waAz útvonal egyike azoknak, amely szerepel a bakancslistán a bicajosok körében. Ausztria egyébként is vonzó célpont, hiszen lehet hegyet mászni, a határon elterülő Fertő-tó körül, vagy a folyók mentén pedálozni, túrázni, a fölénk magasodó hegyek között megpihenni, felejthetetlen élmény a Balatont körbetekerőnek.

Átértékelődik. Ez az első, ami eszembe jut. Sokak számára ismerősnek tűnhetnek a hegyvonulatok, a hegyek lábánál mély völgyben áramló Duna, a csúcsokon emelkedő várak. Mintha a magyar Dunakanyarban, a 10-es út mentén járnánk, ötvözve a Badacsonyi Borvidék látványával. Ez így együtt, a vulkanikus hegyek ölelésében, a sok kilométer hosszan elnyúló táj Wachau-kultúrtáj. Az EuroVelo6 azaz a Donauradweg 6 elnevezésű  bringaút húzódik a partoldalon, mely autóútnyi szélességű  sima aszfalt, amit csak egy-két helyen szaggattak fel a fák gyökerei.

20151003_125804

Itt is van erdő, itt is a Duna folyik, itt is vannak szőlődűlők, csak éppen egy másik országban járunk. A folyó vize itt zöldes-kékes, köszönhetően a visszatükröződő erdőknek, és a folyamot tápláló tisztavízű hegyvidéki folyamoknak, patakoknak.

20151003_13482720151003_155755

Autópályán haladva a leggyorsabb, s legegyszerűbb ide eljutni. A  távolság miatt hajnali magyarországi  indulással számoljunk, hogy kora délelőtti időpontban felérjünk a túra kiindulási pontjára. Bécsen áthaladva a labirintusnak tűnő autópálya-rendszereken át, gyorsan elérjük Wachau kapuját, Krems-t. Itt leparkoljuk az autót, némi kávé- és egyéb szünetet beiktatva, bicajos szerelésünket felvéve bringára ülünk és már tekerhetünk is a folyásiránnyal szemben a Duna partján.

20151003_155318

A mi választásunk indulási helyként Spitz-re esett, mely Krems után következik. A pályaudvar parkolójában hagyva a kocsit, a peronon üzemelő bicajos kölcsönzőből béreljük a cangákat, s már lehet is indulni.

Irány Melk, ami kb. 18 km-es távolságra van. Ha Kremsből indulunk, adjunk hozzá még kb. 15 km-t. Combos táv a kettő együtt, ne feledd, vissza is kell hajtani a kiindulópontig, ha csak nem hajóval teszed  a visszautat meg. A Duna bal partján oda, s akár a jobb partján (folyásirányt lapul véve) vissza is megtehető az útvonal. Spitznél komppal tudunk átkelni, de hidak is vannak útközben, ha ezt szimpatikusabbnak találjuk a folyón való átkeléshez. Nem mellesleg költségmentes ez utóbbi, hiszen a kompozásért  fizetni kell…

20151003_134914

Arra készüljünk, hogy az útvonalon, nagyszámú turista van jelen, bicajjal vagy gyalog – a Nordic Walking errefelé igencsak népszerű sportág – helyenként pedig traktorok, sőt autók is előfordulnak a bringaúton.

Az út a hegyoldalban vezet, nézelődős tempóban hajtva a bicajt rácsodálkozhatunk a fölénk magasodó, erdővel borított hegyvonulatokra, a hosszan futó szőlősorokra, az alant folyó Dunára. Közben beszívjuk a hihetetlenül tiszta levegőt, amit  az időszakosan az autóút mellett haladás árnyékol be, ám ettől függetlenül lenyűgöző a táj. Buszokkal találkozhatunk, teherautókkal viszont nem.

