stormNyugalmas délutánnak indult, munkaidő végeztével egy kis bringázással. Sima ügy, verőfényes napsütés, jól jön a sport, a mozgás az egész napos hajtás után, irány a Balaton-part!

Amikor a legkevésbé van kedved kimozdulni, na akkor kell felvenni a bicajost mezt, felcsatolni az SPD-klipszes cipőt, betenni a mez zsebébe az iratokat, kulcsokat, telefont és persze némi pénzt aztán indulhatsz.

Bringás mez, felsőrész, bicajos nadrág, vagy kantáros mez

Bringás mez, felsőrész, bicajos nadrág, vagy kantáros mez

Menet közben pillantás az égboltra, a távolban a tó felett hatalmas üllő alakú felhők, sötétkék-fehér színben és feltámadó szél.

Sebaj, messze van az még, irány az északi-parton  Balatonalmádi. A KTM Ultra Fire egyenletes tempóban halad az országúton, de már felkészülök  a terepre, mert az az igazi monti-hely! Az országúton is elhajtod, de igazán elemében a MTB terepen van!

2013-08-12 18.13.24 2013-08-12 18.13.57

Vizesárok után, számíts a víz sodrására és mélységére is

Vizesárok után, számíts a víz sodrására és mélységére is

 

A tegnapi vihar nyomában a hétvégi házak közötti murvás-földes út igazi csemegének ígérkezik. Vízmosta mély árok, a laposabb részeken felhalmozódott kavicságy, igen, ez már a mi helyünk! A Continental Race King gumik bordái biztos talajfogással tartják az úton a bringát, a hepe-hupás úton folyamatos korrigálással lehet haladni. Hol balra, hol meg jobbra tekerem, vagy inkább rángatom a kormányt, a sekélyebb árkokon átugratva a bicajjal.

A köveket igyekszem amennyire lehet elkerülni, nem szeretném ha egy élesebb szélű kivágná a gumit.

Aztán aszfalt, beérek a város utcáira és lenézek a tóra: karib-zöld színe a víznek, a felette tornyosuló felhők jelzik, itt a vihar, elszámoltam magam!

 A vihar…

Nézheted a modern technikai eszközök időjárás applikációit, figyelheted a széljárást, a felhőket, de a Balatoni vihar, az más…Pillanatok alatt képes irányt váltani és a semmiből megindul a vízözön.

Készül a vihar a Balaton felett

Készül a vihar a Balaton felett

Hirtelen rájövök, a frissítő és edzésnek induló bringázásból viharvadaszat lett. Pillanatok alatt felmérhető, merre tartanak a zivatarfelhők, és irány ahogy csak bírod a legközelebbi menedék. Ami lehet egy buszmegálló is. Villámlás alatt, zivatarban keress egy biztonságos helyet, várd meg legalább amíg csillapodik.

Villámgyorsan lehűl a levegő, ami egyértelmű jelzése az esőnek.

Megfordultam hát, és visszaút, ahol már nem néztem hol vannak éles kövek, csak tekertem ahogy a lábam bírta. Persze az addig déli szél hirtelen élesen irányt váltva északira fordult, na ez még a hab a tortán. Úgy nekifeszül a bringának, hogy annak könnyű súlya játékszernek tűnik csupán, még a rajta levő bicajossal együtt is.

Nincs idő megijedni, a sötét felhők a fejem felett, a viharossá vált szél nemhogy félelmet kelt, hanem inkább ösztönzött, de még mennyire! Soha ilyen gyorsan nem értem még haza…

imagesTökéletes viharvadászat,  egy plusz útvonalat beletéve indultam végül hazafelé. A KTM MTB tökéletesen követte nemhogy a pedálerőt, a kormánymozdulatokat, de szinte még a gondolatot is. Így ért szerencsés véget a délutáni laza túrnak induló bicajozás, kalandos élményként.