Hajnali 5 óra, épp csak felkelt a nap, és Te is vele együtt, pedig hétvége van. Itt a nyár, a forróság jobban teszed, ha hajnalban edzel, frissítően hat a harmatos fűben való futás, az ébredő természet dinamikája, bár az álmosság leküzdése komoly erőfeszítés.

Hajnali öt óra ébresztő, már megszokásból ébredsz a nappal, így plusz órákkal toldod meg a napot, lám-lám, így lehet a 24 órából kicsit többet kihozni 🙂 Ilyen hajnali órán nincs esély reggelizni edzés előtt, főleg nem lehet betartani a két órával az edzés előtt már nem étkezünk szabályt. Így marad az ébresztően ható tejeskávé, nyúlcipőt akarom mondani futócipőt fel, egy trikó és egy short elegendő lesz, sportszemüveg, GPS zenejátszóval és már mehetünk is.

Avicii indít lágy dallamával de rögtön utána belecsapunk, kell valami ébresztő mert csak az ösztönöktől hajtva teszem egyik lábam  a másik után, az álmosság nem akar szűnni.

 

Alexis Jorden: Acid Rain felráz kissé kábultságomból:

A nap közben felemelkedik a domboldal fölé, egyenest a szemembe süt, jobbról pedig beúszik a látómezőmbe a Balaton tükörsima víztükre, a frissítő hajnali vízpára üdítően hat. Testi, lelki és szellemi frissesség. Nem árt, főleg ha készülsz a záróvizsgákra, államvizsgára, egész nap a négy fal között ülsz, igazán jól teszed, ha a napod egy szellemet és testet frissítő edzéssel indítod. Megéri!

Település vége, a Balaton eltűnik mellőlem, helyette árnyas fák, hársfavirág illatú bódító levegő, egymást túlzengő madarak kísérnek.

 

Én még mindig, dacára a 3 kilométernek a hátam mögött,  ólmos fáradtsággal küzdök, szerencsére zenéim az edzőim (ugye Neked is?) a jól megválogatott azaz a terepszakaszokhoz igazított zenék aranyat érnek, így nálam most Fall out Boy és a Phoenix szól,  ez kell most, dinamikája belekúszik a lábamba és elemi erőt ad.

 

Fordítótáv közeledik, 5 kilométer és még mindig nyoma sincs más sportolónak, ha csak a sporthorgászokat nem sorolom ide, ők is hajnalban kelnek…. Az elmaradhatatlan kutyások is megjelentek, de edzeni senki….majd végre felbukkan egy bicajos..

Mire visszafordulok a nap már magasan jár, bár még  épphogy elmúlt hajnali 6 óra..Most derül ki, a tegnap esti vacsora és a ma reggeli tejeskávé kifogyott belőlem, energiái felhasználódtak, üres a gyomrom. Beindul  a következő folyamat, a szervezeted a tartalékokhoz nyúl, mert a megnövekedett terheléshez energia kell, mi is legyen az? A leggyorsabban, a szénhidrátok hiánya esetében, a fehérjéhez nyúl, vagyis az izmaidhoz! Most érsz el az anaerob küszöbhöz, tejsavas erjedés indul be, a fehérjebontás melléktermékeként. Profik kitűnően tudják ezt szabályozni, ezen a szinten edzeni, főképp ha nagy mennyiségű és „tömör” izom áll rendelkezésre. Azért ne feledd, az izombontást mindig pótolnod, újraépíteni kell, edzés után azonnal fehérjét és szénhidrátot kell fogyasztanod! Részben, hogy a lebontódott izmod újraépüljön illetve növekedjen részben pedig azért, hogy a szénhidrát legyen a fűtőanyagod, ne az izom, amit igencsak nehéz munkával tudsz felépíteni.

Én viszont, amatőr sportolóként, jobban teszem, ha nem túl sokszor futok ezen a szinten, nincs annyi izmom, hogy a sorozatos éhgyomros futásokat elbírja… 🙂 Útközben szederfák alatt futottam, a mardosó éhségemet ezzel az édes és lédús gyümölccsel gyorsan pótoltam. Ugye, milyen jó szabadban edzeni? Van előnye…hm látom idővel vad málna is lesz az útmentén 🙂

 

Mire visszatértem a településre és ismét, immár bal oldalról láttam a vizet, érezhető volt a nap melege és végre az álmosságot is sikerült „kifutnom” magamból.

Ne félj a nehézségektől, hogy áldozatot kell hoznod, hogy hajnalban kell felkelni az edzéshez. Tisztelet és becsület a családanyáknak, családapáknak, akik letudják a napi sportot, mire a család felébred. Tisztelet azoknak, akik jelentős túlsúllyal küzdve, korántsem márkás sportfelszerelésben, de küzdve önmagukkal, újra és újra elkezdik a sportot, a futást, a bringázást, az edzéseket.

Nincs olyan, hogy nem bírod. Csak olyan, hogy nem akarod 🙂 Magadért felelős vagy teljes mértékben, az vagy, ahogyan élsz, amit teszel. Annyi az életed, amennyit beleteszel. Te döntöd el, milyen minőségű életet élsz,  válaszd a legjobbat 🙂

Cascada: Pyromania, do not be afraid..ne félj..ne félj oda eljutni, ahol ahol boldog vagy ahol már nem félsz 🙂

 

Sok sikert a záróvizsgákhoz, a felkészüléshez mindenkinek!