laufen-herbstA terepfutás speciális ága a futásnak, némiképp eltérő felszerelést és ruházatot is igényel. S persze komoly erőnlétet, kitartást, küzdeni-akarást.Árkon-bokron túl, legyél földönfutó.

 

 

Az utcai versenyekhez szokott sportolónak, a simatalpú, villámgyors sebességhez hozzásegítő cipőben futónak komoly kihívást jelent, amikor időnként elcsábulva beveti magát az erdőbe terepfutásra adva fejét és lábát.

Nézzük ezt meg kicsit közelebbről.

A közelmúltban Ausztria hegyei között sikeresen kipróbálva ezt a sportágat elmondható, alapos felkészüléssel és időnként komoly bátorságpróbával kell szembenézni.

Már eleve a biztonságos utcai versenyek helyett erdőn-mezőn vezet a futóútvonal, ebből következően mind a frissítés, mind pedig a segítségnyújtás távolra kerül tőled. Azaz szinte csak magadra számíthatsz, meg a sportolótársaidra.

A tavaszi havazás még rátett egy lapáttal, így az erdő mélyén bokáig gázolva a sárban, dagonyázva a méretes, kikerülhetetlen pocsolyákban, a terepfutás – crossfutás – túlélő/kiképző túrának is felfogható.

no

Cseppnyi motivációt az adhat, hogy a komoly dombokat megmászva – sokszor a fákra rögzített kötél segítségével lehet csak felküzdeni magadat – igazi hősként tekintesz magadra.

A 10 vagy 12%-os emelkedőkre inkább sétálva érsz fel, a felázott talaj miatt veszélyes utakon pedig csak lépésben lehet haladni, így a füledben dübörgő szíved van időd megnyugtatni.

Mesébe illő történetek futnak át a fejemben, a ködös-havas-esős erdő mélyén futva, az léletösztön bekapcsol, s igyekszel nem lemaradni a társaktól, nehogy eltévedj mint Ábel a rengetegben.

A sportórára pillantva a távot ellenőrizve komoly motiváció, amikor látod, már csak két kilométer a célig.

Beletrappolsz a sárba, már nem számít, hogy a fejed búbjáig sáros vagy, csak egy dolog éltet: visszaérni a célba!

IMG_20151023_161059

Persze utólag mindent megszépít az elme, az erdő gyönyörű, a talaj beborító virágok – ez esetben hóvirágok – látványa fenomenális, tiszta-friss levegő, láb-és izületkímélő erdei talaj.

banderarun14cKomoly erőpróba egy-egy terepverseny, megvannak a maga szépségei, de csak felkészülten ajánlott. Sok esetben, főleg a 10 kilométer feletti távoknál, kisebb hátizsákot is vinned kell, önellátásra kell berendezkedni.

Sok esetben a telefon sem működik, nem mindenhol van az erdő mélyén térerő…