runstartAlig pár nap és részesei lehetünk az ország legnagyobb futóversenyének, a 7. Spuri Balaton Szupermaratonnak. Négy nap futás. Több, mint 200 kilométer futva. Párban. egyénileg vagy FélBalaton. A következő edzés a résztvevők tiszteletének szól.

Sikerült még a szombat esti vihar előtt letudni a 10 kilométeres edzőtávot, így a szélvihar és az eső más biztonságban ért. A Balaton partján élve jól tudjuk, pillanatok alatt kialakulhat egy vihar, szerencsére most jó előre jelezték az érkezését.

Az edzésemet azon a távon futottam le, ahol pár nap múlva az ultrafutók fognak sportolni. A Balaton-part talán legszebb szakaszán Balatonakarattya-Balatonvilágos löszfalon futottam le a 10 kilométeremet, mélységes tisztelettel gondolva azokra, akik négy napot vagy kettőt, 212 kilométert vagy a felét futják majd le ugyanezen szakaszon egyénileg, vagy csapatban.

Akkor kezdjük….run boy run

Óriási dolog futni, valahogy minden egyes alkalommal, pedig már évek vannak mögöttem ebben a sportágban, hálásan gondolok arra, hogy tudok futni..

Igen arra a lépcsőre futunk fel, edzésnek kitűnő!

Igen arra a lépcsőre futunk fel, edzésnek kitűnő!

..ez pedig a lépcső teteje

..ez pedig a lépcső teteje

 

 

 

 

 

 

Nehéz volt elkezdeni, megtanulni, sok a buktató, a visszaesést segítő hitetlenség, a fizikai állóképességed is meghatározza a teljesítményedet. Aztán az időbeosztás. Dolgozol, tanulsz, a család, a barátok, a programok mind-mind eltérítőek, de Neked edzened kell, szinte naponta ahhoz, hogy futni tudj. Majd pedig azért, hogy az elért tudásod, fizikai erőnléted megmaradjon. Egy életen át tartó folyamat ez, sajnos nem olyan, mint a kerékpározás, vagy az autóvezetés. Ha egyszer elsajátítottad a hogyant, folyamatosan benne kell lenned.

Vadonatúj érzés, igen!

Micsoda nagyszerű érzés azon a távon futni, ahol majd pár nap múlva az ultrafutók már a cél felé, Siófok irányába haladnak. Akik idáig eljutnak, már bizonyára be is futnak a célba. Akarattya löszfal, csodás panoráma a tóra, aztán a hosszú egyenes Világos löszfalán, majd a vasúti átjáró lejtője, még egy kis egyenes és már a cél Siófokon.

Hol futva, máskor meg a montival, de kihagyhatatlan a Világosi löszfal panorámája

Hol futva, máskor meg a montival, de kihagyhatatlan a Világosi löszfal panorámája

Tisztelet mindenkinek, aki elindul, annak is, aki csak részben teljesíti. Szél, eső, vihar vagy napsütés? Ki tudja milyen időjárás lesz? De futni kell, mert futni jó…

Cipeled a saját testsúlyodat, ezért nem árt, ha minél kevesebbet.

Legyél rugalmas, fontos a gyorsaság is, ezért táplálkozz egészségesen, sok zöldség, gyümölcs, fehérje és kevés szénhidrát alkossa az ételeidet. Legyél hidratált, igyál sok folyadékot. Futás közben, főleg ha órákon át teszed azt, rengeteg vizet veszítesz, pótolnod kell! Verseny előtti napokban töltsd fel magadat, a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása mindig legyen meg.

Mire ezeket végiggondolom, már visszafelé tempózok, A levegő megtelik az ibolya, a jácint és még ki tudja minek az illatával, tavasz illattal.

Mikor lettek levelesek a fák? Észre sem vettem. S mióta esik az eső? Az se tűnt fel, egyenletes 10,6- 10,8 km/h sebességgel futok, majd a fordító után 9,8 km/h-ra állok be.

Tovább, nagyon jó üteme van, hallgasd csak…

Meg van kezem-lábam, egészséges vagyok, nagyszerű dolog futni! Ott, ahol más esetben tekerni szoktam, most futólépésben teszem meg a távot. Néhány merészebb montis most is teker, de a felerősödő szél és az eső mára ennyit engedett a szabadban végzett edzésből.

A következő verseny majdnem az Uralon túl, de még éppen innét, Debrecenben lesz, a IV. Rotary Futóverseny. Különleges rendezvény ez, nem csak a Balatontól való távolsága miatt, hanem a futás tisztelete is benne van. Amikor 10,5 kilométer futásért átutazod az egész országot. 🙂

Kellemes, lágy dallamok a hosszú órákra, kilométerekre:

runNyújtás, majd az edzés elmentése, adatok elemzése. Ennyi  egy edzés képekben, zenében!