r Vannak tradíciók, amik köteleznek, a jövőre Veled ugyanitt érvényes. Ezen az októberi futóversenyen, egy éve ugyanekkor, ezen a távon, s most újra. Címvédés vagy csak edzés lesz…ez volt a kérdés.

A reggel jéghideg, épp csak plusz az néhány Celsius fok, a zöld füvet ezüstös csillogás takarja, a köd megül a völgyekben. Hajnali 6 óra,  ébresztő,  indulunk versenyezni. Várpalota, Félmaraton, a 10 kilométeres távot választjuk, ahogy a múlt évben is. Akkor 56 perces beérkezési idővel bronzérem került a nyakba, vajon idén is sikerül ezt a helyet megőrizni? Most kiderül, milyen volt a felkészülés, mennyire voltak hatékonyak az edzések..

Népszerű ez a verseny, a legtöbb futó naptárába megszokott időpontként van bevésve, kellemes szombat délelőtti futásként, így az év végéhez közeledve.

várpindex

A verseny napon sokaknak nehézséget okoz a megfelelő étkezés, nálam sincs ez másként. Az indító kávé mellé jól jön a tojásrántotta, péksütemény, müzli, de általában a versenyláz miatt sokan nem tudnak ilyenkor már enni. Ekkor jön a tudomány segítsége, az energiazselék, müzli-szeletek, a banán

Érkezz időben a verseny helyszínére, hogy a nevezés, öltözködés mellett elegendő idő jusson a bemelegítésre. Különösen fontos ez hideg őszi, téli napokon, szánj a megszokottnál több időt egy alapos izombemelegítésre. Amikor a plusz 3-5 Celsius fokot látod a hőmérőn, – a mozgás  úgy 6-8 Celsius fokot emel a testhőmérsékleten – szükség lehet kesztyűre is.. Egyénenként változik, kinek milyen a keringési rendszere, hőtűrése. Van akinek kevés hidegben a rövid ujjú felső, van aki csak trikóban fut télen is. A lábak (jó cipő és zokni szükséges) illetve a kezek (kesztyű, karmelegítő használata jól jön) kihűlése okozhat gondot.

Érezd a tüzet, mélyen magadban…

 

Én rövid ujjú felsőben álltam rajthoz, mivel az időközben kisütő nap bíztatónak látszott, persze nyári melegre ne számíts, de még mindig jobb kicsit alulöltözni, mint a túl meleg felszerelés miatt később mérgelődni..kissé gyorsabban fuss..

Hideg időben is elegendő lehet még a rövid ujjú felső

Hideg időben is elegendő lehet még a rövid ujjú felső

Technika és egyéb amire szükséged lehet: pulzusmérő, GPS (órában vagy telefonban), napszemüveg, futóöv (főleg félmaratoni távon jöhet jól), zenejátszó, zsebkendő, szőlőcukor, energiazselé ha szükségét érzed.

 

A 10 kilométeres táv rajtja együtt indult a félmaratoni futókkal, a sportolók jó része kirobbanó tempóban kezdett. Én lemaradtam, és csak néztem a sprintelőket…soha sem szabad – amatőr futóknak szól – a rajtnál elfutni magad! Ezért jó, ha év közben több versenyen elindulsz, mert meg kell szokni, hogy a rajtnál is a saját tempódban fuss, ne pedig a mellett haladóéval..ez nem könnyű! A tömeg ereje, a vidámság, a csapat mind-mind hajtóerőt jelent, de óvatosan bánj ezzel a lelkesítéssel..A versenyt soha sem az első kilométereken s még csak nem is a táv feléig kell megnyerni, hanem a visszaúton.

mar

Az ötödik kilométernél nekünk, tízeseknek visszafordítótáv volt, a frissítő-asztalon volt minden, ami csak kellhet: banán, szőlőcukor, zselé, izotóniás ital, sima víz, alma.. Nálam volt saját szőlőcukor, így csak sima víz, s már fordultam is.

Közben figyeltem, kik azok, aki velem egyidőben fordultak. Az élen haladót leszámítva két vetélytársat láttam. Na akkor gyerünk! Mindketten látótávolságban és lépéstávolságban voltak, de még utazósebességen futottam, amikor az előttem futó kidőlt, begörcsöltek az izmai.

Görcsbe ugró izmok: magnéziumhiány (a verseny hetében, de aznap feltétlenül magnéziumos vizet igyál), illetve túl sok és túl hirtelen izomterhelés, esetleg túl rövid bemelegítés

Marad egy, akit nem kellett sokáig követnem, kezeit csípőre tette…tudtam, nem kap elég levegőt, szúrást érez a jobb illetve a  bal oldalon..egyik sem jó, meg kell állni, sétálni..így is tett.

Szúró érzés az oldaladban: a lép illetve a máj túlzott terhelése okozza, leggyakoribb magyarázat a nem megfelelő időben végzett étkezés , a teli has. A szervezeted emésztés közben van, amihez oxigén szükséges, miközben a futáshoz is épp az kellene…a táplálkozás előnyt élvez, így kevesebb jut a futáshoz. – jobb oldalon a máj, balon a lép okozhatja – De oka lehet a túl hideg levegő vagy a rossz légvételi technika is.

Így már nem maradt előttem senki, csak két férfi, egyikükkel, egy 70 év feletti idős bácsikával tartottam a lépést. Már nem volt okom sietni, sem előttem sem mögöttem nem volt női futó.. A gyorsabbak beértek már, a lassabbak jelentős hátrányban voltak.

A cél felé haladva, az utolsó kilométereken dacára az emelkedőnek, a bácsika begyorsított, nem volt választásom, nekem is menni, azaz futni kellett, ugrott is a pulzusértékem 180 bpm-re… még jó, hogy a cél látótávolságban volt már..

Amikor a pulzusértéked a felső határértéken van (ezt dombozásnál és lépcsőn-futásnál meg tudod magadnak nézni) tudnod kell, hogy az állóképességed körülbelül hány percig enged ezen a szinten futni. Ez ugyanis a szívnek nagy megterhelés, kapkodod a levegőt, maximális igénybevételen dolgozik a szíved, a keringésed, ezt 5-6 percig lehet illetve szabad tartani!

Semmihez sem hasonlítható érzés a célkapun átfutni sprintelve, s hallani a rendezőtől: ez bizony dobogós helyezés lesz! A megállás után igyál vizet, egyél banánt, amit kínálnak, majd nyújtsd le az izmaidat, mielőbb öltözz át meleg, száraz ruhákba.

A címvédés így sikerült, illetve módosult: abszolútban ötödiknek, kategóriában másodikként értem be. AZ időeredmény pedig 55:12 p:mp, tavaly ez 56:00 volt, akkor bronzérem,  most ezüst…Jó így zárni az évet.. Indulj el az utadon Te is!