Feltöltődünk, frissülnek sejtjeink. A Balaton lágy hullámai között tempózva, zenét hallgatva, cicát simogatva. Étkezés közben, sört kortyolva, haverokkal beszélgetve

Az első öt perc csak a nehéz. Az első lépések, az első tekeréssel töltött kilométerek, az első izzadós öt perc. Nehéz átlendülni a kezdeti zsigeri elutasító érzéseken, pedig a feltöltődéshez ezen keresztül vezet az út. Nincs más alternatíva. Az instant, gyors, azonnali megoldások biztos érnek valamit, még eredményt is produkálnak, ám hosszan-tartó hatásuk kétséges. Az izzasztó szaunaöv hatásos tud lenni, a karlendítés előre 50-szer szintén. Ám futás közben megizzadni ugyanazon folyamatot működtetjük. A 2 kilóssúlyt előre lendíteni szintén ugyanazon mozdulat, az eredmény mégis más lesz.

A távolban elérhető eredmény, amiért be kell járni egy utat, egy folyamatot, nos ezeket nem szeretjük. Gyorsított módon éljük világunkat, napjainkat, amiben helye nincs az időnek, pedig ez a faktor, az eltelt, ráfordított idő hoz tartós eredményt.

Nehéz az izomzatot munkára fogni, a testünket átformálni, megelőzően pedig berögzült szokásainktól megválni. Nincs tablettás fogyás, sem cseppektől egészségessé vált szervezet. Hiú ábránd ezekben hinni, és zsákutcába vihet bennünket.

Minden nap 30-40 perc torna. Saját testsúlyos gyakorlatok, súlyokkal. Ezt minimálisan mindenki meg tudja tenni önmagáért. Semmi sem kell hozzá önmagunkon kívül. Sem márkás póló sem drága súlyzó, ott a kilós liszt! Vagy egy tégla. Bármi. Bátortalanság a csoportos edzésektől, attól, hogy ciki kiállni mások mellé edzeni odahaza kizárva, csak a négy fal figyel…

Alkalmazzunk Tabata vagy HIIT típusú edzéseket, azaz rövid sorozatokat végezve minimális pihenőidővel. Legyen a fejünkben készen 20 gyakorlat, melyet egyenként 20 ismétléssel végzünk, 10 mp-ces pihenőidővel egy-egy gyakorlat között. Egy, de akár 2-3 körben is végezhetjük.

Példa: 4-ütemű fekvőtámasz (20 ismétlés), 10 mp pihenő, guggolás (20szor), 10 mp pihenő, alkartámaszban tartás (20 mp-ig), 10 mp pihenő, hasprés-felülés könyök érinti a térdet (20x), 10 mp pihenő. Súlyokkal: 2 kg kézisúly, előrelendít vízszintesig-mellmagasságig majd vissza alapállásba (20x), súlyok oldalt-tartásban fej fölé emelés vissza oldalt tartásba (20x)

Egy bringa, hétvégente 40-50 kilométert haverokkal, családdal letekerve. Összegyűjtve a feleslegesen vásárolt ruhák, élelmiszer, csokik, hamburgerek árait egy befőttes üvegbe, abból pedig edzőtermi bérletet vásárolva….Apró tudatosságot vinni a mindennapokba biztosan eredményt fog hozni.

Nagyon tudatosnak szükséges lennünk ahhoz, hogy a nem látható dolgokban higgyünk, a futóedzés első nyöszörgős percei át fognak váltani 15 perccel a kezdést követően boldog élménnyé. A végén pedig nagyon büszkék leszünk magunkra, ide nekem az oroszlánt is érzésünk lesz. Pedig hatlovas szekérrel vontattuk magunkat a starthelyre, az első kilométer után legalább meg győzködtük magunkat saját gondolatainkkal, hogy menjünk a csudába haza inkább, mert izzadunk, mert fúj a szél, mert vár a mosogatás, meg egyébként sincs kedvünk semmihez…Ezek az érzések melyek gondolatokká formálódnak, ráadásul negatív gondolatokká, egymást erősítik és csak több lesz belőlük, ha csak nyakon nem csípjük őket.

A csokoládé, az alkohol, egy mozifilm is hoz pozitív életérzést, viszont ebben a testben létezhetünk, nincs másik a szekrényben, amit szükség esetén előkapunk. Orientálódjunk az előrelátó gondolkodás, a megelőző, preventív életmód irányába, így kevesebb okunk lesz panaszkodni vagy utólagos megoldásokat keresni.