Két keréken mindig szép az élet, elérhetővé válik a távoli horizont, edzettségtől függetlenül örömet és sportos dinamizmust ad a bringázás. A klasszikusok egy darabja a Balaton Kiskör.

A tókerülő túra nagyjából 200 kilométert jelent, egy darabja pedig a Keleti-medencét körbekerülő Kiskör az egész egy szelete, nagyjából 85-92 kilométeres táv. Ezt bevállalhatja a kevésbé sportos, ritkábban bicajozó is, legfeljebb lassabban ér körbe és többször pihen. Az időtáv 4 óra környékén már szép eredménynek mondható, viszont az 5-6 óra közötti is elfogadható, így 20 és 15 km/h sebességgel leküzdhetjük.

Érdemes az Északi partszakasszal kezdeni, kiindulás lehet Balatonalmádi vasútállomás, ez a dombosabb része az útnak, ajánlott az indulási friss erőnlétünket kihasználni erre a szakaszra. Főképp a Tihanyi-félszigeten tekerve megküzdünk a terepviszonyokkal rendesen, a rév előtti szakasz erősen dimbes-dombos, a Gödrös-strand részen azonban fellélegezhetünk, közel a pihenő avagy a kompátkelés.

A déli oldalra átérve érdemes – mivel itt nagyjából féltávon vagyunk – a pihenőt megtartani és elfogyasztani némi elemózsiát, rendezni folyó-ügyeinket, s persze inni a palackunkból vagy éppen feltölteni azt.

Siófok irányába továbbhaladva, ha nem leljük a kijelölt kerékpárutat ne csüggedjünk, mindössze tartsuk a balunkon a tavat, így biztosan a város irányába tekerünk 🙂 Zamárdi majd az Ezüstpart következik, hosszan tartó, egyenes útszakaszokkal a nyaralóházak között haladva, majd beérünk a Sió-csatornához. Innét már többször szükséges leszállni a bringa nyergéből s tolni a cangát a kereszteződésekben, míg végül az Aranypart után ismét kisebb forgalmú utakon tekerhetünk tovább Világos felé.

A korábbi Club Aliga áthajtását felejtsük el, az építkezés miatt valamint a rossz útminőség figyelembevételével toljuk inkább fel a bicajt a vasúti átkelő irányába a Löszfalra. bár ez eléggé megerőltető mutatvány lesz, további emelkedőkre nem kell számítanunk már. A kilátás amúgy is kárpótol bennünket a fizikai nehézségekért, a Balaton legszebb rálátása tárul elénk a Korona obeliszkje alól.

Balatonakarattya esetében szintén ki kell hagynunk a strand irányába található korábbi gyermeküdülőbeli áthajtást az alagút felé, mivel itt konferenciaközpont épült, így itt is a településen hajtunk át a körforgalomtól indulva a kijelölt bringaúton. Balatonkenese után szép erdei szakasz következik, sajnos erősen lelógó faágakkal, majd kissé kanyargósan az új nyomvezetésnek köszönhetően hagyjuk el a települést Balatonalmádi irányába, ahonnét indultunk.

Kiváló ismerkedési lehetőség a tó környezetével, kellemesen elfárasztó túrabicajozás, sportos élménybringázás egyben a Kiskör letekerése. Érdemes tavasszal és ősszel is megtenni a távot, megfigyelve viszonyulásunkat a teljesítéséhez. Kellő erőnlétet érezve pedig próbáljuk meg a déli oldalt is megismerni, nem feledve, ez a hosszabb és nagyobb fizikai erőt igénylő szakasz. Gyerekek számára első körben csak az északi vagy csak a déli részen tekerjünk, hozzászoktatva a lábakat a tekeréshez és a kitartást is edzve.