rainyNyár van nyár, hajnali esővel, délutáni napsütéssel. A szomszédos megyeszékhelyen megrendezett kora délelőtti terepfutóversennyel kezdetét veszi a nyári szezon.

 

A hajnal borult éggel, hűvös idővel indul, be is kerül a sporttáskába több váltás felszerelés. Közte futóshorttal, rövid ujjú pólóval, széldzsekivel, baseballsapkával, terepcipővel, legyen miből választani. Ki tudj mi lesz pár óra múlva a rajtnál Győrben?

A 13. Decathlon-Büchl félmaraton (váltó) futóversenyt rendezték a szomszédos megyeszékhelyen, egy rövidebb, 4000 méteres betétszámmal kedvezve a rövidebb távot vállalóknak.

 

A Bakonyon áthaladva folyamatosan jár az autó ablaktörlője, áll a víz az úton, egyértelműen esik az eső. Mindegy, amíg a városba érünk, barátkozhatunk a gondolattal, hogy bizony bőrig ázva teljesítjük a távot, s minden bizonnyal a megszokottól rosszabb időeredménnyel.

 

A Széchenyi Egyetem, mint rajt/cél helyszín, közvetlenül a Duna-ág illetve a Holt-ág mellett van, maga a verseny szinte teljes egészében erdőben, erdei talajon fog zajlani. Az eső miatt felázott utak, helyenként nagyobb pocsolyák, sár fogadja a sportolót, itt aztán lépésben szükséges áthaladni. A további részeken kavicsos vagy földút vár, itt majd lehet tempósan futni.

Egy kis tempó a futáshoz?

 

Az elrajtolás viszonylag korai időpontban 9:15-perckor megtörténik. mivel rövid a táv, 4600 méter GPS-el mérve, hivatalosan pedig 4000, ezért itt nincs helye hosszú bemelegítő kocogásnak, hanem már 500 méter után már tempót szükséges futni, lehetőleg a táv végéig megtartva az iramot.

Szerencsére az eső időközben eláll, nem szükséges a szél- és esőálló dzseki, de az erdei terep miatt hűvös várható, így a fázósabbak nem shortban hanem ¾-es szárú futónadrágban indulnak, rövid vagy hosszú ujjú felsőrészben.

Az eső elállt, elegendő a rövid ujjú technikai futópóló a versenyre, a sapka véd a szemerkélő esőtől

Az eső elállt, elegendő a rövid ujjú technikai futópóló a versenyre, a sapka véd a szemerkélő esőtől

A terep kiváló, hatalmas fák, parkszerű erdő, s leszámítva a pocsolyákat és a futócipőket marasztaló sárt, nagyszerű élmény.

Az élboly, fiatalokból és néhány férfiból álló különítmény, hamar elszakad a mezőnytől, de látótávolságból követem őket. Igyekszem tartani az iramot, miközben a pulzusom felkúszik 175 bpm környékére.

Ugye emlékszel a technikás edzésekre? A dombra- vagy lépcsőre futások maximális-pulzusmérésére? Azt a tudást most kell hasznosítani, verseny közben, vagyis figyelemmel kíséred, meddig engedheted fel az értékedet. Nem kell félni, biztosan bírni fogod a gyors tempót rövid távon a maximális pulzusértéked mellett is.

Dombra, vagy lépcsőre futás, technikás edzés, egy-egy felfelé futás után tarts pihenőt!

Dombra, vagy lépcsőre futás, technikás edzés, egy-egy felfelé futás után tarts pihenőt!

A fordító után, immár nyílegyenes szakaszon, visszafelé tartva a kiindulási ponthoz, nincs miért visszafogni a sebességet, amennyire az időközben megjelenő nehezebb légzés és/vagy az izmokban érződő fáradás (a vérben felhalmozódó bomlástermékek – tejsavas bomlás – okozta fájdalom ) engedi, fuss, ahogy bírsz!

A célegyenes 200 méteres szakasza egy rövid, de meredek kaptatóval ér be a kapuhoz, ahol lelkes szurkoló tömeg és vakuk villanása várja a befutókat, itt már mosolyoghatsz!  A verseny végül 24:52-es p:mp befutással ér számomra véget, ami a negyedik helyet jelenti, 1 perccel lemaradva a harmadik, 2 perccel az első mögött.

A rövid távú versenyek célja a robbanékonyság fejlesztése versenykörülmények között, az edzéseken begyakorolt iramjátékok, fartelek átvitele a valóságba.

képAz eső mosta utak, ázott terep sem jelenthet gondot, megfelelő felszerelés és állóképesség mellett vállalható megmérettetés. A nyári időszakban inkább kora reggelre vagy késő estére időzítsd az edzéseket, figyelj a megfelelő folyadékpótlásra, és persze pihenj is!