indexA futást a nyári melegben a reggeli frissebb, vagy az esti k időszakban célszerű megtenni, viszont bicajozni éppen megfelelő akár a délután is. Mindig akad szemből fújó szél egy kis hűtésre..Két keréken, egy laza délutáni túra.

A legjobb módja az energianyerésnek az energia leadás, bármilyen furcsán is hangzik. Az álmos, kedvetlen hangulat biztos útmutató ahhoz, hogy mozgásra, sportra van szükséged.

Bár időt kell rá szánni, izzasztó is lesz, de a végén biztosan jobb hangulatban és persze jobb formában is leszel, mint előtte.

 

Ragyogó napsütés, bringára fel!

Ragyogó napsütés, bringára fel!

Nos akkor, bicajos mez, SPD klipszes cipő, egy müzliszelet, iratok, némi pénz és persze telefon , 10 percnyi készülődés után már gurulhatsz is! Szerencsére a bringázás előtt bátran lehet enni, kalóriát-feltölteni, ez nem futás, de azért itt is óvatosan, a túlzottan tele gyomor hátrányos lesz a tekerésnél is…

A Balaton-parti bringaút sok helyen a fák gyökerei által feltörött, a fák lombjai, a bokrok szűkítik a teret, mégiscsak ideális helye a tekerésnek. Viszont mások is így gondolkodnak, ezért körültekintően hajts, biztosan megnövekszik a forgalom a kerékpárúton is a délután, és az este közeledtével, hát még hétvégén…Itt a nyári szezon, szerencsére nyitva vannak már a büfék, fel tudod tölteni a kulacsodat vízzel a települések, vasútállomások nyilvános kútjairól, és találsz harapnivalót is. Ne vigyél magaddal túl sok elemózsiát, a melegben megolvad, megromlik, kiszárad…

Mindig legyen nálad világításhoz szükséges eszköz, azaz például fejlámpa,  a legcélszerűbb amelyiket egy mozdulattal fel tudod helyezni a kormányra fixen rögzített keretre. Ezeket szettben be tudod szerezni.

A hátsó lámpa lehet sisakra rögzíthető, vagy a nyereg alá. néha nézd meg, ott van-e még, egy-egy bukkanónál leeshet. Nem csak a büntetés elkerülése miatt fontos, hogy ezeket magadnál tartsd, de előfordulhat, hogy besötétedik, mire hazatérsz. Így téged látni fognak és persze te is látod merre is tekerj.

 Egy müzli vagy szőlőcukor nem csak futáskor hasznos, a mezed zsebében, hátizsákban kis helyen elfér. Ugyanis a bringázás sok energiát éget el, nagyon hamar érezni fogod! Főképp, ha tempósan hajtasz és több dombot útba ejtesz, így jobb, ha erre felkészülsz. A másik a folyadékpótlás, akár energiaital is lehet nálad, de pezsgőtabletta sem rossz ötlet, a feltöltött kulacsodba vizet töltesz, bedobod és kész az energetizáló ital.

Bicajos, bélelt nadrág a kényelmes tekerésért, sisak a biztonságodért, napszemüveg a szemed védelme miatt – napfény és bogarak, ágak, menetszél -, bicajos kesztyű gél betéttel szintén a fájdalommentes bicajozásért, ezek legyenek az alapfelszerelésed részei, főképp ha rendszeresen és hosszabb távokat tekersz. A 30-50 vagy 100 km, esetleg egy Balaton teljes kör, melegben, bizony érdekes lesz…

Két keréken is szép az élet, irány a bringázás. A nyári melegben megritkulnak a futóversenyek, amúgy is véget ért a tavaszi versenyszezon, itt az ideje a számvetés mellett a pihenésnek. Használd ki a Balaton, a Velencei-tó közelségét, találhatsz szabadstrandokat is, töltődj fel, a szeptember még várhat…