IMG_1485Az évzáró Balaton-parti futóverseny november közepén jó hangulatú  pontot tett az i-re, az egész éves sportszezonra. Jöhet a pihenés, meg egy kis amolyan zárszámadás-féle, mielőtt újra útra kelünk.

Kicsit mindig izgulósan várjuk az utolsó, szezonzáró futóversenyt, ami után az év végi Mikulás-, Karácsonyi és Szilveszteri örömfutások sora következhet.

Idén nyoma sem volt a verseny időszakában megszokott ködnek, vagy fagyos időjárásnak, sőt! Langyos, kellemes meleg volt. Rövidnadrágos szerelésben lehetett teljesíteni a távokat.

A délután startoló negyedmaratoni táv futói már villanyfényben értek célba, mégiscsak benne járunk a télben, visszavonhatatlanul érkezik az év vége a korán sötétbe hajló napokkal.

run2

A verseny végeztével  egy terep-ultrafutó számolt be néhány versenyéről, a Vezúvra futásról, egy esőerdősről és az Alpokat délről északi irányban átszelőről. Egyik őrültebbnek hangzik a másiknál. Nekünk, a legfeljebb félmaratonokat futóknak elképesztő teljesítmény 68 kilit futni, felfelé a Vezúvra. Vagy 100 kilit az esőerdőben, de még az Alpok 2-3000-es magasságain futó ösvényeket legyőzni is felfoghatatlan. Hatalmas teljesítményre képes az ember!

Testi-lelki egészségünk s így a teljesítményünk is két alappilléren nyugszik, az egyik a mentális egészség a másik a fizikai.

Ép testben ép lélek az ismertebb mondással. Oda-vissza ható folyamatok építenek fel bennünket és egyúttal a versenyeinket is. Azonban nem elég fejben erősnek lenni, a testet is hozzá kell edzeni.

Thinking man

Valamennyire orvosnak, biológusnak, természetgyógyásznak és pszichiáternek is lenned kell ahhoz, hogy irányítani tudd önmagadat és a teljesítményedet.

 

Most, hogy alig néhány nap választ el a meghitt Ünnepektől, a Szilvesztertől, egy kis lazítás jön. Készülünk szívvel-lélekkel, ám miközben lemosod a futócipődet, összehajtogatod a felszerelést, közben el is indul már decemberben – január elején  a tavaszi szezonra felkészülés.

chistHasználd fel a tapasztalataidat, erősítsd a testedet, fejleszd a mentális kitartásodat, tervezz elérhető célokkal. Hozzon az év vége kellemes élményeket. Áldott, békés Ünnepeket és kitartásban, erőben és egészségben teljes Új Évet mindenkinek!