Kibújás vagy bebújás, ez a gondom, vagyis két kerék vagy nyúlcipő, mi legyen a mai edzés? Felhők mögött a nap, döntés, futás lesz a mai program, irány a Balatonpart!

 

 

Január van, ez itt az idei sportszezon kezdete, vagyis alapozó időszakban vagyunk. Azt már tudjuk, egy hónap visszaszoktatás következik, így van ez a futással is. Hiába a számos jónak számító,  korábbi időeredmény, ha heteken át lazultál, vissza kell szoknod ehhez a sportághoz is. Különösen a futás igényli a fokozatosság elvét.

Így aztán mindössze egy indító laza futást, kocogást terveztem. Almádi móló. Hideg van. Bemelegítés, megszokott egy zeneszám erejéig, aztán MP3 és GPS bekapcsol, rajta hát, irány Káptalanfüred!

 

Lépteim egyenletesek, a 9-10 km/h tempó hamar meghozza a megszokott futásélményt, nem is gyorsítok fel, csak lazán. Négyméteres partszakasz, majd a kempingnél már érzem, mélyebb, alhasi légzésre kell váltani, több levegő kell, szervezetem ráállt a többletterhelésre s kéri a plusz oxigént.

Strand, kacsák, rövid nyújtás, 2,8 kilométer  a táv eddig. Már mosolygok, dehogy fordulok vissza! Újra éreztem a futás örömét, mint a kisgyerek, aki örül, hogy elkezdett járni. Örülök hogy nem fejlődtem vissza, örülök, hogy futhatok..Irány hát Alsóörs.

Hey Brother!

28-cas kilométer, elvileg fordítótáv, de persze nem most. Tovább megyek, vasúti átkelő, újabb nyújtás, GPS 4.38 km. 2013-04-09 18.56.24

Hát innét aztán tényleg nem lehet az 5-ös visszafordító előtt megfordulni, így irány a település és onnét futok visszafelé.

Counting Starts, Yeah, tempózz!

Ma akkor mégiscsak 10 km-t futok…Így van ez általában. Persze mindig figyelj oda, csak annyit vállalj és teljesíts, amennyi az adott edzettségednek megfelelő. Hosszabb kihagyás, betegség után erőse ajánlott kisebb résztávok futása, az is kocogó tempóban.

A tüdődet és az izomzatodat, de az egész szervezetedet vissza kell szoktatni a rendszeres erős igénybevételhez. Mindig csak annyi akadályt küzdj le, ami épp előtted van.  Ne akarj hetek kihagyása után maratont futni. Inkább egy fokozatos újrakezdés, ami biztos eredményekhez vezet, s nem pedig egy bizonyítási kényszer, amiből sérülések lesznek.

De hiányzott ez a dinamikus zene! Szárnyalj Főnix!


A hetedik kilométernél izomgörcs húzta össze a vádlim, a combizmaimban pedig jelentkezett a tejsavas küszöbérték átlépte miatt az izomfájdalom. Szokatlan és sok volt a terhelés több hét edzéskihagyása után. Még jó néhány és fokozatosan emelt edzéstáv fogja a megszokott fizikai állapotot és időeredményt hozni, a már elkezdett crossedzésekkel (spinning, Hot Iron) együtt.

Ha abbahagyod a rendszeres sportot úgy 6 hét alatt eltűnik az évek alatt kialakított edzettségi szinted, az izomzatod. Igen, ez kegyetlenül hangzik, de így van. Éppen ezért soha nem felejtsd el az alapigazságokat. Évek kellenek ahhoz, hogy a mozgást nélkülöző vagy mozgásszegény életedet átalakítsd sportos életmóddá. Az elhatározásig is hosszú idő kell, aztán a számtalan körülmény, ami újra s újra visszahúz: nincs elég idő rá, sokba kerül, meg egyáltalán, minek?

Az, hogy akárcsak 2 vagy 5 kilométert lefuss, aztán pedig 10-et vagy fél és egészmaratonokat elképesztően sok mindent kell beletenned.

Az idődet. Amikor hajnalban kelsz és lemész a pályára futni. Amikor munka, vagy suli után nem a haverokkal mész lógni, hanem indulsz az edzőterem felé, mert Te elhatároztad, egészségesen élsz, ahhoz pedig hozzátartozik az ép és egészséges, izmos, sportos test.

Edzel. Napokon, heteken, éveken át. Elkísér a barátnőd, a haver, a sporttárs, a szüleid. Biztatnak a barátok, az edződ hajt, Te pedig lassan, nagyon lassan kezded érezni a rendszeres edzések, a rendszeres sport hatását. Lefogysz. Zsír helyett izmod lesz. Már nem kapkodod dombonfelfelé a levegőt, sőt! Felfutsz a dombra.

 

Nyeregbe pattansz, mert már érzed, ha nem mozogsz, hiányérzeted van, s megteszed az első bringás félkört a Balaton körül. Aztán az egészet. Aztán az edzések a teremben, spinning, Hot Iron, intervall. Aztán  a futás, hétköznap, hétvégén. Megveszed a márkás sportcuccokat. Nem kevés pénzed emészti fel, de tudod, inkább egy sporttrikó mint egy doboz cigaretta. Inkább futócipőre gyűjtesz a hamburgerek árán.

Aztán a versenyek. Elindulsz és célba-érsz. Újabb edzések és egyre jobbak az eredményeid. Már Te magad akarod, hogy gyorsabb legyél, hogy több súlyt emelj. Félreteszed nehéz szívvel a mozit, vagy egy haveri találkozót, mert edzésre kell menned. Tudod, hogy van pár éved, amíg ki tudod hozni magadból a legtöbbet és ezzel tartozol magadnak. Tartozol azoknak, akik hisznek Benned és mindig is hittek.

A szüleidnek, a haveroknak, az edződnek, akik minden lépésed követik. S az  a rengeteg izzadtságcsepp, ami a homlokodról lefolyt már az elmúlt években. Az a sok izomfájdalom, izomláz, amit átéltél már, de amik megerősítettek,  és újra és újra felálltál és ismét mentél edzeni.

Nos mindezeket hagynád veszni? Nem…persze, hogy nem! Gondolj magadon kívül azokra is, akik veled együtt küzdenek, ha csak lélekben is, de minden edzéseden és versenyen ott vannak. Értük is teszed mindezt..Az egészségedért, az élményekért, a győzelemért.

Az eredmények lassan jönnek, hosszú idő, amíg a sok edzés és küzdés meghozza a hiteted és azt mondod érdemes. Amikor jól megy, amikor könnyen persze minden egyszerűbb, de igazán akkor kell kitartanod, és ezt  a sportban tanulod meg, hogy akkor is tedd a lépteidet egyiket a másik után, amikor azt hinnéd, úgy sem lesz jobb.

Soha ne add fel, mert meglehet, épp a következő kanyarban, épp holnap jön veled szembe az eredmény, a következő áttörés.

nevever

Ha abbahagytam volna az edzéseket, amikor fájt, amikor utáltam még a cipőt is felhúzni, amikor a meleg lakásból a dermesztő ködbe, hidegbe kellett kimenni, nem léptem volna fel tavaly életemben először a dobogó harmadik fokára. Indulj hát, Ki a szabadba!