regA nyári hőség ráébreszt, jobban járunk a korai ébredéssel. Így még a hajnali frissességgel a levegőben letudhatjuk a napi penzumot. Kelő nappal én is kelek..mi lesz ma reggelire, hát futás...

Erős túlzás, hogy a kora reggeli napsugarak redőnyön átszűrődő sugarai kiugrasztanak az ágyból. A menjek vagy maradjak kérdés kering a fejben, aztán meggyőzöd magadat: ha most letudod a napi távodat nem kell a délutáni vagy esti fullasztó hőségben futni avagy tekerni.

Így aztán gyors öltözködés, közben lefőzöd a kávét, megiszol egy bögrényit, mert mégiscsak kell valami az üres gyomorba..

indexFutás előtt nem ajánlott a fehérjebevitel (tej, sajt, joghurt, stb) megterheli a gyomrot, így tej nélkül idd a reggeli kávédat. Hozzá egy pohár gyümölcslé, esetleg kevés banán vagy müzliszelet.

 

Közben a cipő is felkerül, álomszerűen kötöd szigorúan duplára a fűzőt, majd felcsatolod az órádat, elindítod a zenejátszót és hajrá!

Bolyongok a korai órán a futóúton, hiába a friss levegő, a vidáman csivitelő madarak, még 4 kilométer után is az álmosság az úr.

Aztán végre jön az a bizonyos flow érzés, nagy eséllyel a zenék is besegítettek, így mégiscsak sikerül tempót váltani és sebességet növelni.

indexA reggeli futás, edzés előtt előző este a vacsora lesz a szénhidrát-tartalék. Fogyassz tésztaételt, fehérjét (hús, hal, tojás) mert ez adja majd másnap az energiát. Futás előtt 1 de inkább 2-3 órával már kerüld a nagyobb étkezést!

 

Az éhgyomorra végzett tréningek – kardiós vagy súlyzós – megszokottak, gyakran alkalmazzák sportolók ezt az edzésmódszert. Ilyenkor a szervezet a meglévő szénhidrátkészletet használja energiának és – mivel nem volt közvetlen előtte pótlás- a fehérje és zsírkészletekhez fog nyúlni hajtóanyagért.

Feltétlenül odafigyelést igényel, hiszen a mozgás hatására gyorsan eltűnik a vérből a cukor, és a fehérje valamint a zsírkészletekből lassabban és kevesebb mennyiség fog hasznosulni. Leesik a vércukorszint, ami szédüléssel, rossz közérzettel fog járni, gyengeségérzettel. Nagyon jól kell ismerni magunkat, tűrőképességünket, hogy meddig mehetünk el, s ne terheljük szükségtelenül a szervezetünket. Ilyen edzéseknél feltétlenül legyen nálunk energiagél vagy legalább szőlőcukor-tabletta, szükség esetén azonnal bevethető legyen.

Mire a 10 kilis kört letudtam, már 25 C fok környékére emelkedett a hőmérséklet, jó döntés volt korán kelni…

reg1Az esti futások hátránya, hogy beindulnak a szúnyogok, és a napközben átforrósodott levegőben kimerítőbb futni, mint hajnalban.  A reggelinél  időt is nyersz, friss hűvös hőmérsékleten tudsz sportolni, nem kell izgulni hogyan fér majd bele a mozgás a napodba, több az előnye, mint a hátránya, tehát: ébresztő!