ostHúsvéti ünnepek, ragyogó napsütésben telnek,  egymást váltja az eső és a kellemesebb időjárás. Erős a szél, főleg a vízparti utakon, s mivel a bicajon még elég hűvös van, jöhet a futóedzés, méghozzá félig-meddig terepen. Szélfújta ünnepi edzés képekben és hangban.

Ünnepi hangulatban, vakítóan tükröződő Balatoni víztükör mellett állva jöhet egy kis bemelegítés. Az öltözékünk,  igazodva a szeles időjáráshoz könnyed, de védelmet adó legyen, vékony sportfelső, sapka, napszemüveg. A hátszél jól jön, de visszafelé könnyen átfúj Rajtad, nem árt hát a réteges öltözék.

Szeles de napos időben: napszemüveg, aláöltözék és vékony sportfelső - széldzseki

Szeles de napos időben: napszemüveg, aláöltözék és vékony sportfelső – széldzseki

Dinamikus mozdulatsorokkal melegíts be sportolás előtt

Dinamikus mozdulatsorokkal melegíts be sportolás előtt

Laza kocogós – 7-8 km/ óra – tempójú bemelegítéssel indítjuk az edzést  a vízparton, ahol elég erősen fúj a szél, így a hegyoldalban a csodaszép panorámájú Római út felé induljunk, párhuzamosan a Balaton-parttal.

Keri Nelson trail runner.

Római út, Káptalanfüred-Balatonfüred között, panorámás háttérkép futáshoz, bringázáshoz

Ám az aszfaltos laza futás előtt rögtön egy dombozással kezdünk, a Köcsi-tó felé, meredek kaptatón felfelé futva, így a pulzusérték azonnal a felső szinthez ugrik… gondolj arra, milyen hatásos technikás edzés is ez.. Fuss lassan, de haladj, emeld a térdeidet, lépj rövideket, de ne állj meg!

Egy kis biztatás felfelé,  dinamikus ritmust ad:

A dombozás után jöhet pár kör a tó körül.

 

A füves talajon futás áldás a lábnak, igyekezz minél gyakrabban aszfalt helyett földön futó lenni!

Terepen terepcipőben fuss, mély barázdák a talpon a biztos talajfogásért

Terepen terepcipőben fuss, mély barázdák a talpon a biztos talajfogásért

 

 

 

 

 

 

A terepfutás mindig előrelátást igényel, az erdei talajon, ahol kövek, gyökerek is vannak a folytonos figyelem ajánlott. Az emelkedőn felfelé futásnál biztosabban haladunk,  a talajfogást segítik a kövek is,   lefelé aztán ,  bár vinne a lendület és a gravitáció, inkább körültekintően és ne túl gyorsan fuss.

Laza futás tovább, ragyogó napsütés, csillogó víztükör, flow élmény:

Fordítótáv, majd immár hátszél helyett szembeszélben visszafutunk a kiindulópontig.

Alig 50 perc edzés, benne dombrafutás, mint technikás rész, terepfutás füves réten és köves erdei talajon majd aszfalton látószögünkben a Balaton víztükre. A helyoldalban az erős szél sem érződik, a kiskertek virágzó mandulafái, nem lehet ennél jobb edzést, sportélményt kívánni.

Az utolsó pár száz méteren, kihasználva a lejtmenetet egy kis iramjáték a gyorsításért s már jöhet is a nyújtás:

doA  felhők mögül időnként előbukkan a nap, majd újra erősebb széllökések nehezítik a tavaszi edzéseket. De ha csak teheted, a szabadban fuss és lehetőleg terepen, s aszfalt helyett talajon megtéve a tervezett távot. Óvod az ízületeidet, csontjaidat, miközben friss levegőn is vagy. Hallgasd közben a dinamikus, motiváló zenéidet, s észrevétlen egyre sportosabb, energikusabb leszel!