nyearMár benne vagyunk az új évben, ideje hát újra elindulni valami felé, egyik lábat a másik után tenni. Vagy futni. Kezdjük el az  évet.

 

Nehezen indult. Mások beszámolóit olvasva is erre jutottam, van akinek a lába fáj, másnak meg más adott okot a nehézkes évkezdetre, az újbóli sportolásra. Pedig január elseje óta ragyogó az idő, süt a nap, szebb évindulást nem is képzelhetünk el, nincsenek túlságosan hideg nappalok sem. Mégis, valahogy napokig nem tudtam felhúzni azt a cipőt…

 

Könnyen maradsz a meleg szobában, ha látod, mások sem mennek sportolni, de nem is ajánlott a nagy hidegben. Nagyon gyorsan találsz magyarázatot, mondjuk csak ki, kifogásokat. Ha olyan könnyen el lehetne kezdeni a sportolást, mindenki ezt csinálná…de nincs így. Motiváció kell, nem is akármilyen. S bizony sokszor csak a nap  melengető sugarai jelentik a húzóerőt, ami végül mégiscsak kimozdít a szobádból.

Irány hát a Balaton partja, ha teheted, persze a megfelelő öltözékben.

Széldzseki: A szél mindig csökkenti a hőérzetedet, hiába a kellemes hőmérséklet, gyorsan átfúj rajtad a hideg levegő. Jól jön ilyen téli edzésekre egy szélálló dzseki. Megtartja a tested által termelt hőt, anyaga nem engedi át a szelet a szövet szálai között. Legtöbbször esőálló is, viszont ne feledd, épp ezen tulajdonságai miatt ne öltözz túlzottan alá!

Szélálló dzseki szabadban való sportoláshoz

Szélálló dzseki szabadban való sportoláshoz

Gyors bemelegítés, ami bár rövid idejű, azért mozgasd át magad, fentről lefelé haladva. Aztán futás! A hátszél adott, lassan futottam, hosszútávra terveztem az edzést.

Ha tél, akkor alapozó edzések, azaz hosszútávok, időben vagy kilométerben, alacsony pulzuson.Óvatosan haladj a jeges útszakaszokon, inkább sétálj, a cipőd talpa műanyag, csúszik, a hideg időben merevebb is. Hóban is lehet futni, de a szövet könnyen átengedi a nedvességet,  tartsd szem előtt. Alapozáshoz a teremedzések, futópados futások, egyéb keresztedzések, mint a spinning, intervall vagy hot iron edzések is kitűnő választások.

images

 

 

 

Amikor gyűjtöd a kilométereket, nem csak a lábaidban lesz több lefutott kilométer, hanem sporttapasztalatból is több lesz benned. Egyre jobban ismered a tested jelzéseit, mérés nélkül is nagy közelséggel meg tudod állapítani a pulzusodat, ami szükséges a korrekciókhoz. A légvételed, kartartásod, testtartásod  fejlődik, minden lefutott kilométerrel gazdagabb leszel.

Tudom, hogy nem könnyű, újra és újra elkezdeni, Egy kicsit minden évben újra kell indulni, de már egy másik szintről lépsz tovább. Nézz csak vissza, milyen voltál akkor, amikor elkezdted a sportot az életed részévé tenni! A fejlődés nem egyenletes, olyan, amennyi munkát beleteszel, de ha foglalkozol vele, egyre könnyebb lesz.

Biztosan sokan futó bolondnak néznek, amikor vasárnap ebéd előtt vagy kora reggel indulsz sportolni. Vállalod az izzadtságos munkát, a hideget, a meleget, a szelet, az esőt. Mindezt csupán azért, …..miért is? Neked kell tudnod, miért indulsz el újra és újra. Mi motivál, amikor nem eszed számolatlanul a süteményt, amikor pizza helyett készítesz magadnak otthon valami finomat és egészségeset. Amikor cukros üdítők helyett ásványvizet iszol.

Moriváció...

Motiváció…

Nem csak Szilveszter napján, de ezen az év eleji napon is találkoztam futókkal, sőt bicajosokkal is.

Küszködve a viharos széllel, mely könnyeket csal a szemedbe,  de felküzdöd magad a következő dombra, s nem állsz meg a tervezett 3-4 kilométeres távnál, hanem 11-ig meg sem állsz. S közben a ragyogó nap sugarait nézed a befagyott víztükrön, a felröppenő madarakat.

De nagyon jól jönnek ilyenkor lelkesítőnek a zenejátszódon a dinamikus számok…

 

Tudod, igen tudod, hogy ott a helyed. Az úton, mert amin jársz, jó felé vezet. Meglátod az apró szépséget mindenben, még egy felröppenő madárban is. Megtanulod értékelni a keveset, a szabadban töltött idő felnyitja a szemedet az életre.

A sport még valami fontosat ad Neked: megtanít, hogyan tarts ki. Akkor is, amikor nehéz, s hogyan fogadd az örömet, amikor sikerül egy versenyt megnyerned, vagy csak letudod a betervezett aznapi penzumot.

wintrMinden kezdet nehéz, de itt egy újabb  év és vele együtt új lépések is jönnek, melyeket napról napra meg kell tennünk. Ez legyen a motivációd. Te magad!