herbstEgy felhős, hűvös szombatot egy esős vasárnap követett. A körülmények ellenére mégis sikerült mozgalmassá tenni, s feldobni a hangulatot. Szombaton futással, vasárnap pedig egy kis ebéd előtti teremedzéssel.

 A szombat reggel 6 órai ébresztő igencsak korainak mondható a  munkás hétköznapok után, ám a hosszútávfutás időigényes sport.

Ha minél többet akarunk beletenni a napunkba, időben fel kell kelni..tehát jöhet a  félálomban elkortyolt tejes kávé, a gyors, fehérjét is  tartalmazó reggeli, amely ez esetben gombás-tojásrántotta egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel és egy pohár tej volt. Így aztán elegendő energia kerül a gyomorba a futáshoz.

 

Micsoda frissességet ad a hajnali futás a!

Micsoda frissességet ad a hajnali futás!

Várnunk kell egy órát a mozgás megkezdéséig. A várakozás ideje alatt felöltözünk, elindíthatunk egy adag mosást, elkészítjük az ebédhez a köretet, vagy kivasaljuk a megszáradt ruhákat. Minden időt kihasználunk. 🙂

 

Gyors pillantás a hőmérőre, 12 Celsiust mutat odakint, ehhez hozzáadunk 8-10 fokot, körülbelül ennyit fogunk érezni mozgás közben, most tehát úgy 20 Celsiust. Szükségtelen a túl sok réteg, elegendő egy sporttrikó és a dzseki, valamint hosszabb szárú futónadrág. Vagy egy vékonyabb hosszú-ujjú felső póló, alatta sporttrikóval. A zenejátszó is jöhet velünk, egy-két szem szőlőcukor is kerül a zsebbe energiapótlásként, kis palackban pedig folyadék, amiből a fordító távnál ihatsz pár kortyot az energiapótló szőlőcukorra.

morning

Könnyű és gyors reggeli a hajnali futás előtt, a folyadékpótlásról se feledkezz meg, bármilyen hideg várjon is odakint..inni azt mindig kell

 

A hajnali 6 órából immár fél nyolc felé jár az idő, indulás a vízparthoz. A Balaton-part hűvöse fogad, üdítően friss levegővel. A pecásokon kívül nincs más társaság, így egyedül kell nekivágni a futóedzésnek, a laza átmozgató bemelegítés után. Kezdetben még kissé berozsdásodva mozdulnak a lábak, a vízparti hőmérő csak 10 Celsius fokot mutat, de átmelegedve a mozgási energiától, hamar beállunk az egyenletes futótempóra. Megpróbálva a gondolkodás kikapcsolását igyekezzünk pihenéssel tölteni a futás óráját.

 

A futás szellemi kikapcsolódást is jelentsen a fizikai mozgás mellett. töltődjön fel a lelked is!

A futás szellemi kikapcsolódást is jelentsen a fizikai mozgás mellett. töltődjön fel a lelked is!

Kerülgetni kell a csúszó-mászó csigákat, meg a kutyák lenyomatait. A part mentén futva a nádas felett cikáznak csivitelve a madarak, a nap csak időszakosan sejlik át a felhők mögül, inkább visszabújik. Az ötödik kilométerhez érve az első bringás is megjelenik, futók még mindig sehol… továbbra is magányosan nézem az út menti fák őszi színeit. Majd jöhet a visszaút. 10 kilométer volt a tervezett táv, bele is fért az egy órába. Az edzés végeztével aztán jöhet a nyújtás, majd a lehető legrövidebb időn belül szárazra kell cserélni a ruházatot.

Szombati sport ezzel letudva, pedig épp csak elmúlt 9 óra, így lehet időt nyerni a korai felkeléssel.

Vasárnapra is jutott mozgás, nyílt napra szólt a baráti meghívás egy új fitnessterembe. Katus Attila neve jól csengett a plakátokon, kellően motiválta az embert a megnyitóra, ami az esős, hűvös időben igencsak jól jött. Már délelőtt 10 órakor mindkét teremben zajlottak az órák.

 

Nagyon hiányzott már egy ilyen terem a megyeszékhelyről,  egymást váltogatják az órarendben az edzések, ismert neveket fedezünk fel az edzőknél. Az egyik terem a keményvonal, a másik a táncosabb és a jóga-típusú óráknak ad helyet.

Kényelmes öltözők, tágas folyosó, modern környezet. A recepción kapunk törölközőt, ha elfelejtettünk volna magunkkal hozni, vagy egy csokit energiapótlásként.

A megnyitón volt lufihajtogató bohóc, de van a gyerekek számára kialakított nagyméretű, jól felszerelt játszószoba is. Miközben az anyuka edzésen vesz részt, a kicsik el tudják magukat foglalni az óra 60 perce alatt.

Katus Attilát várták persze a legtöbben, aki most is egy izzasztó, dinamikus edzést tartott. Mindvégig határtalan lelkesítéssel és vidámsággal, így csak másnap érezhettük, izomláz formájában, a mókásnak és könnyűnek hitt gyakorlatok nagyon is átmozgattak bennünket, kellően hatásosak voltak.

 

Alakformáló aerobik gyakorlatai közben mi is énekeltük a számokat Vele együtt, mindenki érezhette, mit jelent az, amikor a zene üteme átlendít a gyakorlatok során. Amikor azt hiszed, vége van egy gyakorlatnak és végre megállnál pihenni, még néhány ismétlést ráhúz! Ez az, amikor tágítod a kényelmi zónád határait, azt hiszed, hogy nem bírod tovább, de még mindig meg tudod csinálni azt a plusz 15 guggolást..  Az órája végén nyújtottunk, testi-lelki feltöltődést kaptunk, pontosan azt, amit a sporttól, az aktív mozgástól várunk.

Kellő képen bemelegítve a következő edzésre, hot ironnal folytattuk ezt a mozgalmas vasárnapot. A megszokott kezdőgyakorlatok után jöhettek a jól ismert súlytárcsákkal végezhetőek, aztán kitörések, guggolások persze rúddal és súlyokkal a nyakadban. Majd néhány talajgyakorlat következett, hasprések, fekvőtámaszok, végül pedig a nyújtás.

hot

Szombaton a futás, vasárnap teremedzés, kimerítettük ezzel a mindennap mozogjunk egy kicsit előirányzatot. Pedig az időjárás esős, szeles és hűvös volt. Tudod, ha citromot kapsz az élettől, csinálj belőle limonádét 🙂  A körülmények alakulásra kevés lehetőségünk van hatni, a belső hozzáállásunk azonban képes sok akadályt legyőzni, de legalábbis motiválni.

sport Mindig legyél tudatában: Te döntöttél jól, Te csinálod helyesen, amikor elkötelezed magad a sport, a rendszeres mozgás mellett!

 

Sport- mozgás- életmód- Balatoni Életmód.