Izom avagy ami a sporthoz kell

Izomzat, számtalanszor hallhatod ezt a szót, főleg ha sportolsz, ha aktív mozgásban gazdag életet élsz. Izom nélkül nem megy a sport, a futás sem.

Hiába a lelkesedés, a kitűnően elsajátított mozdulatsor, a légzéstechnika, ha nem vagy kellően izmos. A megfelelőséget az izomzat mennyisége és minősége jelenti. A szálkás izomzat kifejezés azt is jelenti,  hogy az adott terület – például kar, láb – levő izmod mentes a felesleges zsírtól.

A legtöbb wellness központban, vagy fürdőhelyen találsz testzsír-százalékot mérő készüléket, mellyel Te is megnézheted, hányadán is állsz az izom/zsír arányával a testedben.

 

Az izom hordozó szerepet tölt be, azaz testépítő részünk, de tárolja az energiát is. A zsír is képes erre, illetve szolgáltatni azt nekünk, ám abból sokkal nehezebb kinyernie és hasznosítania a szervezetünknek, mint az izomból. Ezért hát az elsődleges cél amikor elkezdesz sportolni, hogy izmot fejlessz, mégpedig jó minőségű és kellő mennyiségűt.  A fokozott fizikai terhelés, tehát a sportolás, fokozza a szervezet fehérje körforgását, lebomlását, és így nagyobb fehérjebevitelre van szükséged.

Ez fogja biztosítani számodra futáskor, kerékpározáskor, minden fajta mozgáskor magához a mozgáshoz az energiát. Ám ne hidd, hogy a testépítők, akiknek bőven van izomzata, le tudnak futni egy maratont, vagy körbe tudják tekerni a Balatont. Csak az izom megléte nem elegendő, de ez az alap.

edzés és izomnövelés

Az izom rostokból,  fehérjéből épül fel, aminosavakból, tehát fehérjét kell bevinned ahhoz, hogy építsd, fejleszd. Húsok, tejtermékek, számos zöldség, például a tofu, ami fehérjét tartalmaz. Mégpedig teljes értékű fehérjét. Azaz a fehérje összes alkotóelemét tartalmazza. Ha hiányos fehérjét viszel be, a be nem vitt fehérjetípus hiányozni fog a szervezetedből is, így az izmaidból is. Erre mondom, hogy jó minőségű izomzatodnak kell lennie, nem csak elegendő mennyiségűnek. Fehérje az alkotóeleme a húsnak, tejtermékeknek, megtalálható néhány növényben, például a hüvelyesekben, szójában, de igazán jó összetételű a tejsavóban, ebben a tejipari melléktermékben lelhető fel. Ma már sok izomépítő porkészítmény nem keratint, hanem tejsavó porított változatát tartalmazza és ezekkel kiváló módon lehet izmot építeni.

Ebből egyenesen következik, hogy az egészséges életmód elengedhetetlen ahhoz, hogy jó eredményeid legyenek a sportban és hogy meg is tudd tartani azokat. Ha csak hamburgeren és pizzán élsz, ne várd, hogy megfelelően épüljön fel a szervezeted. Ha egészségesen táplálkozol, de rendszeresen dohányzol, alkoholt fogyasztasz, leépíted a bevitt jó minőségű ételek hatását, semmivé teszed azokat.

Te döntöd el, hogyan élsz, milyen minőségben. Azt is Te döntöd el, hogy meddig halogatod a lépést, hogy változtass az életviteleden. Sport nélkül nincs jó minőségű élet, ezt fogadd el, ez tény. Rendszeresen kell sportolnod, profin űzöd, vagy csak magadnak futsz, tekersz, fallabdázol, súlyt emelsz, aerobikra jársz, úszol.A lényeg az aktív életmód, a mindennapjaid részeként.

Te döntesz, hogyan élsz, de úgy gondolom, a legjobbat hozd ki belőle, magadból!  Ne orvosnál töltsd az idődet, hanem az edzőteremben vagy uszodában. Ne gyógyszerekre költsd a pénzt, hanem vitaminokra és futócipőre.

sport=életmód

A nem sportoló és sportos életmód között óriási a szakadék, nem lehet kérdés, hogy a mozgást válaszd, s ezzel együtt a minőségi életet.

Legyél igényes magaddal és a környezeteddel szemben, vidd magaddal a haverodat, családtagodat is, ha edzeni indulsz.

Legyen önbecsülésed, önérzeted, hogy kiállsz a sportos életmód mellett, ne törődj azokkal, akik megszólnak ezért és fújják a cigi füstöt, vagy kinevetnek, mert este hétkor még emelgeted a súlyokat. Tudd, Te jársz jó úton és ezt igazolni fogja az egészséged, a jó fizikumod, az erős lelki tartásod, mert mindezeket a sport fogja megadni számodra!