trailA terepedzés fokozott odafigyelést igényel tőlünk. Az aszfaltos edzések kiegészítéseként, állóképességünk fejlesztése, valamint a változatosság, ami igazán vonzó benne. Kihívás a javából!

A következő futóverseny ismét terepen zajlik, mégpedig a Vértes hegység lábánál, Móron, az Ezerjó Félmaraton keretein belül teljesítünk 10 kilométeres távot. A verseny útvonala részben a város utcáin van kijelölve, de bizony – ha már az Ezerjót termelő híres Móri Borvidéken járunk – elvezeti a futót a szőlőültetvények közé is.

mór

 

 

 

Azaz a táv egy jó részét a szőlőtőkék közvetlen közelében tesszük meg, vagyis domboldalon, akarom mondani hegyoldalban, homokos-földes úton. Így tehát az edzéseknek is igazodni kell ehhez, terepedzésen készülünk fel! Fontos a kitartó edzésmunka, terepen, dombra felfelé homokos, köves talajon futni komolyabb erőkifejtést igényel, mint aszfalton. Lehetőleg terepcipőben fuss, amelynek talpkiképzése segíti a biztos talajfogást, tartja a bokádat.

Nekem ez segít a dombrafutáskor:

 

Fontos a vízpótlás, kellő energia, amit még verseny előtt be kell vinned. Legyél kitartó, ha szükséges, hallgass dinamikus, motiváló zenét, ami segít legyőzni a terepet, önmagadat. Bár nem könnyű ez a futástípus, de az általa nyerhető állólképesség, hit, önbizalom és a terep által adott élmények kárpótolnak és megéri!

Terepcipő terepre

Terepcipő terepre

 

IMG_20140420_105239

A talaj homokos, mélyülő, komoly erőkifejtést igényel a futás, mivel lábunk belesüllyed a talajba. Fussunk könnyedén, lehetőleg terepcipőben, amely biztosan tartja a bokánkat!

IMG_20140420_110144

A munkagépek keréknyomai nyomokat hagynak a talajban, azokon futva lábunk folyamatosan korrigálja a talaj egyenetlenségeit, figyeljünk lépteinkre!

IMG_20140420_105044

Dombrafutás: a terepfutás leglényegesebb edzése. Homokban, tűző napon, kitartást igényel. Viselj lehetőleg fehér színű baseballsapkát, napszemüveget és könnyű, világos színű futófelszerelést, ne öltözz túl!

IMG_20140420_105057

A terepfutás a határtalan szabadság érzetét adja, nincs leküzdhetetlen távolság, nincsenek akadályok, csak körülmények. Napsütés, friss levegő, madarak, őzek, nyulak, a természet részévé válhatsz!