happyFontos megélni a sikert, az örömet, levonni a tanulságokat egy-egy verseny után. Aztán pedig visszatérni, persze fokozatosan, a megszokott edzésritmushoz. Visszatérni a járt útra.

 

A naptár a nyár végét jelzi, az időjárás viszont még nem, így továbbra is a kora reggeli vagy késő délutáni órákra érdemes az edzéseket tervezni.  A napfelkelte frissesége, szépsége kárpótol a korai felkelésért.

A maratoni, félmaratoni, tehát egy hosszútávú verseny után egy hét regenerálódás következzen. Kezdetben inkább túrázzunk, sétáljunk, engedjünk pihenőidőt a szervezetünknek, izmainknak, ízületeinknek.

Közvetlen a versenynap után egy kellemes, átmozgató séta, túra  ajánlható, ne tervezz megterhelő mozgást az azt követő néhány napra sem. Úszás, kerékpározás, jóga, streching (nyújtás 60 percen át) vagy egy testmasszázs jó választás.

Majd visszatérünk a megszokott edzéseinkhez, a regeneráló hét végén már ismét futhatunk.  S akkor jöjjenek a tapasztalatok.

Az első mozgással töltött nap bicajozás volt, és adott némi mosolyra okot…Eleinte a bal oldalon tekertem a bringaúton, mintha futnék…index

Nem felejteted el ugye? Amikor futsz, a bal oldalon haladj, szemben a forgalommal. A többi közlekedő időben észre tud így venni, és Te is látod a másik sportolót. Ha zenét hallgatsz edzés közben, és a jobb oldalon futsz, ahol a bicajos is teker, nem fogod észrevenni a hátad mögül közeledőt, vagy későn, és megijedve rossz irányba lépsz..Tehát futni a baloldalon…

A tekerés kíméletesen átmozgat egy hosszabb távú futás után, beindítja az izmaidat, újra munkára fogva azokat. Egy erdei szakaszt elhagyva, egy mellékútnál messziről látszik a világítótorony ami a valóságban terménytároló a mező közepén. Irányt mutatva az arrajárónak..

 

Az első 25 kilométer tekerés után aztán jöhetett újra a futás másnap…mégpedig terepen, dimbes-dombos határbéli tájakon, aratás után. A kukoricaföldek zöldje, az érő napraforgótáblák látványa, a friss, tiszta, eső utáni levegő a legjobb lehetőséget adja egy reggeli futóedzéshez. 8 kilométer terepen, a sebes esőtől mély barázdákkal rendelkező utakon igazi élmény s nem kevés erő-állóképesség….

IMG_20140420_105057

Na de félmaratoni verseny után egy kis domb? Vagy több…Sár, vizes, csúszós fű? Nem számít…most már nem annyira..

Biztosan érzed magadban, minden edzéssel, minden plusz kilométerrel erősebb, tapasztaltabb és magabiztosabb futó, sportoló vagy.

Jöhetnek újra az aszfaltos edzések is, valamint az erőedzések, a súlyemelés, saját testsúlyos gyakorlatok (fekvőtámasz és társai…)

 

A klasszikus, a fekvőtámasz, egyenes hát, ne nyomd fel a popsit a hátad, derekad ne essen be, egyenesen tartsd magad..ne karból, hanem fenék- és combizomból próbáld emelni magad

A klasszikus, a fekvőtámasz, egyenes hát, ne nyomd fel a popsit a hátad, derekad ne essen be, egyenesen tartsd magad..ne karból, hanem fenék- és combizomból próbáld emelni magad

Soha nem szabad alábecsülni egy-egy újabb emelkedőt, újabb kilométert.  De  legyél magabiztos, a sikeres verseny, a megállás nélkül lefutott 5-10-21 kilométer nem a véletlen műve..Sokkal inkább a Te már meglévő tudásod, felkészültséged eredménye 🙂

2014-04-13 12.08.03 A  félmaraton, a 2 órás futás, hát…ehhez tényleg szeretni kell a futást és nem kevésbé érteni is hozzá….igen, érteni, tudni hogyan kell 21 km-t lefutni….s így az év vége felé visszatérünk a megszokott járt útra, s felkészülünk a hátralevő időszak versenyeire.