runwiA  napsütés, a feltámadó szél, a hajnali hűvös s a nappali langyos meleg hőmérséklet az ősz ezernyi színét hozta el. Lassan feledésbe merül a nyár forrósága, elkezdődtek már az őszi versenyek, újra lámpafényes esti edzésekre készülhetünk.

Az andalító nyárutó korántsem pihenőidőszak, ám térjünk kicsit vissza a futásbeli alapozáshoz. Azt már mindenki kívülről fújja, bemelegítéssel kezdjük az edzéseket, legalább egy zeneszám erejéig – 4-5 perc – átmozgatjuk az egész testet. Ez dinamikus mozgássorral történjen, a végére jó esetben megjelennek az izzadtságcseppek a homlokon. Aztán elindulunk.

 

Bemelegítés dinamikus gyakorlatokkal

Bemelegítés dinamikus gyakorlatokkal

A felerősödő és hűvös szél, a korai sötétedés csak körülmény, amihez alkalmazkodni lehet. Vannak a fejlődésben töretlen időszakok, máskor pedig visszalépés vagy egy-helyben topogást érzékelünk. Fontos, hogy ezek ellenére is maradj a sportos életmódnál, folytasd az  edzéseket.

 

Esős, szeles időben szélálló dzseki, sapka, meleg réteges öltözék szükséges a szabadban történő edzésekhez

Esős, szeles időben szélálló dzseki, sapka, meleg réteges öltözék szükséges a szabadban történő edzésekhez

Próbálj meg a komfortzónádon túllépni. Ha eddig kis lépésekkel futottál, kezdj el nagyobb elrugaszkodással, dinamikusabban. Emeld bátran fel a talajról a lábadat, minél nagyobb szöget zárjon be a hátralendülő láb.  Számíts arra, hogy ez többleterővel így többlet kifáradással is fog járni, de ismételd, gyakorold kitartóan.

runn

Ha eddig csak aszfalton futottál, kezdj el talajon futni. Sárba lépni, üregi nyúl házába a mezőn nem kellene, sem bogáncsokat összeszedni a réten, de egy-egy ösvényen, erdei úton megteheted a földönfutóvá válás első kilométereit. Biztosan tisztában vagy a földút egész testre ható kíméletességével, csak valahogy eddig nem volt bátorságod, lebeszélted magadat. Pár kilométeres futáshoz nem kell cipőt cserélned, ám ha rendszeressé teszed, akkor be kell szerezned egy cross (aszfalt-terep) vagy full terep futócipőt.

 

Talajon futás, erdőn-mezőn át, figyeld hová lépsz!

Talajon futás, erdőn-mezőn át, figyeld hová lépsz!

Figyeld meg, akkor teljesítesz a legjobban, amikor már feladnád, amikor már nem görcsölsz azon, hogy megtedd, hogy jobb legyél. S épp ez a görcsös akarás, lesz az, amit ha feladsz, meghozza az áttörést

 

A ruházat döntő lehet, a nem megfelelő  kellemetlen élményt adhat. A túlöltözés felesleges energiát von el magától a mozgástól. Futás közben,  hőt fogsz termelni, amíg nem állsz meg, biztosan sem fázni sem megfázni nem fogsz. – Persze a bicajozás az más lesz, ott kelleni fog a meleg ruházat, a test mozgása, hőtermelése lényegesen kisebb, mkint futómozgáskor.

Az edzés végeztével ajánlatos mielőbb egy meleg pulóvert, egy dzsekit felkapni, persze a legjobb ha háztól házig futsz, s a levezetés végén hazaérsz, zuhanyozol és át tudsz száraz ruhákba öltözni.

Réteges öltözék az időjárásnak megfelelően

Réteges öltözék az időjárásnak megfelelően

clauA szeptember a kellemes időjárásával még sok lehetőséget tartogat a szabadtéri edzésekhez, ha pedig hűvös szelek fújnak, öltözz rétegesen, de a kültéri mozgás tovább folytatható.”A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. …… A lehetetlen nem létezik”