20151003_155742

Szőlősorok Wachauban

Érdemes tehát a versenytempót túratempóra váltani, úgyis rendszeresen meg fogunk állni fotókat készíteni, vagy egy-egy pincénél felfrissülni. A Sturm – német területen Federweißer (idei, friss bor), azaz enyhén forrásban levő must-,  a szüretek idején igencsak divatos itóka. Lépten-nyomon ezt kínáló helyeket találunk, s a kínálásoknak úgysem tudunk sokáig ellenállni. Időszakosan a boltokban is megtaláljuk, palackozott formában. Alkoholtartalma nem magas.

20151003_160845

A szójamezőket az út mellett,  az errefelé  jellemző sárgabarackosok váltogatják. Tavasszal a virágzás, majd a gyümölcsök begyűjtése idején is érdemes errefelé túrázni, egymást érik akkortájt a fesztiválok. A sárgabarack – Marille néven fut –  nagy becsben van tartva, nem csak pálinka s lekvár készül belőle, hanem szörp illetve gyümölcslé is, természetesen a legtöbb termék házikészítésű, a gazdák illetve a családtagok a földjeiken termesztett gyümölcsből állítják elő, tradicionális, családi nemzedékek között átörökített receptek alapján.

Egyébként is jellemző az osztrákokra a hagyományok tisztelete és fenntartása, s ne csak a ruházatra gondoljunk, vagy a jódlizásra, a sramlira. Sokkal inkább a háztáji gazdaságok generációkon átívelő fenntartására, művelésére, melyből egyenesen következik a földdel való munkálkodás szeretete, ismerete, s bizony meg is élnek ebből.

A bicajos úton tekerve   gazdaságok mellet haladunk, a terményeiket tudjuk megvásárolni a pincéknél, házaknál is kínálják kitéve a terményeket a kocsibejáróra,  sokszor a panziókban is találkozunk a finomabbnál finomabb házi ételekkel-italokkal. Legyen szó csalamádéról, vagy borról, vagy egy sonkás bagettről. Ez korábban idehaza is működött, a kiváló természeti adottságok, mint a talaj, az időjárás és persze a munka vállalása-szeretete s persze a hozzáértés, elég sok sikerrel kecsegtetett. Manapság is vannak szép hazai próbálkozások, ám a tömeges jelenlét már nincs meg. Persze a sikerhez hozzátartozik a gazdálkodásbarát szabályozás, a támogatási rendszer megléte, és a nemzeti értékek védelme is. Ami itt látható, tapasztalható, így aztán ez a táj, Wachau, bizonyára sokáig fenn fog még maradni, Jó lenne ezt idehaza is látni, hiszen nekünk is van Dunakanyarunk, szőlő- s gyümölcsös vidékeink, földdel foglalkozni szerető emberek.

 

A bicajos túránkkal Melkig értünk el. Körülbelül másfél órát tett ki az út. Érdemes a Duna-parton pihenésként elidőzni,  s  az ámulatba ejtő Apátságot megtekinteni. Ehhez egy hídon kell átkelnünk a Duna felett, de megéri a kitérő.

A folyamon egymást váltják a sétahajók, hatalmas méretűk lenyűgöző. Szép számmal akadnak kenusok, kajakosok is a vízen. A sport  mindenhol jelen van, legyen szó a 70 éves bringásról, vagy gyerekekkel túrázókról. Az embernek az az érzése, hogy itt mindenki a szabadban van, amint jön a hétvége. Lehet hegyet mászni a számtalan túraútvonal egyikén, bicajozni, sétálgatni a városkák szűk utcáin. Vagy egyszerűen csak olvasgatni a Duna-parton..

A visszaúton csillapítjuk éhségünket egy utcai halsütödénél, amit sokfelé láthatun. Ez a nyílt tűzön, faszénen helyben sütött makréla és pisztráng – Steckerl Fisch néven fut (tűzdelt hal) -, erősen fűszeres bundában, rendkívül ízletes grill-halétel. Barnakenyér szeletek és pár gerezd citrom jár hozzá, s már fogyaszthatjuk is. Helyenként hagymakarikát, krumpli salátát, káposztasalátát is kérhetünk hozzá. A mennyisége bőségesen elegendő, igazi ízélmény, az ára is kedvező, próbáljuk ki! A hamburgernél biztosan finomabb ..

