A heti esős napok száma jelentősen megemelkedett, így ismét eljött a teremedzések ideje. A bicajon lassan a menetszél korántsem kellemesen hűt, erősen ajánlott az őszi felszerelés és edzőruha használata. Ha pedig ez nem áll rendelkezésre, van egy elég egyszerű lehetőség: keresd fel a legközelebbi kerékpáros edzőtermet. Helyben taposás következik!

 

Kerékpáros edzőterem, avagy spinning-terem. Az országúti bicajosnak az esőben, hűvösben odakint nem tekerőknek ideális átmeneti edzés lehet, s korántsem egy laza 60 perces tekerésről van szó!

Spinning - Víz és törölköző a laza öltözék mellett az alapfelszerelés

Spinning – Víz és törölköző a laza öltözék mellett az alapfelszerelés

Az alap a zene, mint minden csoportos teremedzésél. A zene, aminek dinamikája magával ragadó és észre sem veszed az izomfáradást. Ráadásul többedmagaddal együtt sportolsz, a társak lelkesedése szintén segítség és jó hangulatot ad.

 

Van spinning-race és spinning-edzés. A Race a nevéhez hűen egy erőteljesebb, dinamikusabb edzés a teremkerékpározáson belül. Maga az edzés alapja a tekerés, de klimatizált teremben, edző utasítása mellett végrehajtott feladatokat jelent, zenére, ritmusra. Tehát nem csak tekered a fixen, helyben maradó bicaj pedálját, hanem változatos feladatokat hajtasz végre közben.

spin1

Figyelj arra, hogy helyesen hajtsd végre a gyakorlatsorokat, hiszen csak ekkor éri el az edzés az eredményét. Ha csak lazán tekersz és nem követed a feladatokat,  kevésbé terheled le izmaidat, kevésbé hatásos az óra. Fennáll a sérülés, izomhúzódás veszélye, figyeld a gyakorlottabb társaidat vagy kérd az edző útmutatását a feladatok megfelelő végrehajtásához.

 

Csípőtartásnál a lábaid mozognak, tekersz de fixen tartod a felsőtestedet, csípődet.

Karhajlításoknál, akárcsak egy fekvőtámasznál a talajon, egyenes háttal végezd el a gyakorlatot.

 

Amikor az edző kéri, növeld a terhelést (a vázon szorítócsavarral tudod  a forgó kerék terhelését  növelni, azaz nehezebb lesz azt hajtani) valóban terhelj, hiszen csak így lesz az edzés egy minden izmodat átmozgató!

 

Ne feledd, az edzés mindig a Te edzésed! Ha csak  le akarod tudni, akkor kifizeted a pénzt az óráért és nem éred el vele az  edzettséget. Állóképesség-növelés, tüdőkapacitás növekedése, vádli és combizmok erősödése, kar- és vállizmok erősödése. Mindez a spinningórán. Megéri betérni…

 

Az óra elején a bemelegítés a ráhangolódást segíti, miközben bemelegíted az izomcsoportokat. Az óra végén pedig a nyújtás, a levezetés pedig a sérüléseket, rándulásokat előzi meg, miközben stabilizálod, megnyugtatod a pulzusodat.

 

Legyen nálad törölköző, amikor az első 10-15 perc után folyik rólad a víz, biztos lehetsz benne, hogy megfelelő szinten dolgozol az órán. A víz, ami citromos víz legyen, pedig a folyadékpótlás miatt szükséges. Ezen kívül laza ruházat, lehetőséged szerint kerékpáros nadrág, és sporttrikó, kerüld a zárt ruházatot és a pamut-alapanyagúakat.

 

SPIN_Logo1Az őszi esős időszakban újra megtelnek az edzőtermek, így a spinning-termek is. 60 perc helyben taposás, s biztos lehetsz abban, kellő mértékben átmozgatod izmaidat!