Comfort Zone/ Challenge Sign ConceptElhagyni a komfortzónát. Tudom, hogy hideg lesz és eső, tudom, hogy meg fogsz izzadni és utálni fogod az érzést. Tudom, hogy nagyon rossz  lesz először még csak sétálni is…hát még futni, vagy kerékpározni, úszni… Mert kimozdulsz a kényelmi zónádból, a holtpontról.

 

 

Pontosan, tehát a „kényelmedet” hagyod ott,  de vedd észre, az a kényelem a túlsúly, a betegségek, az erőtlenség! S Te ezen változtatni szeretnél..mert

  • a haverod fújja a cigit és folyton beteg, köhécsel
  • mert az ismerősöd jelentős túlsúllyal rendelkezik és vérnyomáscsökkentőket szed
  • nem bír a busz után futni, lépcsőzni! Sorolhatnánk…

A munkahelyen, a családban, a suliban számos problémás helyzet akad nap mint nap, de

Te legyél biztos abban, ha elmész egy edzőtermi órára  mondjuk egy intervall vagy Crossfit edzésre, utána biztosan másként fogod látni önmagadat és talán az egész életedet!

exercise-workout-gym-yoga

Mert ha levezeted a feszültséget, kimozgod magadból a stresszt, a felgyülemlett kortizolt amely nagy mennyiségű jelenléte káros és  beindulnak a szervezet belső mechanizmusai. Termelődik mozgás hatására például a szerotonin, dopamin, adrenalin,  önmagát gerjesztő pozitív folyamatok következnek be.

Kémia a mozgásban:

  • szerotonin és tiroxin : boldogsághormonok, agyi doppingszerünk. Alacsony szint esetén frusztráltak, fáradékonyak vagyunk
  • dopamin: serkentőleg hat, növeli az energikusságot
  • endorfin: kipihentebbek leszünk, átlendít a holtponton, elnyomja a fáradtság és kimerültség érzését
  • adrenalin és noradrenalin: serkentik az idegrendszert, felgyorsítják a glükóz  felszabadulását, fokozza az energiaáramlást

Na igen, egy pizza, vagy egy süti is eléri ezt a hatást…ám némiképp több mellékhatással járnak ezek, mint a mozgás..

Keresd azoknak a társaságát, akik támogatnak, nem pedig  lebeszélnek. Ne a másik ember számára megfelelő életet éld, hanem azt, ami Neked jó! Itt a lehetőség arra, hogy életmódot válts. Ha eddig nem sportoltál, vegyél egy nagy levegőt, s kezdd el!

Fuss – ehhez egy jó futócipő szükséges és már indulhatsz is. Vagy kerékpározz, nem kell márkás bringa, bármilyen megteszi. Vagy iratkozz be csoportos edzésekre, a társak motiválni fognak! Lehet ez egy jóga óra, táncos edzés, vagy természetjárás is, vagy kertészkedj, túrázz.

Te melyik mozgásformát választod?

Te melyik mozgásformát választod?