coldLassan belépünk az év utolsó hónapjába, szintentartó és alapozó edzésekkel telnek a téli hónapok, na és persze az ünnepekkel és egy kis számadással. Egyik lépés a másik után.

 

A szezonzáró futóverseny még napsütésben, de már hideg időben zajlott, s a hátralévő időszakban is akad még néhány ünnepi hangulatú verseny, ahol indulhatsz. A legtöbben azonban már ritkítják a kültéri edzéseiket, a teremsportok ideje ez. Spinning, súlyzós órák, intervall, úszás, számos lehetőségünk van a hidegebb időszakban is megőrizni edzettségi szintünket. Ami egyenlő az egészségünk megőrzésével is.

med

Ha a szabadban edzel, feltétlenül tarts be néhány aranyszabályt: az edzés, futás végeztével zuhanyozz le, cseréld le a vizes ruháidat szárazra,  sport közben ne állj meg, ne tarts hosszú szüneteket.

Ne feledkezz meg a kezek védettségéről és húzz kesztyűt, illetve sok hőt veszíthetsz fejen keresztül is, tehát sapka viselése ajánlott!

S akkor a számadás… mostanra biztosan néhány alapismerettel gazdagabb vagy. A futást tanulni kell, már tudod. Jó, ha csatlakozol másokhoz, tapasztalt sportolókhoz, akik segítenek és fejlesztenek Téged. Aztán a versenyek, ahol időröl-időre lemérheted edzettségi szintedet, és nem utolsó sorban érezni fogod, egy olyan társaság tagja vagy, akiknek a mozgás, a sport elemi ösztön, alapvető életmód. S ez Neked is támogatást ad a további lépésekhez.

Hosszú az út, de mindig csak egy lépést kell megtenned. Aztán a következőt, s újra…

Ha valamikor kevesebb a kedved, ha nem jól alakul valami tudd, ez is csak a fejlődésed egy szintje. Ha nehezen veszed a levegőt, ha szúr az oldalad mind csak útjelzők, nem akadályok.

Az egészséges táplálkozás a sport alappillére. A megfelelő mennyiségű és minőségű – víz, teák, zöldség- és gyümölcslevek –  folyadékfogyasztás, a zöldségek, gyümölcsök, a vitaminkészítmények, a csökkentett szénhidrátbevitel szintén lényegesek, hiszen ha sportolsz az étkezés minőségét is szem előtt fogod tartani.

Az év tele volt feladatokkal, edzésekkel, versenyekkel. Hajnali és késő sporttal, egyénileg vagy csapatban. Öt kilométer, tíz, majd félmaraton, e mérföldkövek már mögötted vannak. S hogyan tovább? Szinten tartasz, vagy továbblépsz?

hapyHallgass a szívedre, amiben örömödet leled, ami energiával tölt fel, amit szívvel-lélekkel tudsz csinálni, azt őrizd meg, fejleszd és add tovább a sport, a mozgás élményét, szeretetét barátaidnak, családodnak, mutass utat azoknak, akik csak most gondolkoznak azon, hogy elkezdik ezt az utat járni..