terepEllenállhatatlan langyos szél, hívogató napsütés, menni kell, nem vitás. A  hosszú téli pihenő után, ideje egy keményebb edzésre indulni, a lemenő nap nyomában.

 

Munka után most még csak rövidebb utakat lehet megtenni, ha csak nem tekersz bele az éjszakába. Indulásodat úgy tervezd meg, legyél nagyjából képben, mikor megy le a nap, mikor sötétedik. Ehhez a legtöbb GPS alapú edzőprogram segítséget ad, egy piktogram mutatja a napkeltét és napnyugtát is. Az okostelefon alkalmazása is segítségedre van ebben, meg tudod tervezni, a saját tempód ismeretében, mi az a távolság, és időtáv, ami belefér a bringázásba.

Az alapfelszerelésen, azaz a bicajon, a sisakon, és rajtad kívül pár dolog még legyen nálad. A legalkalmasabb bringás öltözék a bicajos felső mez, széldzsekivel kombinálva. A mezek a hátrészen  zsebbel vannak ellátva, ide bele tudod pakolni a legszükségesebbeket, mint iratok (személyi okmányok), kulcsok, bankkártya, pénz, de elfér a fejlámpa is, és persze a müzliszelet is. Folyadékpótlás is fontos, főképp ha terepen, erdőben tekersz, ahol biztosan nem lesz a közelben víznyerési lehetőség vagy bolt, tehát szükséges egy vizespalack is. Kulacs esetében javaslom a fém típust, a műanyag palackok nyáron kevésbé tartják hűvösen a folyadékot.

eszk2ruha

A bicajra általában fixen van felszerelve a hátsó, piros jelzőfény, mondjuk a szerszámos táskádra, indulás előtt ellenőrizd, hogy működik-e, ez vonatkozik az első, fehér fényű lámpádra is. Akár pótelemet is vihetsz magaddal, főleg ha hosszabb, mondjuk Balaton fél- vagy egész körre indulsz. Ez esetben a telefonodhoz töltő vagy plusz aksi sem árt. A szerszámos kistáskádba, amit a nyereg alá fel tudsz erősíteni, a legszükségesebb szereléshez szükséges eszközök legyenek.

A napszemüveg is alapfelszerelés. Bringázásnál fel sem merülhet e nélkül a tekerés, ugyanis a menetszél és a bogarak elég kellemetlen helyeztet tudnak produkálni, tehát napszemüveg, méghozzá sportnapszemüveg szintén az alapfelszerelés része. Géles kesztyű nagy segítség lesz hosszabb túrákon, az SPD klipszes bringás cipő pedig, természetesen ha SPD pedálod van, jelentősen könnyebbé teszi a tekerést, nem fog lecsúszni a lábad a pedálról, illetve biztonságosan tarthatod így a lábad a pedálon.

giant-cycling-apparell

Amikor elindulsz, mindig jelezd családodnak, merre fogsz menni, a biztonság és, hogy tudjanak rólad, nem lényegtelen.

Nézzük akkor az edzést a KTM Ultra Fire MTB-al. Már délután 5 óra felé járt az idő, mire indultam, egy óra 20 perccel naplemente előtt. Az ezdésterv 30 kilométer volt, nos bele kellett húzni rendesen.

Fűzfő után Almádit a főúttal párhuzamosan futó, murvás, szőlőhegyi terepen közelítettem meg. A látvány lenyűgöző. A hegyoldalból, a számtalan fehér és rózsaszínbe borult virágzó fák alól elképesztő panoráma nyílik a Balaton Keleti Öblére. Szemben Balatonkenese partoldala emelkedik a löszfallal, a víztükör kékje, a zöldbe boruló  bokrok, a rigók és egyéb madarak csivitelése közepette szinte észrevétlen hagytam magam mögött a kilométereket.

A montinak, főleg a terepes Continental Race King gumikkal, az igazi otthona a terep..akár murvás, akár földes, mindegy, csak terep legyen. Érezhető, ahogy belesimulva a tájba szinte átlendül a bukkanókon, gödrökön.

A montinak terepen a helye!

A montinak terepen a helye!

Almádiba beérve városi utakon halad a bringaút, majd eléri a partot Budatavánál. Itt figyelmesen kell hajtanod, mások is közlekednek s nem csak bringával. Érezhetően beindult a szezon, futók, bicajosok, babakocsisok nagy számmal haladnak  a bringaúton is.

Visszafogottan hajtottam a bicajt, de közben szemem az egyre alacsonyabban járó napkorongot figyelte, ami már megközelítette a hegyoldalt. Nem volt mese, bele kellett húzni, így a vasútállomástól már 24-26 km/h sebességen nyomtam, nem kímélve a vádli- és combizmokat.

A KTM surrogó hanggal nyugtázta a tempóváltást, engedelmesen húzott Káptalanfüred irányába. S akkor hallottam meg, egy bicaj jellegzetes hangját a hátam mögül. Nem néztem hátra, nem tudtam országútis bicajos, avagy egy monti daliás vitézzel, aki utolért. A versenyszellem persze működésbe lépett, a váltót full sebességre állítva, azaz 3/9 vagyis 27-es fokozatban, minden erőmet beleadva, elérve a 28-32 km/h átlagos tempót, a sík szakaszon legyorsultam az ismeretlen kihívómat 🙂

 

A szerencse velem volt persze, mert én a strandnál a vízpart felé kanyarodtam, míg a másik bicajos Alsóőrs felé tovahaladt, de egy halvány mosollyal jelezte felém fordulva, szép kis verseny volt!

Káptalanfüred-strand

Káptalanfüred-strand

A visszaút előtt gyors energiapótlás pár kocka csokival, majd immár alkonyati szürkületben tempóztam hazafelé. Az utolsó kilométereken az égbolt épp csak látszott a lemenő nap visszamaradt fényében, de a völgyekben már sötét volt. Ilyenkor a láthatósági mellény, de legalább fényvisszaverő, tépőzárral felhelyezhető csíkok szükségesek. Ezeket a ruházatodra, karodra, lábadra fel tudod helyezni. A fejlámpa is előkerülhet, de legalább a fel/le szerelhető kerékpáros lámpa.

2014-03-21 18.19.41

A  téli időszak spinningedzéseihez megfelelő alapot adnak a szabadban való bringázáshoz, a nyeregből kiállásoknál a csípőtartások mindig eszembe jutnak.

Miközben futóedzések követi, készülni kell a bicajos versenyekre is, így most már kétirányú felkészülés jellemzi a napokat.

2014-03-13 17.06.35Indulj el Te is ezen az úton, egyedül vagy társakkal, a lényeg a mozgás. A sportolás élménye mindenkinek ugyan azt adja, egészséget, kitartást, testi-lelki mentális felfrissülést. Irány a lemenő nap, pattanj nyeregbe!