stepAz év vége tartogat még néhány versenyt, van még lehetőség rajthoz állni, ahová lépünk út terem..Készülünk is a hétvégi városi sporteseményre, az év végi futóversenyek egyik népszerű rendezvényére.

Várpalota a helyszín, megszokott dátum ez az október végi nap,  a 21. Félmaratoni futóversenyen állhatunk rajthoz. Nézzük hát a kiválasztott  távunkat, a 10 kilométerest, annak is az utolsó edzését.

 

Az október végi hétvége esős, ködös, nyirkos nappal indul, a nap helyett a szürke felhőkkel a fejünk felett. A felkészítő edzések, mint mindig, részben technikás részben pedig futóedzések voltak.

A lényeg a futás, futni fogunk, az biztos..

 

Emlékezetünkbe idézzük, hogy a technikás edzések egyike a dombrafutás, illetve a lépcsőzés, mindkettő kiváló erő-állóképesség fejlesztő, erősíti a vádlidat, combizmokat, emeli a felső pulzusértékedet, tartásjavító is.

steprhill

Minél gyakrabban edzed magad  a felső pulzusérték-tartományodban pl 180 bpm vagy 190 bpm környékén, annál tovább fogod bírni úgymond erőltetett menetben az edzést vagy a versenyt. Persze ezen a szinten csak rövid ideig szabad a szíved dolgoztatni.

Az utolsó edzés a verseny előtt két nappal már csak futóedzés legyen, így tettem én is, amikor a városka horgásztavát néztem ki futóterepnek. Nyújtott ellipszis, a rövid oldalain enyhe emelkedővel, egyébként teljesen sík terep, 1,2 kilométeres körrel.

Indulhatunk?

Indulhatunk?

A bemelegítés után,  – ugye nem felejted el: mindig dinamikus mozdulatsorokból áll – az első futókör laza kocogás legyen. Majd ahogy a zenejátszó jól felépített zenéiben következik egy dinamikusabb, úgy kapcsolunk mi is magasabb fordulatra, immár 10 km/h feletti tempóval rójuk a köröket. rain

Csak lazán, semmi erőlködés. Közben kutyasétáltatók mellett haladok el, az eleredő eső viszont elriasztja őket. Én még maradok…

Lassan, de  egyenletes tempóval fuss, közben egy-egy pillantás a pulzusmérőre, ami feltornázta magát 160-170 bpm környékére, így lassítom lépteimet, és testtartásomon is igazítok, hátrahúzom vállaimat, mellkas kiemel, fej előretartásban, mély alhasi légzés..Máris csökken az érték…

Lágyan, de azért ez edzés..oh oh

 

Futókép:egyenes testtartás, előre néző tekintet, karok alig mozdulnak előre

Futókép:egyenes testtartás, előre néző tekintet, karok alig mozdulnak előre

Amikor kellemetlen tüneteket tapasztalsz, ne a megállásra gondolj, hanem a jelentkező tünetnek megfelelő korrekciókat hajtsd végre. Kapkodó légvétel, fáradó izmok, szúró oldal mindegyike futótechnikával megoldható és képes leszel tovább futni!

A nyolcadik kör végére a nyugodt vizű tó utolsó horgásza is feladja, az eső most már határozottan érezhető, így én is az edzés befejezését választom. Nyújtás következik, majd gyorsan lecserélem az átázott felsőruházatot száraz, melegre. Igyekezz mielőbb forró fürdőt venni, igyál sok folyadékot, teát és pihenj edzés után.

shoesNe feledd, ahová lépsz, ott út terem. Jöhet a felkészülés után az év utolsó versenyeinek egyike, mielőtt a téli időjárás előtt a szögre akasztanánk a nyúlcipőt….