Ahhoz, hogy kellemesen, jól és frissen induljon a napod, ami megalapozza a további lépéseidet is, kezdődjön sporttal a tevékenységeid sora!

Ébresztő Avicii:

Igen, tudom, mennyire nehezedre esik  felkelni,  még sötétben kimenni a konyhádba és mielőbb egy ébresztő kávét meginni. Hideg is van, sötét is, egyáltalán, jobb lenne  a meleg ágyban legalább fél órával tovább maradni. S mégis igaz, hogy ezen a nem túl kellemes ébredési lépéseken keresztül lesz szép napod, indulsz frissen és dinamikusan.

2013-08-21 16.49.20

SPD klipszes cipő vs futócipő, indulhat az edzés!

Futócipő a lábadra, a hajnali hűvös miatt már hosszú szárú nadrág, a felsőd még lehet rövidújjú, s már indulhatunk is a hajnali futóedzésre.

Brr, de hideg van, a 6 órai időpontban még épp csak oszlik a homály, s látszik a hegyoldal mögül, hogy lassan, lustán nyújtózkodik a nap. Az edzés előtti bemelegítés most kiemelten fontos, a szokottnál is rugalmatlanabbak hidegben az izmaid. Akárcsak az autód motorját, izmaidat is használat, terhelés előtt be kell melegítened.

kezdés

Edzés előtt bemelegítés, a végén nyújtás, nem maradhat el

Aztán lassú, komótos kocogással elindulunk a távunkon. A megszokott kép fogad a Balaton soha meg nem unható partján. A kutyások már sétáltatnak, horgászok a parton, de ezen túlmenően némaság, csend fogad.

Mivel új futótechnika elsajátítása a feladat hetek óta, a versenyekre való felkészülés mellett, most nem hozom a zenejátszót, inkább a lépésekre figyelek, a légzésütemre. Látszólag  unalmas tevékenység, pedig nem, folyamatos figyelem szükséges hozzá. Mély alhasi légvétel az elegendő oxigénhez, hogy hosszútávon tudj futni.

Hajnal a Balaton partján

Hajnal a Balaton partján

Pulzuskontroll – ehhez persze fel kell csatolnod a Polár mérőórád- ami alapján – amennyiben a szervezeted jelzéseit nem jól értelmezed, vagy még nem ismered eléggé- figyelemmel kíséred a légvételed. Így a pulzustartományaid ismeretében aerob tartományban tudod tartani a légzésed. Ami fontos ahhoz, hogy  teljesíteni tudj megállás nélkül, illetve tudd mikor lépsz át az anaerob tartományba. Itt már kapkodod a levegőt, biztosan nem lesz elegendő oxigéned a szájon és orron át végzett légvételektől. Az utolsó 1-2 kilométeren (5-12 perc) nyújtsd meg a lépéseidet, fuss gyorsabban, mert így nagy eséllyel a kevés levegő ellenére is beérsz a célba.

A fordítótávnál már általában – ez a távod fele- bemelegedtek az izmaid (testizmok és tüdő egyaránt) így már biztosan jó érzéssel futsz, a korai álmosság ellenére is. A sport  olyan tevékenység, hogy  legalább a fel időig el kell jutnod, hogy élmény legyen, de cserébe a végén már biztosan nagyon jól fogod érezni magad!

 

Persze még mindig csak hajnali fél 7 vagy 7 óra van, s Te már edzettél, kicsit fázol, kicsit vizes a szerelésed, de biztosan öröm van Benned az elvégzett sportos feladat után!  Egy gyors zuhanyozás, egy pohár 100%-os narancslé, péksüteményes reggeli, még egy gyors tejeskávé, öltözés és már indulhatsz is munkába vagy suliba!

Meglátod, sokkal fittebb, dinamikusabb leszel, ha 30-40 perc sporttal kezded a napod, na jó, minden másnapod…Legyen szép napod!