FFweb_Kurse_CB504x284_HotIron2Ez egy erőnléti edzés súlyokkal, izomtömeg- és állóképesség növelése a cél. Alapozó edzéstípus, minden nemnek és korosztálynál, hát akkor égjen az a vas!

 

Amikor először kezdtem erre az óratípusra járni, azonnal feltűnt, és ez csak kis mértékben változott, többségében nők vesznek részt az órákon. Pedig jobbára súlyokat emelsz, méghozzá rúdra rögzítetteket, esetenként több 10 kg-ot. Férfiakat elvétve látok ezen az órán.

Pedig a súlyemelés csak egy része, bár való igaz, kiemelt része az órának, de nézzük mi is ez a HOT IRON?

hotitonhotironhotitonhotitonEz az edzéstípus néhány éve jött be hazánkban a köztudatba, majd ahogy egyre több  edző, prezenter kezdte oktatni, vált népszerűvé. A megszokott aerobic órák gyakorlatsorai, mint a különféle nehezítésű fekvőtámaszok, hasizomgyakorlatok épp úgy részei az elvégzendő feladatsornak, mint maga a súlyemelés illetve a súlytárcsákkal végzett feladatsorok.

hot1

Ez nem az a súlyemelés, amit edzőteremben végzel. Persze a rúd hasonló, és itt is súlytárcsák vannak, de finomabb kivitelben mindez. Egy, a Te erőnlétednek megfelelő súlytárcsával végzel különféle gyakorlatsort. A teremben végzett  súlyemelés  nem tartalmaz például steppadra való fellépést súllyal a nyakadban. Itt is van fekvenyomás, van guggolás és van fej fölé emelés, állig húzás, akárcsak a hagyományos súlyemelésnél.

 

Hot Iron

Hot Iron

Itt nem cél a több 10 kg-val való munka, sokkal inkább, hogy egy biztos, jól tonizált izomtömeged legyen. A pulzustartomány végig zsírégető zónában marad. Tehát a Hot Iron edzésen  a zsírréteged átalakul izommá. Azt pedig már tudod, az izom már önmagában is (önmaga fenntartása  miatt) energiaégető a szervezet számára. Tehát sok izom, kevés zsír. Igaz a súlyod növekedni fog, de nem, nagyon nem mindegy, hogy a zsírtömeged vagy az izomtömeged nyomja a mérleget!

Hot Iron Szalka Andival

Hot Iron Szalka Andival

Minden területet speciálisan edzünk, bicepsz, tricepsz és így tovább. Csodálatos, tónusos, szépen kirajzolódó izmaid lesznek, a kis súlyokkal való munka miatt hölgyeknek kifejezetten ajánlom!

Mennyit bírsz? Egy kis bicepsz gyakorlat

Mennyit bírsz? Egy kis bicepsz gyakorlat

Kitűnő, dinamikus zenékre dolgozol, az edző útmutatását betartani viszont kötelező! A legfontosabb a látszólag egyszerű gyakorlatok alapmozdulatainak elsajátítása, még egy egyszerű előre dőlést is meg kell tanulnod.

A legtöbben púpos háttal tesszük, ami súllyal a kézben már igencsak veszélyes, sérüléssel járhat.

 

Egyenes háttal dőlj előre, kézben a rúd: ez az egyik alapmozdulat

Egyenes háttal dőlj előre, kézben a rúd: ez az egyik alapmozdulat

 

 

 

 

 

 

Itt valóban ki fogsz kapcsolni az óra alatt, különben figyelmetlenségből a magad vagy társad lábára ejted a súlyt. Nem is beszélve arról, ha csak felig-meddig végzed helyesen a gyakorlatokat, akár izomszakadás és csúnya rándulás is lehet a következmény.

Állig húzás

Állig húzás

Fekvenyomás, homlokra engedés

Fekvenyomás, homlokra engedés

 

 

 

Az, hogy koncentrálj, ebben a sportban igazán megszívlelendő. S ez nem előírás, ne annak vedd, sokkal inkább azt eredményezi, hogy megtanulsz az adott feladatodra koncentrálni és az adott pillanatban jelen lenni és kizárólag oda figyelni, összpontosítani. Ez pedig ugye az élet minden területén hasznodra válik…

Az edzés 60 perces, dinamikus zenére indul a bemelegítés, majd egy megszokott gyakorlatsort hajtasz végre már súlyokkal. A súlyok nagysága is a te edzettségednek megfelelően változtatható, így ugyanazt a gyakorlatsort nehezítetten is el tudod végezni. A megszokás pedig magabiztossá tesz és meg fogod érezni ennek az edzéstípusnak a lényegét, hogy milyen élményt ad.

Hot Iron gumírozott rúd, súlytárcsák, rögzítő csipeszek

Hot Iron gumírozott rúd, súlytárcsák, rögzítő csipeszek

A rendszeres gyakorlás, valamint az egyre növekvő mennyiségű súlyokkal való dolgozás egy komoly izomtömegnövekedést fog eredményezni, ami pedig mind a futáshoz, mind pedig a bringához de a többi alakformáló órához is kitűnő alapot ad.

Legalább fél év de inkább egy, amíg egy osztállyal feljebb léphetsz és Hot Iron I-ből a II-be. Ott már más jellegű feladatok vannak, nézd meg kedvcsinálónak a videot, égjen az a vas!

 

Sziluett Balatonalmádi

Sziluett Balatonalmádi