Hiába a tomboló szélvihar, a szakadó eső, a hideg, nem tud eltéríteni a szándéktól, ma bizony szabadtéri futóedzésen veszünk részt. Tombolhatsz szél, akkor is tovább viszem szívem törvényét és futok..

A régi dalszöveg jól mondja, tombolhatsz szél, nem téphet szét…nem bizony, eső vagy hideg, mindegy, ma futunk ismét, méghozzá a Balaton-parton.

Jöhet eső, vihar, nem állíthat meg!

 

Ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy az ország egyik legszebb táján élünk, szinte kötelező a vízparton edzeni. Az élmény leírhatatlan, csak átélni lehet, amikor futás közben látod a víztükröt, szemed követi a Balaton-felvidék hegyvonulatait, hallgatod a vadkacsák röptét.

 

Vidáman úszkáló vadkacsák a jeges vizen

Vidáman úszkáló vadkacsák a jeges vizen

Egy kicsit megszállott vagy? Azt hiszem kell egy adag határozottság, amikor az egész nap zuhogó, hideg eső, a tomboló északi szél ellenére Te dacolva az elemekkel, mégis csak futócipőt húzol és indulsz edzeni.

 

 

Kell a belső biztatás, amikor  szél- és esőálló dzsekibe belebújsz, amikor a polár futófelsőt magadra húzod, amikor fejedre sapka, lábadra jó esetben vízhatlan futónadrág, rosszabban amilyen épp a kezedbe akad..

Csak vidáman tovább!

 

Aztán győzködöd magad. Csak pár lépés, csak pár kilométer, mások is futnak esőben, Neked sem árthat. Aztán a szél. Majd úgy fordulsz, hogy hátulról fújjon…persze mindig ezt sem lehet megoldani. Bizony embert próbáló érzés, amikor rá illetve bele kell fordulnod a szélbe…Mintha ezernyi kéz tolna visszafelé, orrodba belefúj a viharos szél, mintha mesterséges légzést adna valaki.

Aztán persze túlélsz. A szeles, nyílt szakaszokon beletörődve kocogsz, a szélvédett helyeken vidáman sprintelsz.

A széldzsekid, hűen a nevéhez, kitűnő védelmet ad, a mozgás által termelt hőt benntartja, így fázni nem fogsz. A sapka szinte túl melegnek bizonyul, de jól jön, praktikus, a zenejátszód fülesét benntartja a füledbe, amit az erős széllökések már rég kifújtak volna. Tehát kifejezetten hasznosnak bizonyul.

Aztán a víztócsák. Akad néhány, pedig nem a Balatonban, hanem a bringaúton futok. Magas a vízállás, a talajvíz nem kíméli a parkokat, helyenként összefüggő vízfelületet alakítva ki. Nem mindig lehet átugrani, vagy kikerülni, időnként bizony bele kell csobbanni..

Nem sok futótársat kellett kerülgetnem, pontosabban egyet sem, annál több kutyás sétálót. pedig igazán kellemes időjárás lett, mire besötétedett az edzés végére.

 

 

A nyújtást a mólónál végeztem, a tomboló szél dacára szinte a megszokott időeredményt futottam a mai 7 kilométeres edzéstávon. Mondtam én, hogy tombolhat a szél 🙂 Nem a legjobb élmény erős szélben futni, sem pedig esőben, de néha belefér ez is, csak a kihívás kedvéért. 🙂

2014. február 11.