb illetve komolyabb betegségek nélkül élj és még versenyezz is.

 

 

Nem elhanyagolható az étrend- kiegészítők, vitaminok fogyasztása sem. Egy ponton túl, amikor már rendszeresen és a hétköznap – munka-család-iskola- terhelésen túl edzel, pótolnod kell ezeket. A szervezetünk a megszokott teljesítményre van „beállítva” amit a környezet hatásai, élelmiszerek adalékanyagai, a stressz stb. tehát mentális- és fizikai tényezők is csökkentik ezt a megszokott szintet. S még hozzájárul ehhez a szervezet, sportolásból eredő többlet-igénybevétele, tehát mindenképpen javasolt a tápanyagok, vitaminok stb pótlása.

 

Érdemes  az évet vérvétellel és egy általános, orvosi állapotfelméréssel indítani, igen jó áttekintést kaphatsz magadról ezáltal. Ha nem vagy beteg, még lehet valamely tápanyagból hiányod!

 

Étrendkiegészítők

Étrendkiegészítők

A január tehát így telik, miközben fejben már a versenynaptár egyre szaporodó eseményeit is nézegeted. Februártól aztán majd rákapcsolunk, növelheted a spinninges edzések számát, miközben marad a 60 perc Hot Iron edzés és a futás is, ehhez beiktatva egy-egy rövidebb, de technikás (dombozós, lépcsőzős, iramjátékos) edzésnapot.

 

hapyFutás, keresztedzés, mentálisan és fizikailag valamint egészséggel is készülj fel a kikeletre! Tudod, fejben dől el, s ez nem amolyan jól hangzó mondat. Eleinte én is legyintettem erre, de rá fogsz jönni, a fejedben van az a bizonyos kapcsoló, ami képes bevinni a célba, teljesíteni az edzést. Levezetésként hétvégente beiktathatunk egy-egy lélekemelő és könnyedén sportos túrát a Balaton-felvidéken vagy irány a Kab-hegy, a Bakony szurdokai.