Ha mostanság edzel és persze a szabadban végzett edzéseidre gondolok, Te is részesülhetsz aranyesőben, akárcsak én a minap az esti futóedzésen, ami elég későre sikerült, már csak megszokásból tettem fel a sportnapszemüveget.

Sport napszemüveg

De kezdjük az elején. Már csak egy hónap van hátra a Délibábos Sportfesztiválig, így itt az ideje felkészülni. A Balaton partján is egymást érik a sportversenyek, akár bringára ülsz, akár futsz, bőven van lehetőség  a nyári szezonban is kipróbálni magadat. Ám térjünk vissza ehhez a nem minden napi erőpróbához.

Indítsunk egy dinamikus zenével így e késői órán, este fél nyolc tájban, amikor a lemenő nap sugara már a túloldalon van, de még van némi természetes fény. Hát persze, hogy belefér egy órányi edzés!

Fall out Boy: Phoenix

Az alapokkal rendelkezel, azaz van annyi állóképességed, hogy 5 vagy 10 kilométert lefuss, már különösebb erőlködés nélkül végrehajtod a teremedzéseket, megfelelő mennyiségű és minőségű izomzatod is van. Ilyenkor jönnek a versenyek adta kihívások, amikor mindig egy kicsit egyedi módon teljesíted a megszokott távod, azaz elhagyod a szokásos térpályád.

Alexis Jordan Acid Rain. Igen, sokszor szemerkélő esőben futsz, amilyen változékony az időjárás.

Persze már a bemelegítő távon, 2-3,5 kilométernél, elkezded törölgetni a homlokodat, majd jön felülről is egy kis víz…A soron következő edzésemen is napsütésben indultam, de már a település végén jött az égi áldás.. Először rossz csak, majd rájössz, nincs választásod, ha visszafordulsz is elázol, ha kivárod az eső végét kihűlnek az izmaid, szóval jobb ha tovább folytatod a futást…

A fordítótávnál, ami nálam 4,5 kilométer már megszokásból túlfutok, tedd ezt Te is. Mindig csak egy picit fuss tovább, mint a korábbi távod, így észrevétlenül növeled a lefutott kilométereidet.

Ismétlésként pár dolog: ha érzed a nyomást a mellkasodban, ne ijedj meg, ez a kezdeti hirtelen megnövekvő terhelés-érzet, ami a tüdő megnövekedett igénybevétele miatt érződik. Amint hozzászokott a terheléshez, ez egyénenként változik, de körülbelül 3 kilométernél  (nálam ez már „csak” 7 kilométer felé jelentkezik) azza átléped a holtpontodat, megszűnik a nyomásfokozódás és a vele együtt járó kellemetlen érzés.

Ha jön a fejedben a „nem megy, nem akarom” gondolat, azonnal térj vissza a jelenedbe, azaz koncentrálj a futásra, arra a sportra, amit éppen végzel. Használd a figyelmed visszaterelésére a zenéidet, mondjuk énekeld a számot. Vagy lélegezd be a friss levegő illatát, a hársfavirágok bódító illatát, figyeld a tájat, hallgass bele a madarak énekébe. Máris felfrissül a lelked és mehet tovább az edzés!

 Cascada Pyriomania de jöjjön csak Move Faster is, mindegyik segít!

Az edzőtávom nagy része árnyas fák alatt halad, de bizony le kell térni az aszfaltos útról, hiszen a terepedzés most fontos lesz, elvégre ha a Bakonyban futsz, vagy jössz a Hortobágyra, nem hiszem, hogy túl sok út lesz a talpad alatt. Annál több homok és fűcsomó na és árnyék sem lesz, csak tikkadt szöcskenyájak, búsuló juhászok, szürke marha csorda. 🙂

Élmény lesz annyi biztos, nem hiszem, hogy a kényelmes körülmények között megszokott céleredménnyel kell számolni, sokkal inkább a kitartás és állóképesség lesz a meghatározó.

Milyen jó érzés lesz majd visszatérni a Balaton partjára és csobbanni a hűs vízben. De ahhoz, hogy ezt értékeld és fantasztikus élményként éld meg azt, hogy a Tó partján élsz, el kell menni időről-időre más tájakra is..Igen itt a forró nyár, kezd hajnalban a napot futással, a munka után pedig irány a Balaton!

Befutó szakasz, a tizedik kilométer vége, Avicii zárja a zenéim sorát.

A visszautam utolsó két kilométere egy hársfákkal, gesztenyefákkal szegélyezett sétányon halad, a viharos széllökések megrázták a virágokat így sárgás-arany színű igazi aranyeső hullott le, a lemenő nap fényében mindez igazán szép látvány és élmény volt. Feledtette a folyton szemből fújó északi széllel való hadakozást.