Amikor a Kos falnak megy, akkor megfájdul a feje. Úgy bizony. Ám még így is lehet futni, nézzük csak hogyan sikerült.

A hetet kedden egy fura érzéssel indítottam, mint amikor kigyullad az autódban a hibajelző lámpa, de még semmi nem állt meg. Így voltam én is kedden délután a szokásos Hot Iron, súlyzós órám előtt.

Sziluett Balatonalmádi

Épp egy kicsit éreztem a torkom, épp csak egy kicsit valami szokatlan és fura volt. Az edzés jól ment, ám az utolsó percekben begörcsölt a lábam, amire már rég nem volt példa, és tudtam, ez a torokfájással együtt már több, mint intő jel. A vádligörcs elektrolithiány és helytelen technika miatt volt, ami így együtt  már jelezte  az immunrendszeremen levő rést.

Mit tesz ilyenkor a sportoló és egészségtudatos életmódot folytató? Azonnali válaszreakciók: immunerősítés, mindenféle módon: infraszauna, magas vitamin- és lédús gyümölcsök, emelt C-vitamin adag, és még számos „praktika”. Így tettem  én is. Kedd délutántól csütörtök délutánig tartó 2 nap, és máris egyéb tünetek nélkül voltam, mindössze enyhe fejfájás és némi hőemelkedés jelezte, szervezetem még küzd a vírussal. Csütörtökön teljes gőzzel spinningedzésen voltam.  Egy edzésnapot sem hagytam ki a betegség miatt, a tünetek  enyhék voltak, és nagyon gyorsan túl is jutottam rajtuk.  Mindössze két nap, és persze gyógyszerek és ágyban-fekvés nélkül.

Így jött el péntek, nagyon hiányoltam a futást, a szabad levegőt, a talajt a lábam alól. Persze lázasan nem futunk, első a gyors regenerálódás, azután jöhet csak újra az edzés! Amíg nem vagy jól, megterheled a szívedet, az amúgy is nagy sportterhelésen túl.

Itt jön a Kos szellem: a Kos imád fejjel a falnak menni, kipróbálni az erejét. Megtenni olyasmit, amire azt mondják: nem kellene.Bár még nem voltam 100 %-os szinten, de bizony nem bírtam megállni, hogy fussak egy jót!

Adidas Duramo 3 futócipő

Nyúlcipőt fel, dehogy érdekelt a bizony csípős, fagyos -4,5 fokos hőmérséklet, ami az edzés 30 perce után már másfél fokot süllyedt! A feltámadó, egész nap fújó jeges, na persze hogy északi szél! Bélelt futónadrág, alsóruházat, felső polár futóruha, mellény, széldzseki, hogy ne fújjon át rajtad a szél. Most azért sapkát is felvettem, meg persze kesztyűt, hú de nem tűnt ez soknak a jeges Balaton partján! 🙂 Ez volt az a bizonyos kétkesztyűs hideg..

Zenejátszó, GPS indít, bemelegítés, majd gyerünk, futás! De nagyon jól esett végre terepen futni, szerencsére az úton már nem volt hó és jég sem. Hamar rájöttem, mik lesznek a nehézségek…bizony éreztem a hátamnak támaszkodó szelet, egyből tudtam, ez bizony visszafelé szemből fog fújni..sálam volt, de arcmaszk már nem…

A Polár órám pedig gyanúsan csendben volt…mi ez? Kezdtem figyelni, hiszen a futás első méterein mindig belejez, sípol, hogy gyorsan futok…most pedig semmi zaj..A sportolás pedig emeli a pulzust, hiszen gyorsul a szívverésed a megnövekedett terheléshez alkalmazkodva gyorsabb ütemben pumpálja a vért a szíved. Nálam pedig, a 10 km/ h-ás átlagtempó mellett, mindössze 142-137-es értéket mutatott. A fordító végén, a táv felénél aztán megtudtam miért? Mert a vérem nem a testemben, hanem az összes a fejemben volt, ott lüktetett… Bizony fájt a fejem, rendesen. Nem, nem kell megijedni persze ilyenkor sem. Mindössze a hideg idő miatt szűkültek össze az erek hirtelen és ez okozta az erős fájdalmat, ami persze nem túl jó érzés..

Visszafelé pedig a jeges északi szél..még, jó hogy a Balaton befagyott jegén visszatükröződő csodásan vöröslő naplemente elvonta kissé a figyelmemet. Mivel elég messze voltam a kocsitól, bármennyire is fájt a fejem, futottam, ha gyalogolok tovább tart az út, meg jobban fáztam volna, jobb választás volt a futás 🙂

Mi segít ilyenkor? Amikor még jó messze a cél, amikor már mindened fáj, arcodba fúj a szél….tudod, azok a bizonyos mézesmadzagjaid, a mankóid, amiket ilyenkor elő kell tudnod hívni magadból, a gondolataid mélyéről. Én ezért javaslom, hogy jól állítsd össze a zeneszámokat a lejátszódon. Nekem ez a szám jött amikor nehéz volt:

Kattints a képre a letöltéshez:

Hallgattam a számot és futottam.…valami kell, hogy átlendítsen Téged is ezeken a nehéz pontokon. Mert tudnod kell, ahogy én is tudtam, a fejfájás csak tünet, a hideg levegőre adott testi reakció. Addig tart, amíg be nem fejezed. Ennyi.

A táv vége pedig még mindig nem a fellélegzésé volt, hiába voltam túl  az egészségügyi ötösön, még vagy 300 métert a levezető szakasz várt rám.

Bizony ezt már azzal a bizonyos fogalmam sincs honnét elővarázsolt kitartással futottam le.

Ekkor már annyira fájt a fejem, fázott a kezem a kesztyű ellenére, hogy gondoltam, nem futom végig, én visszafordulok.

Megtehettem volna, még a madár sem járt arra abban a hidegben,nem futott mellettem edző, senkinek sem kellett elszámolnom a méterekkel. Vagyis mégis. Önmagamnak.

Látod, itt mutatkozik meg a sport ereje! Az, hogy nem adod fel! Akkor is végig futod a távot, a levezetést is, ha senki nem látja. Mert önmagadnak futsz, mert kitartásra nevel a sport, mert hitet ad, hogy igenis meg tudod csinálni, még kevésbé ideális körülmények között is! Igen! S egy idő után nem csak a futást..

Ez a szám szólt nálam a végén, kattints a képre a zene letöltéséhez:

 Ne add fel soha! Sokszor nem könnyű, de épp ezeken a „nem könnyű” edzéseken keresztül kapod meg azt a lelki tartást, amit csak a sport, az aktív sportos életmód adhat Neked. Kezdd el még ma! Már közeledik a tavasz, megnézted már a bicajod? 🙂

Mire az edzés után alig 10 perccel jó forró vízzel  lezuhanyoztam, átöltöztem, már nyoma sem volt a fejfájásnak…

Amikor a Kos fejjel megy a falnak, azaz némi kellemetlenséggel, de azért így is futunk!