Párosan szép nem csak az élet, hanem az edzés is. Nagyobb a lendület, a bizonyítani vágyás, és persze a hangulat is jobb, szinte elrepül az edzésidő.

A minap megkeresett egy kedves ismerősöm, mi lenne, ha csatlakozna a futóedzéseimhez, ha már olyan lelkesen bíztatok mindenkit a sportra és az életmódváltásra. A fiatalember a Nelson kerékpáros egyesület tagja, fiatal kora ellenére szép számmal nyeri a kupákat MTB kategóriában. Év közben rendszeresen látom, amikor felpattan bicajára reggel elindul és este jön haza, közben pedig körbetekeri a környéket sporttársaival. Szép dolog és elismerés jár érte, hogy szabadidejében nem a pizzériában vagy hasonló helyeken tölti az idejét ( persze azért időnként ott is 🙂 ) de a rendszeres sportot időben elkezdte, így az minden bizonnyal végig fogja kísérni az életét. Most pedig – edzője tanácsára, mert hogy a Nelsonban erre is ügyelnek –  beiktatta a rendszeres futást.

Így most heti két-három alkalommal közös edzést tartunk. Számomra szokatlan volt eleinte, hogy jóval lassabban kell futni, hiszen itt már nem magamra, hanem a másikra, a futást épp csak elkezdőre is kell figyelni. Első futósként, kezdőként, az alapok elsajátítása a cél, nem pedig a jó iramú futás. Mindkettőnkön Polár edzésmérő óra volt, nálam azért a zenejátszó és a GPS is üzembe volt helyezve aztán irány a Balaton-part!

Futásra készen

Még mindig elég hideg az idő, így téli felszerelésben indultunk az edzésre: téli futónadrág, sapka, (ez már kicsit sok volt a hőmérsékleti viszonyokhoz) polár futófelső, mellény, széldzseki, és persze a futócipő.

Rövid, egy zeneszámnyi bemelegítéssel kezdtünk, felülről lefelé, kar-törzs-láb, majd úgy 3 perc után – ahogy a zeneszám véget ért és indult a következő- mi is kocogásba lendültünk.

Az első egy-két kilométer a szoktató szakaszunk, amikor az újdonsült tanuló ismerkedik magával a futással. Itt most nem abszolút kezdőről beszélünk, hiszen a kerékpáros sport már ad egyfajta alap edzettségi szintet.

Légzésszám és lépésütem beállítás a legfontosabb feladatunk, miközben szokjuk a futással járó egyedi mozdulatsorokat: kar melletted könyökben behajlítva, inkább hátrafelé, mint előre lendül, soha nem keresztezed magad előtt! Nézd és jegyezd meg jól a képen látható futó testtartását: Fej egyenes tartásban a laza vállak között, amelyeket leengedve tartasz, tekintet előre néz úgy 20 méterre a futás irányába.

Testtartás futás közben

 

Alsó lábszárad közel 90 fokban lendül hátrafelé minden egyes lépésnél, laza bokából. Sehol, semmilyen testrészedben nem érezhetsz feszülést, meg kell tanulnod elernyeszteni, ellazítani izmaidat. Ha valahol fájdalmat érzel, az biztos jele annak, hogy megfeszíted az izmodat, ott ahol fáj! Azonnali cselekvés: lazítás!

Nem a mellkasod felső részével veszed a levegőt, mély alhasi légzés, hogy kellő mennyiségűt juttass be a megnövekedett terhelés miatt. Igazán szerencsés a kristálytiszta Balaton parti levegőt belélegezni, ennél jobb futóútvonalat nem találsz. Fák, bokrok, növényzet mindenhol. Párás, oxigéndús, friss levegő, nyoma sincs a kipufogógázoknak, a kéményekből felszálló füstnek. Kész oxigén-átömlesztés ez a tüdőnek 🙂

 

A település végén még tovább haladtunk majd még egy rövid szakasszal megtoldottuk a távot mielőtt visszafordultunk volna. Közben ellenőriztem a Cooper-tesztet, ami elég alacsony szintet jelzett, köszönhetően a kimért, lassú tempójú haladásnak, így épp csak elértük a 2 kilométert a 12 perc alatt. Tanulómnak előírás – lévén kardió edzésként futottunk- a BPM azaz pulzusértékek alacsonyan tartása, így nem lehetett szó tempós futásról, amit kissé hiányoltam is 🙂

Időről időre lassítania kellett a sok sípoló jelzés miatt, miközben az én órám mélyen hallgatott..futás közben beszélgetni nem ajánlott kezdőnek főleg nem! Szépen megemeli a pulzusodat amit pedig alacsonyan kell tartanunk ahhoz, hogy hosszútávon tudj futni. Hosszútáv az sok-sok kilométert és hosszú időt is jelentsen együtt!

Az edzést végül egy rövid levezető kocogós szakasszak megtoldottuk, 42 percig folytattuk, ami közel 7 kilométert jelentett, majd a végén nyújtással zártuk. Nagyon szép, egyenletes futásunk volt, szinte meg sem éreztük az edzést.

A következő alkalommal már beszéd nélkül és a tíz kilométeres táv van előirányozva!

 Készülj velünk Te is! Tanuljunk meg futni!