imagesIdőnként el kell mozdulni a megszokott térpályáinkról, a naponta látott díszletek közül, s annál édesebb lesz a visszatérés. Főleg, ha a vízparthoz szokott ember hegyvidékre megy…

Idehaza nyári hőség, Balaton, strandolás, július, szabadság, pihenés, hát irány az Alpok alja. Milyen jó lesz majd  visszatérni szeretett vízpartunk mellé. Persze a  futás ott sem maradhat el, mégpedig magaslati levegőn.

Pár napos sajátszervezésű edzőtáborozás következik a szomszédban, Ausztriában. Ahol még az a bizonyos fű is zöldebb.

Ám a hírekkel ellentétben itt is kiszáradt füves mezők mellett haladunk Burgenland napsütötte tájain, a látóhatár szélén feltűnik a messzeségben a Fertő-tó a maga hatalmas kiterjedésű nádas partszakaszaival. Meg persze vitorlások sokaságával, bizony nagyon vonzó lenne most egy csobbanás a hűs vízben, nem pedig aszalódni az autóban…na de folytatjuk utunkat az ország belseje felé, a hegyek sziluettjét megjelölve úticélként.

20150627_093801

Néhány órás utazást követően, sima aszfalton, stresszmentes közlekedésben autózva, egyre határozottabban közelednek az Alpok magasodó hegyei, a párába vesző homályban, valahol a messzeségben még.

Aztán elérjük az első nagyobb várost, Wiener Neustadtot, ahol feltöltjük élelmiszer-készleteinket az első üzletben.

A magasodó hegyek közben óriásokká emelkednek, s bizony a szemünk rácsodálkozik,  az elképesztő magasságokba törő képződmények láttán.

Az a bizonyos szép zöld fű..a háttérben pedig az Alpok

Az a bizonyos szép zöld fű..a háttérben pedig az Alpok

Megállapítjuk, van a magasabbnál is magasabb. A hegy mögött van egy még nagyobb hegy. Szinte ki kell hajolni az ablakon, mert nem fér bele az egész hegy látványa a látóhatárba.

S közben megérkezünk a fenyőerdők, élesen zöld mezők, égimeszelő, kopár sziklás hegycsúcsok vidékére. Ez Alsó-Ausztria egyik legszebb téli-nyári hegyvidéke, Schneeberg és a Rax, az Alpok előfutárai, de már 2000 méteres magassággal.

Hatalmas, 2000 méter fölé nyúló hegycsúcsokkal a Schneeberg

Hatalmas, 2000 méter fölé nyúló hegycsúcsokkal a Schneeberg

A szállást elfoglalva, mely  egy Bauernhof, azaz „Parasztudvar” , gyors gyalogos terepszemlét tartok a környéken.

 

S igencsak meglep a  hegyek általi mikroklíma, mely párás-nedves-meleg egyben, s bizony ezen a 666 méteren már érződik egy erősebb, élesebb levegő, másfajta nyomásértékkel. Nehéz megfogalmazni, de szokni kell a légvételt.

Gyorsan változó időjárás: hirtelen jövő zivatar, erős széllel

Gyorsan változó időjárás: hirtelen jövő zivatar, erős széllel

A hegyvidéki klímához ez is kell: gyors-folyású, tiszta vizű hegyi patak, mélyzöld növényzet

A hegyvidéki klímához ez is kell: gyors-folyású, tiszta vizű hegyi patak, mélyzöld növényzet

A másnapi gyalogtúra a közeli vízeséshez laza bemelegítés volt a futóedzéshez,  lépten-nyomon csörgedező patakok, az erőteljes növényzet által párás de tiszta levegőjű erdőben.

Felkerült a futócipő a lábra. Bátorságot merítve a sűrűn felbukkanó kocogótól én is elindultam.

Az egyik dombon fel, hosszan, előre, egy sík szakaszon kiegyenlítést végezve a felszökő pulzusérték miatt, majd ereszkedő szakaszon tempófutás, csak hogy ismét felfelé tudjak futni kihasználva a lendületet..

Sima, aszfaltos utak, mellette murvás sáv, szintén elegendő hely a földön futást választónak

Sima, aszfaltos utak, ám mellette murvás sáv is,  elegendő hely a földön futást választónak

S ezt elsőre egy órán keresztül.

Szemet nyugtató zöld, futásra hívó táj

Szemet nyugtató zöld, futásra hívó táj

Nem is tűntek olyan meredeknek azok a dombok…. De  600 méter feletti magasságban. Úgy, hogy előtte eső, közben állandó, erős szél, majd napsütés követi egymást. Megértettem, mitől is olyan edzettek az osztrák edzőtáborok kenyai futói…ráadásul Ők 2000 méteren edzenek…

Edzőtábor Ausztria magas hegyei között a híres kenyai futókkal

Edzőtábor Ausztria magas hegyei között a híres kenyai futókkal

Megemeli az ember, a futó, a kalapját ilyen teljesítmény előtt. Én viszont örültem, hogy megállás nélkül minden nap legalább futni tudtam… Az biztos, a zugokban havas Schneeberg látványa, a mélyzöld mezőkön legelésző tehenekkel feledtet majdnem minden fájdalmat.

Rax hegyei, Schneeberg "mögött", magaslatok és zöldellő táj mindenfelé, s persze hegyi levegő és szél...

Rax hegyei, Schneeberg „mögött”, magaslatok és zöldellő táj mindenfelé, s persze hegyi levegő és szél…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alp

Hegyek között edződni jó dolog, sokat ad az edzettséghez, a sportolói szinthez. A légnyomás változása, a gyakori erős szél,  nem könnyű edzőtárs, ám emeli az állóképességet. S a montisok is szívesen tekernek errefelé

 

Visszatérve a Balaton partjára, a nagy hőség miatt érdemes korán felkelni és a futóedzéseket még munka előtt letudni, vagy késő délután.