Szemerkélő esőben zajlik a soron következő futóedzés, de nem sok egyéb választás van így vasárnap reggel, a viharos szél nem éppen bringázásra csábító.

Crossedzést így elnapolva lépésre váltunk, lássuk azt a futást. A futóversenyek után laza heti két-három futóedzésre váltunk, a nyári melegben nem is rossz ez, de a szinten-tartáshoz tökéletesen megfelel. Már tízesek vagyunk, azaz egy rutinedzés is 8-9 kilométeres, vagy éppen 10-12, attól függ mennyi szabadidőd is akad. Mert immár több, mint egy órát futsz, azt pedig rendesen bele kell illesztened a heti tevékenységeid közé. Nézzük, milyen is volt ez a vasárnap reggeli futás?

Megvártam, amíg elállt az eső, de az előző napi vizsga is kimerítő volt (inkább a futás 🙂 , így egy alapos tíz órányi alvás után vágtam neki a távnak, hát persze, hogy a Balaton partján.

Igen ám, de most kellemetlen 12 Celsius fok, komoly széllökések és szemerkélő eső tette cseppet sem barátságossá az edzést. Így aztán ismét hosszú-szárú futónadrág került fel, felülre egy futótrikó és persze egy szélálló dzseki az eső és a szél ellen is okos védelmet jelent.

A GPS és MP3 zsinórját rendesen össze-vissza fújta a szél, belefutni a szélbe sem egy kellemes élmény, hát igyekeztem mielőbb a szélvédett területre érni, ahol hatalmas lombú fák védenek a széltől, esőtől.

Most is találkoztam futókkal, egy apa és fia rótta a láthatóan szintén tízes távot, de ők bizony shortban és rövidújjú pólóban futottak. Na gondoltam, mivel ekkorra már rólam is folyt a víz, szélálló dzseki levesz, futás  futótrikóban. Emlékszel még? A futás kb. 5-8 Celsius fokkal emeli a testhődet, tehát a kinti 12 Celsius fokból nagyon hamar, úgy két kilométernyi edzés után, 20 Celsius fokos testhő lesz. Így célszerű eleve kevesebb réteget felvenned és vállalni a kezdeti hűvös időt, mert később a többlet ruhadarabok zavarni fognak, rontják az edzésedet. Nem beszélve arról, hová is tennéd a pulóvert?

Na persze az eső továbbra is szemerkélt, ami így most már a fedetlen vállamra, karom esett, de sebaj, ez csak egy külső tényező, nem akadály, igaz?

Egyenletes tempóban, megállás nélkül futottam, két dombnyi húzósabb szakaszt is letudva és megcsodálva a virágban pompázó gesztenyefákat, bodzabokrokat, akácfákat.

A rigók és ki tudja még milyen madarak verseny fütyültek, miközben a mókusok ugráltak a fák ágai között.

Ez az élmény is a Tied, a futás nem monoton edzés, nagyon is dinamikus sport, miközben észrevétlen formálja az állóképességedet, növeli a tüdőkapacitásodat, és még számos hasznos „tulajdonsága” van.

Időnként elhúztak mellettem a bicajosok, akik ebben a cseppet sem bringás időjárásban is nekivágtak a túrának, hát, most inkább a futás mellett döntöttem 🙂

A páratartalom 100 % volt, nem könnyítve meg a légzést, ilyenkor jól jön a légzéstechnika alapos ismerete. Ha kevesebb, kevésbé oxigéndús a levegő, igyekezz valóban mély alhasi légzést alkalmazni és a lehető legnagyobb mennyiséget belélegezni egy-egy alkalommal. Nem sok kicsi apró, hanem egy-két nagy és mély légzés segít.

Az edzés befejező szakasza már ismét nyílt terepen zajlott, semmilyen szél vagy esővédelem nem volt, így célszerűnek látszott gyorsítani a lépteimet, ha csak nem akarok teljesen elázni az esőben Szemerkélő esőben is tartsd meg a futóedzésed 🙂