imagesA délutáni nap kemencébe illő forróságot teremt az aszfalton, jobban esne egy csobbanás a hűs habokba, sem mint negyedmaratonnyi távot lefutni. Sebaj, a sivatagi futam edzi és próbára teszi  a sportolót, hát még a kitartást és a keringési rendszert...

 

A tavaszi szezon vége felé járunk, a futóversenyeket felváltják a triatlon és kerékpáros rendezvények. Lassan jöhet a nyaralás, pihenés, feltöltődés is.

A melegben megtett kilométerek végül is csak  a táv elején tűnnek kimerítőek, ez után már úgyis a kitartásról szól az egész. Amikor a hőmérő 30 C fok fölé kúszik, s Te futóversenyen rajthoz állsz, rábízod magad a tapasztalataidra meg a szerencsédre.

Melegben nagyon fontos a hidratálás, túl kevés a vér besűrűsödését, dehidratációt, keringési problémákat okoz

Melegben nagyon fontos a hidratálás, túl kevés a vér besűrűsödését, dehidratációt, keringési problémákat okoz

Minden a frissítésen és a szervezeted edzettségi szintjén fog múlni. Már a versenyt megelőző napokban ajánlott lényegesen több folyadékot magadhoz venni, mint az megszokott. A rajt előtt pedig további kortyokat, persze ügyelve arra, túl sok se legyen, mert akkor meg ott lötyög a gyomrodban.

Melegben nincs étvágyad, pedig bizony ekkor is kell pótolni az elégetett kalóriát, miközben semmit sem kívánsz enni. Marad a banán, vagy az energiazselé némi vízzel.

Az utcai aszfaltkörös versenyek igencsak megterhelők tudnak lenni, főleg ha a tól-ig edzésszakaszokhoz vagy szokva.

A sokadik kör megtétele után jön a „de ja vu” érzés,  hiszen már sokadszorra haladsz el ugyanazon házak előtt. A legjobb ilyenkor túlélésre programozni magadat, kapcsolj ki teljesen és hűtsd magadat vízzel a frissítőpontokon.

runn

A hőségben kevesen ülnek ki biztatni a versenyzőket, aki mégis szurkol, jobbára  a sörét kortyolja az árnyékban..

Igyekszik a futó a házfalak adta árnyékban tempózni, persze ez csak amolyan elméleti hűvös, majd olyan meleg van ott is, mint a nyílt területen a tűző napon.

Az osztrák településen rendezett versenyen a templom égbe törő tornya messziről is biztos pontként látszik, de jó lenne a hűvös falai között elnyúlni…. Megcsodálni az ősi, a városon végighúzódó várfalat, ha épp nem a túlélés és a hőguta nélküli  teljesítés lenne a cél. Futásközben városnézés?

 

Valahogy aztán eljön az utolsó kör, fejem felett utasszállítógép emelkedik a magasba. Mégiscsak fantasztikus élmény, szürreális látvány, hogy egy repülőgép húz el a fejed felett, miközben Te versenyzel.

A célkapun áttempózva egy tapodtad sem megyek tovább, a spíker a tenyerembe csapva gratulál a sivatagi körülmények között megtett 10 kilométerhez. A szem már a vízzel és izóval töltött poharakat keresi, amiből vagy ötnek a tartalma le is csúszik.

félBanán és édesség is vár, de hőségben eltűnik az étvágy. Az biztos, kitűnő edzés és a komfortzónán alaposan túl van egy nyári verseny. Szoktatni kell hozzá a szervezetet, a kitartást, hogy akkor is tovább tudj menni, amikor a tested már inkább elnyúlna a hűvösben. Ilyenkor megyünk tovább a hittel és az akarattal.