Vitaminok és étrend-kiegészítők I.

 

Étrend-kiegészítők

Lássuk azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamit a szervezetünkre gyakorolt hatását, amelyeket én fogyasztok . Szintetikus úton előállítottak, de maguk a hatóanyagok természetes forrásból származnak.

C-vitamin (1000 mg) bioflavonoidokkal, citrusokkal

A C-vitamin alapvitamin, ha semmi mást nem szedsz, ezt mindenképpen! Való igaz, hogy megfelelő táplálkozással, azaz gyümölcsökkel, zöldségekkel a napi étkezés során beviszed, de mivel gyorsan kiürül a szervezetből (vízben oldódik) , de a sportolói életmód emelt teljesítménye miatt többre van szüksége a szervezetednek. Az állandó aktivitás miatt felgyorsul az anyagcseréd, azaz gyorsan elégeted,  felhasználod a bevitt táplálékot és vele együtt ezt a vitamint is. Maximális napi adagja 2000 mg, ha beteg vagy, sok a stressz az életedben, emeld ezt a mennyiséget.

–  a bioflavonoid és citrus kiegészítők (antioxidáns azaz sejtvédő tulajdonságúak)  fokozzák a hatékonyságát, így együttesen maximális erővel regenerálják sejtjeidet

Vas komplex

Ez az elem fontos vérképző, nőknek különösen ajánlott a bevitele, ráadásul a vasat sokkal nehezebb élelmiszerekből bevinni a szervezetünkbe a megfelelő mennyiségben. (zöld leveles növények például) Az általam választott termék még további hatóanyagokat is tartalmaz, így együttesen a szervezet számára könnyebben hasznosulnak.

B vitamin komplex (Sörélesztő magnéziummal)

Szintén nagyon fontos kiegészítő. Az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges. A megnövekedett fizikai terhelésből adódóan a szellemi terhelés is növekszik, fokozottabb B-vitamin felhasználást eredményezve. Ezt a vitamint nem könnyű étkezéssel bevinni, leginkább, s az általam használt termék is ez, sörélesztő formájában a leghatékonyabb. Beindítja a fehérje és zsíranyagcserét, szerepük van a szénhidrátanyagcserében, az izmok, a szív működésében és még számos folyamatban.

Halolaj

Omega 3 esszenciális,  zsírsavat tartalmaz, tehát a szervezet nem tudja előállítani. Halakban, olajos magvakban, len-repce-szója stb. olajokban található meg. Ha nem fogyasztasz rendszeresen olajos magvakat,  s más Omega 3 és 6 zsírsavat tartalmazó élelmiszert, pótolnod kell ezeket. A zsírban oldódó vitaminok hasznosulásában is jelentős a szerepe, de javaslom, csak időszakosan szedd, nagyobb mennyiségben és tartósan szedve már káros. Találkoztam olyannal is, akinél allergiás reakciót váltott ki a szedése, ne feledd, ez olaj kapszulába zárva!

Magnézium (MagneB6)

Nagyon fontos az izmok megfelelő működésénél, a terhelés okozta regeneráció miatt, szedésével elkerülhetjük, de legalábbis mérsékeljük az izomgörcsöket,  hatással van idegrendszerünk megfelelő működésére is. Ezen kívül is rendkívül összetett a szerepe életfolyamatainkban, anyagcsere-funkciók, enzimműködések és még számos belső folyamatunk nélkülözhetetlen eleme. Sportolóknak ajánlott a szedése, mivel a sportolói életmód gyorsítja az anyagcserét, tehát több Magnéziumra van  szükség.  A B6 vitamin a Magnézium jobb szervezetbe való beépülését segíti.

Multivitamin komplex

Tartalmazza az alap napi vitamin,- ásványianyag- és nyomelem-szükségletünket. Van, amit a napi bevitel 100%-ban, van, amit kisebb mértékben, emiatt sok esetben szükséges kiegészíteni. Viszont az ásványi anyagokat és nyomelemeket fedezhetjük belőlük. Ezek az anyagok más forrásból, élelmiszerből nehézkesen lennének elérhetők.

 Szűz tea kapszula+ L-Carnithin+ CLA

Ezt a terméket tartom a leghatékonyabban hasznosulónak: zöld tea kivonatot tartalmaz, ami a káros szabad gyökök megkötésében jelentős szerepet játszik.

Egy csésze zöld tea

Szabad gyök: olyan ingatag és reaktív sejtrészecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak a szervezetünkben, hogy új párt hozzanak létre. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront. Ezen szabad gyökök ellen antioxidánsokkal védekezhetünk, s ezek közé tartozik, s egyben az egyik leghatékonyabb a zöld tea. Szabad gyökképzést sok féle szervi és életmódbeli folyamat elősegítheti, ilyen és egyben az egyik legnagyobb veszélyforrás a stressz.

L-Carnithin és  CLA.   Hozzájárulnak ahhoz, hogy szervezetünk gyorsan építsen a bevitt  zsírokból izmot, tehát a zsírsejtek hasznosulásában játszanak szerepet. A CLA segít az izomépítésben is. Megfelelő hasznosulásához sok vitamin és ásványi anyag szükséges mint például a vas, C-vitamin, magnézium ezért is fontos komplex vitaminokat és kiegészítőket szedned!

Kalcium-Magnézium-Cink

Együttes, egymásra gyakorolt hasznosulási hatásuk miatt érdemes ebben a formában beszerezni. A Kalcium csonterősítős és építő, Magnéziumról fentebb olvashatsz, cink fokozza a szervezet ellenálló képességét. Szabályozza a vércukorszintet, ellenőrzi az anyagcserét, ami a diétában, fogyókúrában  igen fontos!

Nagyon sok termék van forgalomba, teljes útvesztő a hatalmas választék, meg persze igen széles skálán mozog az árszínvonal is. Szerencse, ha egy komplett termékből fedezni tudod az összes szükséges hatóanyagot, de a komplex termékek nagyon drágák, s többnyire kevés a forgalmazó is itthon. Ilyen például:

Nuskin: LifePack 200 db tabletta van benne, napi 4 db-ot kellene beszedni, én napi egyet szedtem, de még így is tökéletes kondíciót adott. (ha kevesebbet veszel be az előírtnál, a hatóanyag is kevesebb lesz!)

Nem csak az a fontos, hogy egy hatóanyag bekerüljön a szervezetünkbe,  semmit sem ér, ha nem épül be, vagy nem megfelelő mértékben. Emiatt igen fontos a bevitt összetevők egymásra gyakorolt hatása is!

Lehet, hogy nem tapasztalsz megfelelő hatást valamely általad szedett kiegészítőnél? Lehetséges ok, hogy a feldolgozási mód  nem megfelelő, vagy nem adtak hozzá olyan kiegészítőt, ami szükséges ahhoz, hogy a szervezeted hasznosítani tudja!

 Ne feledd, Te, aki sportolsz, az átlagosnál jobban kell, hogy óvd a szervezeted, mert jobban igénybe is veszed! A legfontosabb mindig az immunrendszered erősítése és szinten tartása legyen, onnét indul ki minden. Tudom, nem kevés az itt felsorolt termék, ám ezeket étkezéssel, napi szinten nem lehet bevinni.

Folytatjuk az ismerkedést, mert ahhoz, hogy valóban SPORTOS ÉLETMÓD legyen a napjaid része, feltétlenül tisztában kell lenni a megfelelő futótechnika mellett szervezetünk működésével és ehhez kapcsolódnak a vitamin- és étrend-kiegészítői ismeretünk is!