Az áramlatokkal haladásnak sok előnye van. Például kevesebb erőkifejtéssel is célhoz érsz. Plusz energiát nyersz azáltal, hogy ráhangolódsz az adott pillanatra, legyen szó munkáról, tanulásról, sportról vagy éppen emberi kapcsolatokról. Nézzük a soron következő edzést ilyen szemmel.

A nyári meleg végre megérkezni látszik, furcsa is volt az elmúlt hetekben ismét szinte téli sportszerelésben futni és bringázni. Ugyan még javában az iskolai vizsgaidőszakokban járunk, de nem hanyagolhatjuk el a sportot, hiszen a nyár tartogat néhány versenyt, menjünk hát edzeni és készüljünk fel!

A Balaton-parti futás élményét már remélem, jól ismered Te is, most a napfény és a melengető napsugarak mellé illat kavalkádot is kapunk. Hársfavirágok illatát érzed,  miközben a víz frissítő páráját érezheted, amely mindig könnyű légvételt eredményez.

Kezdjük hát egy felemelő zenével, Avicii az első zenénk a mai edzésen, amikor is ismét 10 kilométeres távon edzünk. Kiváló zene a kezdeti kilométerekre, alapozzuk meg az edzésünket:

Megfigyelted már, mennyire különbözik a levegő minősége, így a levegővétel is amikor utcán házak között, kerékpárúton, árnyas fák között, vagy vízparton edzel? A szabad-levegőn végzett edzések óriási különbséget jelentenek az edzőtermiekhez képest.

Még akkor is, ha számtalanszor szélben vagy kénytelen edzeni és bizony a szemből fújó, rendesen megnehezíti a futást, visszafogja a tempódat. Ám ezt ne nehézségnek, hanem önmagad fejlesztésére kiválóan alkalmas külső körülménynek vedd. Ideális, laboratóriumi körülmények nem igazán érhetők el, vállald inkább a nehezebb, de sokkal hasznosabb és nagyobb élményt adó külső edzéseket. Amikor sportolaz, használd azokat crossedzéseid színtereként:  Hot Iron, Aerobic, spinning, fallabda, a kültéri edzésekkel együtt alkosson egy kerek egészet, tegye ki a teljes edzéstervedet, ami így igazán változatos lesz, és fenntartja a sport iránti szeretetedet.

Jöjjön Király Linda és Viktor száma, Move Faster, mozdulj gyorsabban, gyerünk! 🙂

Majd pedig a megszokott lassú Untried, tudod egy-két-há-négy, alapütemű számunk:

Igyekezz a kényelmi zónádon túllépni, amint elérted az 5 kilométeres távot, azaz túlhaladtál a bemelegítő 25-30 percen. A fejlődésbe az is belefér, ha vissza-visszaesik a teljesítményed, ha időnként 3 kilométert futsz az 5 helyett, ha lefutod a 7-8 kilométert kínlódások, megállások árán, majd a következő alkalommal gond nélkül a 10-et. Ez maga a fejlődés, fogadd el magadat, jó és rossz tulajdonságaiddal együtt, sikeres és sikertelen periódusaiddal együtt. Mindegyik Te vagy! Az edző, egy-egy sporttárs, de akár a kutyád is segítheted Neked, hogy egyre magabiztosabb legyen a lépted, hogy egyre nagyobb örömmel végezd az edzéseket. De a tényleges lépéseket csakis Te teheted meg, Neked kell leküzdened a „nem megy-nem sikerül” érzéseket, amikor ok nélkül belesétálsz a futásba, amikor semmitmondó kifogásokat találsz az edzések lemondására. Nem baj ha néha így teszel, csak ne váljon megszokottá, tudod, minden fejben dől el..

Lássuk csak, Train Hableánya jókedvre derít és még a ritmusa is szép, kényelmes tempójú:

A minap az edzésemen egy nagymama korú hölgy gyalogolt el mellettem nagy tempóval, majd mire én megtettem a 28-as kilométer (Alsóörs) és Almádi móló távot, bizony Ő is, méghozzá futva..Ugyan nem 10 km/h sebességgel, de futva..Nincs lehetetlen, emlékszel, ugye?

Cascada  dinamikus zenéi legyenek most a következők, Pyromania és Because the night:

Tempósan fuss!

Sportolj az életedért! Szó szerint! Amikor a legrosszabb napod van, amikor a leginkább fáj a lelked, amikor aznap semmi sem úgy sikerült, ahogy tervezted, tudd, az edzés végére garantáltan jobb lesz a hangulatod. S nem csak azért, mert endorfin – boldogság- hormonok termelődnek, hanem mert megtanítja Neked a sport, hogy képes vagy túllépni a gondjaidon és megtalálod a megoldást. A sport képes erre, hiszen nem csak fizikai hanem lelki sport is. Küzdésre, kitartásra tanít, tiszteletre amikor követed az edző utasításait, csapatmunkára az edzőteremben, önmagad megismerésére, ami a feladataid megoldásához majd elvezet.

Hm, hová tűnt a sípolás a Polár edzőórámról? Ja, hogy 117-es pulzussal megy a futóedzés? Szép….Figyelj arra, hogy a hosszútávfutásnál ne lépd túl a pulzusértéked 85-90%-át!

Fall out Boy: Phoenix, igen, a sport remixel mindent., összevon, újrakever és képes leszel felemelkedni, akár a Főnix madár! Micsoda dinamikus zene:

Haladj az áramlatokkal hát! Közeledik a vizsgaidőszak vége, biztosan sikeresen megoldod, és jöhet a jól megérdemelt pihenés, elvégre itt a nyár. Na persze a versenyeket sem feledjük, alig egy hónap és megyünk a Délibábos Hortobágyra!