20151003_144137

Nyárson, tűzdelt hal utcai árusnál, de éttermekben is találkozhatunk ezzel az ínyencséggel

A bringatúra enyhe emelkedőkből, s többnyire sík, lejtős szakaszokból áll. A településeken áthajtva helyenként macskaköves utakon kell áttekerni,  számolni kell  gyalogos forgalommal is, ezért érdemes áttolni a bringát. Nem is beszélve az időközben beszerzett borról, aminek szintén nem tesz jót a zötykölődés…

Ez az útvonal több lehetőséget rejt magában. Vagy letudjuk a távot viszonylag gyorsan, s  gyönyörködünk közben a tájban. Vagy megállunk a településeken, bejárjuk az utcákat, megmászunk egy-egy várat, várromot, amelyből elég sok található erre. Lépten-nyomon egy kastélyba, vagy várba botlik az ember.. Ezeket is érdemes tehát megnézni.

Kétnapos túra az ideális, összekötve a kerékpározást a látványelemek megtekintésével, s egy kicsit a kulináris élvezetekbe is betekinteni, kipróbálva a helyi gasztronómiát. A szezonhoz kapcsolódó ételek, mint a sült tök salátával, a tökkrémleves, s még számos fogás megtalálható az étlapokon. A halételek sokasága, a sokféle sült kolbász és hús csábítóan hat, sokszor udvari grillen elkészített fogásokat kapunk. Átszámolva az árakat, azok nem éppen kedvezőek, de azért egy-egy étel, ital kigazdálkodható.

Szállás tekintetében a panzióktól a vendégházakig sok lehetőségünk van, és persze kempingeket is választhatunk.

Aki teheti, a bicajos túrákhoz vigye magával a saját bicaját. A bérelhető bringákhoz hozzájutni, bár minden településen találunk ilyen kölcsönzési lehetőséget, nem olyan egyszerű. Legtöbbször hitelkártya, s előzetes regisztráció szükséges a társaság weboldalán. Mivel EUR a pénznem, az átváltás is költségekkel jár.

Léteznek persze helyi kölcsönzők, – ilyen például a Wachau-Touristik által üzemeltetettek – ahol nagyon egyszerűen megoldható a bérlés, szinte csak fizetsz, némi adminisztráció, s már viheted is a bicajt. Jellemzően city bike-ok, trekkingek vannak raktáron, de előfordul MTB is.

Wachau-Touristik, a másik bicajos kölcsönző

Wachau-Touristik, a másik bicajos kölcsönző

Érdemes előre lefoglalni ezeket, weboldalon keresztül vagy elektronikus levél útján. Ugyanis a nagy kereslet miatt, például egy szép napfényes napon, elfogyhatnak a kiadható bicajok, ez esetben marad a gyalogtúra.

A sisak viselése csak gyerekeknek kötelező, de ajánlott mindenkinek. A kosár nagy segítséget jelent a csomagok cipelésében, kérjünk egyet, egy bicajos hátizsák az igazán ideális egy túrához. A bicajok szállítása a hajókon 1-2 EUR/fő.

Erősen ajánlott a készpénz (EUR) hiszen hitelkártyával, bankkártyával elég nehéz lenne fizetni az útmenti ivóban, büfében, ahol csak egy pénztárgép, vagy még az sincs. Persze az éttermekben, panziókban már megoldott a kártyás fizetés, és a boltokban is, de készüljünk készpénzzel a meglepetések elkerülése végett…

 Csodálatos élmény letekerni ezt a túrát, vagy akárcsak egy szakaszát is. Az egész Wachau-völgy, ami kb. 33 kilométer, biztosan többszöri eljövetelt igényel, vagy egy többnapos itt-tartózkodást. A Balatonhoz visszatérve, vagy a Dunakanyart megcélozva Esztergomnál, újra átélhetjük a bicajozás és a gyönyörű táj együttes élményét. Használjuk ki a napos, kellemes délutánokat, hétvégéket s bicajozzunk még, hiszen közeleg a bicajos cipő szögre, a bringa görgőre akasztása…